Deze voeding garandeert sneller verlies van collageen en elastine

OEDGEZOND.INFO

Schoonheid komt van binnenuit. Sommige voeding werkt echter een snellere veroudering van de huid in de hand als je de 30 gepasseerd bent. Preventie is de beste manier om om de tekenen van huidveroudering zo lang mogelijk uit te stellen. Welke voeding zorgt voor een sneller verlies van collageen en elastine?

Sneller verlies van collageen en elastine door deze voeding

Het verband tussen voeding en het effect op huidveroudering is een interessante. Huidveroudering komt door omgevingsfactoren, roken, vervuiling, slaapgebrek, zonlicht en slechte voeding. De beste preventiestrategie is een gebalanceerde leefstijl (calorierestrictie, beweging), weinig stress condities en gebalanceerde voeding met veel antioxidanten.

Eet jezelf niet naar rimpels en een slappere huid

Zelfs al koop je de beste anti-rimpelcrème, geen product verandert het feit dat je huid begint te verouderen. Na je 30e verloopt de collageen productie trager en begint elastine af te breken. Fijne lijntjes beginnen zich te vormen. We kunnen veroudering niet stoppen, maar het is wel mogelijk om nog lang een jeugdig uiterlijk te hebben. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk suiker te eten. Als je het serieus wilt aanpakken, kom je er niet door snoepjes en koekjes te vermijden. Suiker zit ook in producten waar je het niet in verwacht, zoals in brood en ketchup.

Koffiemelk

Koffiemelk en zonnebrandcreme hebben meer gemeen dan je denkt! Ze bevattten allebrei titanium dioxide, een UV-blocker. Behalve in koffiemelk zit het ook in sommige kokosmelk. Titanium dioxide maakt namelijk witter, vandaar. De stof, die je vindt onder E-nummer 171, veroorzaakt leverschade en weefselschade. Koffiemelk, ook in poedervorm, bevat transvetten die vaak verschuilt gaan onder de naam gehydrogeneerde olie. Dit ingrediënt lijkt mensen boven de 45 jaar meer vergeetachtig te maken. Als je gewinkeld hebt en je wilt weten waar je auto ook al weer geparkeerd stond, blijf dan weg van dit ingrediënt. Transvetten veroorzaken ook ontsteking en kunnen pijnen verergeren.

Yoghurt met een smaakje

Het hapt zo makkelijk weg: een cupje yoghurt met een smaakje. Sommige yoghurt cups kunnen 24 gram suiker bevatten, en dit is ruim 2x zoveel als een flesje cola van 500 ml. Het is zelfs meer dan een zak M&M’s. Je hebt het suikersmaakje niet nodig, er zijn veel manieren om yoghurt zoeter te maken, bijvoorbeeld met bessen of banaan.

Soep uit blik

Er is een link tussen zoutinname en huidveroudering. Dus als je lief voor je huid wilt zijn, ga je zoutrijke producten uit de weg. Soep uit blik bevat veel zout, maar dat is niet de enige reden om gewoon verse soep te eten. Veel soepblikken bevatten aan de binnenkant BPA, een chemische stof die in verband is gebracht met kanker, onvruchtbaarheid en gewichtstoename.

Fruitrepen en granolarepen

Van muffins en donuts weten we wel dat ze suikerrijk zijn. Van producten zoals fruitrepen en granola is het minder duidelijk, ze hebben een gezondheidshalo. In dit artikel lees je waarom suiker slecht is voor je huid. Als je van granola of fruitrepen houdt, kijk dan even op het etiket en check of er toegevoegde suiker, karamelkleurstof en glucosesiroop (of fructosesiroop) in zit. De kans is groot. In ‘verborgen voeding die funest voor je stofwisseling’ vind je een makkelijk recept om zelf granola te maken.

Special K repen

Special K heeft geen recepten voor gezonde voeding bedacht. In de repen zitten stoffen zoals fructosesiroop, dextrose, glycerine, sorbitol en zink oxide. Dat zijn nog maar een paar van de ingrediënten die in deze repen zitten. Eet gewoon 20 tot 30 gram proteïnen bij elk maal, dit is ideaal vooral als we ouder worden.

