Darmflora Gezondheid-divers

Migraine mogelijk veroorzaakt door darmbacteriën die nitraat afbreken

Share Button
Onderzoek toont dat migrainepatiënten een hoog aantal bacteriën in darmen en speeksel hebben, die betrokken zijn bij de verwerking van nitraat. Dit kan verklaren waarom sommige voeding migraine triggert.

Migraine door nitraat-afbrekende darmbacteriën

Onderzoek van de University of California San Diego laat zien dat migraine uitgelokt wordt wanneer nitraat uit voeding efficiënter afgebroken wordt. Dit verwijdt de bloedvaten in het brein en de hoofdhuid. Migrainepatiënten hebben een andere samenstelling van bacteriën in de darmflora, en dit maakt gevoeliger voor bepaalde voeding.

Auteur van de studie Antonio Gonzalez van UCSD: “Er is dit idee dat bepaalde voeding migraines triggert –chocolade, wijn en vooral voeding met nitraat. Het leek ons dat er connecties konden zijn tussen voeding, het darm microbioom en de migraines.”

Als nitraat uit voeding afgebroken wordt door bacteriën in de mond en darmen, wordt het omgezet in stikstofmonoxide. Deze chemische stof verwijdt de bloedvaten en kan de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen door stimulatie van de circulatie. Vier op de vijf hartpatiënten met medicatie voor angina pectoris of hartfalen, melden ernstige hoofdpijn als bijwerking. In de monsters van speeksel en ontlasting van de migrainepatiënten werd een hoger aantal bacteriën gevonden die betrokken is bij de afbraak van nitraat. De studie is gepubliceerd in de laatste editie van  Journal mSystems.

Migraine voorkomen door mondspoeling met probiotica

De onderzoekers zeggen dat het in de toekomst mogelijk kan zijn om een probiotische mondspoeling te nemen. Dit kan de samenstelling van de bacteriën veranderen en migraine voorkomen. Tot nu toe moeten migrainepatiënten het doen met het zo goed mogelijk vermijden van nitraat in de voeding.

Het is de eerste keer dat er een link tussen nitraat, nitriet, stikstofmonoxide en migraine is aangetoond via speekselbacteriën.

Ongeveer één op de zeven mensen heeft last van de aandoening. De meeste migrainepatiënten hebben vaker dan één keer per maand een aanval en bij de helft zijn de symptomen ernstig. Symptomen zijn meestal een pulserende hoofdpijn, misselijkheid en lethargie. Bij sommige mensen gaat de hoofdpijn gepaard met een visueel aura (het zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes). Behalve de voeding zijn ook stress, hormonen en gebrek aan voldoende nachtrust bekende triggers. Vrouwen hebben drie keer zoveel last van de aandoening dan mannen.

Top 5 groente die rijk aan nitraat is 1

 • Rucola sla
 • Spinazie
 • Bieten
 • Bleekselderij
 • Rabarber
 • Direct gevolgd door: ijsbergsla, veldsla, wortels, sperziebonen, peterselie, kool, radijs en boerenkool.

Top 5 nitraatrijk fruit 1

 • Aardbeien
 • Aalbessen
 • Kruisbessen
 • Frambozen
 • Kersen
 • Appels hebben alleen wat sporen van nitraat

Gunstige darmbacteriën bij migraine

Uit eerdere studies bleek dat migraine in verband kan staan met gastro-intestinale stoornissen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, coeliakie en inflammatoire darmziekten. 2, 3 Ook de bacteriën S. faecalis en Helicobacter pylori zijn in verband gebracht met de aandoening. H. pylori zet aminozuur tyrosine om in tyramine. Tyramine zit in voeding zoals chocolade, alcohol, oude kazen, sommige biersoorten en bewerkt vlees.

tyramine
In dit “Tyramine Menu Book’ van de Vanderbilt University zie je precies welke voedingssoorten rijk aan tyramine zijn.

De inname van Lactobacilli kan hoofdpijn verminderen en schijnt zelfs goed te werken. 4, 5  De bacterie kan sommige mensen een jaar lang migrainevrij houden, en vermindert de intensiteit en frequentie van terugkerende hoofdpijnen bij anderen. Een combinatie van Lactobacilli (L. brevis, Lactobacillusacidophilus, L. casei, L. salivarius met bifidobacteria (B. bifidum, B. lactis) en Lactococcus lactis bleek eveneens de ernst en frequentie van migraine te verminderen.  6 Ook de combinatie Bifidobacterium animalis subsp Lactis, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus, en Lactococcus lactis subsp Lactis bleek verbetering te brengen. 7

migraine3

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.