Je brein groeit een beetje als je ongesteld bent

OEDGEZOND.INFO
Ben je vergeetachtig en heb je je emoties niet onder controle als je ongesteld bent? Dat is niet zo gek. Nieuw onderzoek laat zien dat bij vrouwen de structuren van de hippocampus variëren terwijl ze door de menstruatiecyclus gaan, afhankelijk van de oestrogeenspiegel. De hippocampus speelt een rol bij het verwerken van prikkels.

Groter brein als je ongesteld bent

Veranderingen oestrogeen: volume hippocampus verandert mee

Vrouwen ervaren maandelijks hormoonschommelingen die de overgang beïnvloeden tussen de vruchtbare en onvruchtbare dagen. De veranderingen in de oestrogeenspiegel hebben een uitwerking op de hippocampus, het hersengedeelte dat in verband staat met herinneringen, stemming en emoties.

Onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Science analyseerden de oestrogeenspiegels van 30 vrouwen. Ook werden MRI scans gemaakt en de diverse hersengedeelten gemeten.

Bij het stijgen van de oestrogeenspiegel, nam de grijze en witte stof in het brein toe en zo ook het volume van de hippocampus. Het is onduidelijk hoe deze maandelijkse veranderingen in de het volume van de hippocampus het dagelijks leven van de vrouwen beïnvloedt, maar deze veranderingen hebben zeker effect op het gedrag van de vrouwen, zegt de auteur van de studie.

De volgende stap is om een grotere groep deelnemers te testen en de effecten van het volume van de hippocampus te bekijken op het gedrag. Studieauteur C. Barth zegt dat vrouwen in bepaalde fases van de cyclus extra ontvankelijk zijn om aan gedragsveranderingen te werken, en dat zo’n fase dan aangegrepen kan worden om hieraan te werken.

Het doel van dit onderzoek is meer inzicht te krijgen in de relatie tussen de breinveranderingen en PMDD. PMDD is ernstige vorm van PMS (PreMenstrueel Syndroom). Een op de 12 vrouwen heeft PMDD en dit gaat gepaard met ernstige stemmingswisselingen en angst.

De studie is gepubliceerd in Nature’s (Okt. 7)