Cola

Dit zal niet als een verrassing komen, maar frisdrank is de vijand voor je huid (en lijf). Het zit vol schadelijke kleurstoffen en bevatten ook nog eens veel suiker. Denk je dat je beter op light frisdrank over kunt stappen? Denk dan nog maar eens.

Oreos

Heerlijke koekjes, ook om taart van te maken, maar niet zo geweldig voor je huid. Ze zitten vol met lege calorieën en zijn slecht voor je buikomvang. Wegblijven van snacks met een hoge caloriedichtheid zoals Oreos is dé sleutel om lang(er) een jeugdige huid te houden en lovehandles te voorkomen.

Cocktails en bier

Als we geen twintig meer zijn, zet je lichaam alcohol niet efficient om en wordt lekkere trek als gevolg van alcohol moeilijker te negeren. Het wordt ook in toenemende mate moeilijk om goed te slapen als er alcohol in je systeem zit. En 7-8 uur slaap per nacht komt je huid ten goede. Slapeloze nachten leiden ook tot trek in suikers en andere koolhydraten, en als je hieraan toegeeft dan heeft dit zijn weerslag op huid en gewicht. Niet voor niets is het gezegde ‘je bent wat je eet.’ Alcohol zuigt het vocht uit je huid, maakt lijntjes meer zichtbaar en op den duur verliest je huid elasticiteit. Als alcoholische drankjes met regelmaat gedronken worden, gaat dit ten koste van vitamine B12: dit is juist de vitamine die je huid (en haar) nodig heeft!

Bagels en wit brood

Als je bagel niet volkoren is, laat dan maar zitten. Het lichaam zet geraffineerde koolhydraten om in suiker en vervolgens in glucose. Dit beschadigt collageen en andere rimpelbestrijdende proteïnen. Door geen bagels en wit brood meer te eten, hou je ook je bloedsuikerspiegel in balans.

Vegetarische burgers

Het vinden van je eerste grijze haar is iets om nooit te vergeten. De beste manier om vroegtijdige grijze haren te voorkomen, is te zorgen dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 speelt een cruciale rol, ook bij huidveroudering. Een vitamine die rijkelijk aanwezig is in rundvlees. Dus mits je vegetariër bent, eet gewoon regelmatig een stukje vlees. Ga dan bij voorkeur voor vlees van gezonde grasetende dieren die lekker vrij in de buitenlucht rondlopen. Zo heeft je vlees nut; je krijgt dan ook vitamine D en omega-3 vetzuren binnen. Ze zijn goed voor je gewicht, gezondheid en ook voor je huid.

IJskoffie

Aan ijskoffie kun je echt hooked raken. Maar helaas, cafeïne dranken zijn grote huid verouderende factor. De hele dag door zijn we blootgesteld aan stressoren voor de huid, zoals UV straling. Als we slapen herstellen de cellen zich. Door te veel koffie te drinken, gaat vermindert de slaapkwaliteit en verstoren we dit regeneratieproces. Koffie verschuift je bioritme en stelt de melatonine productie uit. Vroegtijdige veroudering is het gevolg. IJskoffie gaat meestal ook gepaard met aardig wat suiker. Maar ook zwarte koffie zou met mate gedronken moeten worden, als je je huid wilt koesteren. Koffie dehydrateert net als alcohol. En drink je koffie met melkpoeder, dan is het lastig om een stralende huid te houden, dankzij de hormonen die hierin zitten en het effect op de talgproductie. Melkpoeder is ook in staat om dode huidcellen als het waren aan elkaar te lijmen. Wissel koffie eens af met groene thee, en kijk wat al die antioxidanten voor je huid doen.

Suikervrije producten

Het is ook eigenlijk te mooi om waar te zijn: je favoriete snacks eten en toch gezond bezig zijn. Als je vanaf je 30e dikker rond je middel geworden bent, kan het een teken zijn dat je lever niet optimaal werkt. Mijdt dan vooral kunstmatige zoetstoffen, want deze zijn funest voor je lever en stofwisseling. En hierdoor ook erg ongunstig voor je huid, en dan met name voor het ontstaan van pigmentvlekken. Vermoed je dat je lever een detox kan gebruiken, lees dan eens ‘Lever reinigen, deze planten zijn toppers’ Door je lever af en toe een handje te helpen, krijg je meer energie en een stralende huid.

