Nieuwe studie linkt tarweproteïnen-die geen gluten zijn- aan ontsteking bij chronische ziekten

OEDGEZOND.INFO
Nieuwe studie linkt tarweproteïnen aan ontsteking bij chronische ziekten-  De studie laat zien dat de consumptie van bepaalde tarweproteïnen, die geen gluten zijn,  kan leiden tot ontsteking in weefsels achter de darmen. Ook kan de inname bijdragen aan de ontwikkeling van een non-coeliakie glutenintolerantie. De ontstekingsreacties kunnen overslaan naar organen buiten de darmen, wat bepaalde chronische ziekten verergert.

Tarweproteïnen de boosdoeners bij ontsteking

Een proteïne in tarwe lokt ontsteking uit bij chronische ziekten zoals Multiple Sclerose, astma en reumatoïde artritis en draagt bij tot de ontwikkeling van non-coeliakie glutenovergevoeligheid, volgens een nieuwe studie die gepubliceerd is in United European Gastroenterology.

Ontstekingscondities ook buiten de darmen

Amylase-trypsine inhibitors

Bij eerdere studies lag de focus meestal op gluten en de impact hiervan op het spijsverteringssysteem. Dit onderzoek werpt echter een licht op een andere familie van tarweproteïnen: amylase-trypsine remmers (ATI’s). De consumptie van ATI’s kan leiden tot het ontwikkelingen van ontstekingscondities achter de darmen, waaronder die van lymfeklieren, nieren, milt en ook de hersenen. Ook laat het bewijs zien dat ATI’s ziekten als reumatoïde artritis, multiple sclerose, astma, lupus en de non-alcoholic vette lever verergeren, net als inflammatoire darmziekte.

Meer dan 4% van de tarweproteïnen bestaat uit ATI’s. En hoewel dit geen hoog percentage is, kan het wel heftige immuunreacties binnen de darmen uitlokken. Deze reacties kunnen overslaan naar andere weefsels in het lichaam.

Senior auteur van de studie, professor Detlef Schuppan (Johannes Gutenberg University) legt uit:

“We geloven dat ATI’s niet alleen bijdragen aan darm gerelateerde ontstekingscondities, maar ook dat ze ontsteking bevorderen van andere immuun gerelateerde chronische condities buiten de darmen. Het type darmontsteking dat gezien wordt bij non-coeliakie glutensensitiviteit verschilt van de ontsteking die coeliakie veroorzaakt. We denken niet dat dit getriggerd wordt door glutenproteïnen, maar hebben aangetoond dat ATI’s uit tarwe specifieke immuuncellen in de darmen en andere weefsels activeren. Hierdoor verergeren symptomen van pre-existente ontstekingsziekten drastisch.”

Klinische studies beginnen nu te onderzoeken welke rol ATI’s spelen op chronische ziekten. “We hopen dat dit onderzoek ons richting een ATI-vrij dieet kan brengen, om serieuze immunologische stoornissen te behandelen”, aldus Schuppan.

Non-coeliakie glutenovergevoeligheid

Behalve tot ontstekingscondities buiten de darmen kunnen ATI’s ook bijdragen aan non-coeliakie glutensensitiviteit. Deze conditie is nu een geaccepteerde medische diagnose voor mensen die geen coeliakie hebben, maar baat hebben bij een glutenvrij dieet. Symptomen zoals buikpijn en een onregelmatige stoelgang worden vaak gemeld, en dit maakt het lastig om de aandoening te onderscheiden van PDS (prikkelbare darmsyndroom). Extra intestinale symptomen zoals hoofdpijn, eczeem en gewrichtspijn kunnen helpen bij een diagnose. Deze symptomen verschijnen na de consumptie van voeding met gluten en verbeteren snel op een glutenvrij dieet. Maar volgens dit onderzoek lijken het geen gluten te zijn die de problemen veroorzaken.

Schuppan hoopt dat het onderzoek zal helpen om de non-coeliakie glutenovergevoeligheid te herdefiniëren.

De studie is gepresenteerd op de UEG Week Vienna 2016 (Oktober 15-19).

 

Share