Groenten en fruit die overladen zijn met pesticiden

Giffen uit voeding hebben een negatieve invloed op de stofwisseling en hormoonbalans. En ook dit heeft zijn weerslag op de huid. Pesticiden verouderen. De meeste pesticiden zitten op appels, aardbeien, selderij, perziken, spinazie, paprika, komkommer en cherrietomaten. Uit een rapport blijkt dat het pesticidegebruik in Nederland niet is afgenomen, maar toegenomen. En dat het ook slecht gesteld is met de Nederlandse aardappel en ui. Op deze manier was je eenvoudig en effectief de pesticiden van je groenten en fruit.

Margarine

Vetten doen je huid goed, mits het de gezonde vetten zijn (grasboter, kokosolie, olijfolie), niet de transvetten en mits je deze in normale mate consumeert. Margarine en bakboters zijn vaak deels gemaakt van gehydrogeneerde oliën, een veelvoorkomend transvet. Dit is het vet dat in verband staat met coronaire aandoeningen. Wat veel mensen niet weten is dat transvetten de huid sneller verouderen, omdat ze kwetsbaarder maken voor UV-straling. Margarine kan ook chronische ontsteking veroorzaken, en dit zorgt ook weer voor de versnelde rimpelvorming. Er een vetarm dieet op nahouden veroudert de huid ook sneller, want ook je huid heeft vetten nodig. Als je de gezonde vetten in normale mate consumeert, is er geen enkele reden om er bang voor te zijn.

Bacon

Helaas voor de baconliefhebberes, maar van dit voedsel gaat je huid echt eerder zakken. Want 68% van de bacon calorieën komen van vetten. Bacon en ander bewerkt vlees bevatten ook natriumntiraat en dit zorgt voor een toename van oxidatieve stress. Oxidatieve stress is echt ongunstig voor collageen en elastine. Je kunt natuurlijk een nitraat-vrije versie nemen met minder vet.

Magnetron popcorn

Normaal gesproken is popcorn helemaal niet ongezond. Maar de voedingsindustrie is er weer in geslaagd om een gezonde snack om te turnen in Frankenfood. Sommig popcorn bevat veel transvetten en/of suikers en zout. Bak gewoon maïs in een pan met olijfolie, en knabbel er met een gerust hart op los.

Soja saus

Dikke donkere wallen onder de ogen verergeren door de vochtopslorpende sojasaus. Sojasaus bevat enorm veel zout, en de huid vaart hier allesbehalve wel bij. Je moet goed op letten met sojaingrediënten, ook aan deze is het moeilijk te ontkomen.

Dorito’s

Met elk jaar dat na je 30e passeert, heeft je lichaam minder calorieën nodig en verbrandt het er ook minder. Je zou dan normale porties moeten eten (geen buitensporige), en dit is een eenvoudige manier om op gewicht te blijven. Totdat er een zak Dorito’s opduikt: als je hem opent, wil je hem gelijk leeg maken. Een van de eerste ingrediënten die je op het etiket tegenkomt is MSG, mononatriumglutamaat, deze smaakmaker staat die erom bekend dat het je eetlust bevordert. Dit werkt tegen je, en het is geen wonder dat je weerloos bent tegen een zak Dorito’s. Dorito’s zijn natuurlijk niet de enige chips (en snacks) waar E621 in verwerkt zit. MSG stresst de huid, en zit ook in bouillons, soepen, pizza’s, vegetarische producten, frituur- en andere hartige snacks. En we kenden het natuurlijk allereerst van Aziatische voeding.

Sportdrank

Gatorade voorziet in de nodige electrolyten zoals natrium en kalium, dat is waar. Maar het zit ook barstensvol calorieën en suiker. Je hebt helemaal geen extra calorieën en suikers nodig in sportdrank, hoe hard je ook aan het sporten bent. Als we ouder worden, wordt de stofwisseling trager. Soms worden we minder actief en meer gestresst en dat kan dan ook nog de manier veranderen waarop het lichaam calorieën en suiker omzet. Hoe minder suiker in je systeem, des te beter het is.

Aanbevolen artikelen