Probiotica helpen betere vertering van koolhydraten

Probiotica zorgen voor een beter gebruik van aminozuren, minder ongeabsorbeerde proteïnen en een betere vertering van koolhydraten, volgens nieuw onderzoek. Behalve dat probiotica de stofwisseling positief beïnvloeden, hebben gunstige darmbacteriën een goede uitwerking op de breinfunctie en gedrag via de darm-brein as.

Probiotica helpen betere vertering van koolhydraten

De studie werd uitgevoerd door Maastricht University Medical Centre en is gepubliceerd in Nature.  Onderzocht werd de samenstelling van de darmbacteriën bij anorexia nervosa patiënten, die niet herstellen na gewichtstoename en na normalisatie van eetgedrag. Het onderzoek geeft weer nieuwe inzichten. Zo hebben anorexia nervosa patiënten meer bacteriën uit de Clostridiumfamilie en hogere niveaus van bacteriën die slijmvlies en proteïne degraderen. De bacteriegroepen die gebruik maken van koolhydraten zijn een stuk minder aanwezig, waaronder de butyraat producerende groep Roseburia spp. De korte keten vetzuren zijn eveneens veranderd bij anorexia patiënten. Vervolgens werden bepaalde probiotica onderzocht op de uitwerking hierop. Het onderzoek werpt een licht op de werking van de micro-organismen, ook buiten anorexia om.

Beter gebruik van aminozuren

De resultaten m.b.t. deze probiotica

  • Ze helpen bij de vertering van plantaardige proteïnen, zoals die uit rijst, soja en peulvruchten. Plantaardige proteïnen worden steeds populairder, maar zijn lastig te verteren.
  • Ze zorgen voor een toename van het stikstof niveau en alfa-amino stikstof. Beide helpen bij de vertering van soja, peulvruchten en rijstproteïnen.
  • Ze helpen om aminozuren beter te gebruiken en verminderen de hoeveelheid ongeabsorbeerde proteïnen die aan de darmen wordt afgegeven.

Gezonde darmflora zijn niet slechts prettig, maar onmisbaar.

Gunstige darmbacteriën

Breken bepaalde koolhydraten, vezels, zetmelen en suikers af, die het lichaam niet herkent en rekenen hiermee af 1, 2, 3, 4,


Zorgen voor een betere opname van vocht 5, 6


Verminderen schadelijke bacteriën, concurreren hier succesvol mee, zodat de ‘slechte’ bacteriën het onderspit delven 7, 8, 9


Verlagen de pH waarde in de darmen, en maken ze op deze manier tot een onaangename woning voor schadelijke bacteriën 10, 11


Zorgen voor een toename van de groei van cellen die belangrijk zijn voor een integere darmwand en een goede darmfunctie  12, 13


Lokken de productie van proteïnen uit die schade aan het darmslijmvlies voorkomen en helpen bij het herstel van de schade die al ontstaan is 14, 15


Trainen het immuunsysteem om pathogenen te identificeren 16


Stimuleren het darmslijmvlies om antistoffen tegen pathogenen te produceren 17, 18


Voorkomen allergieën (door het immuunsysteem te trainen om niet op onschadelijke antigenen te reageren) 19, 20, 21, 22  en voedselallergieën 23


Stellen bepaalde vitaminen en aminozuren samen die we nodig hebben 24, 25, 26


Helpen bij de opname van bepaalde mineralen, zoals calcium, ijzer en magnesium en verbeteren de botdichtheid, verhogen de mineraaldichtheid in botten 27, 28, 29 


Breken voedingscarcinogenen af, die ander tot de vorming van tumoren zouden kunnen leiden 30, 31, 32


Zijn preventief tegen darmkanker 33, 34, 35


Voorkomen een variëteit aan ontstekingscondities, waar artritis en darmontstekingen er slechts enkele zijn.  36, 37, 38, 39 


Verminderen systematische ontstekingsmarkers en oxidatieve stress, zelfs als er zijn door zwaar roken. 40  L. plantarum verlaagt het risico op artherosclerose en hart- en vaatziekten als gevolg van roken. 41


Verminderen seborroisch eczeem 42


Verminderen acne 43, 44  en andere ontstekingsaandoeningen van de huid. 45


Lactobacillus reuteri vermindert bloedend tandvlees en gingivitis 46


Met andere woorden: gunstige darmbacteriën zijn onze kleine vriendjes. En dit is nog maar een kleine greep. Als je kijkt bij darmbacteriën en probiotica zie je recente studie uitkomsten waaruit blijkt hoe groot de invloed is die deze micro-organismen hebben op lichaam en brein.

Andere onderzoeken, van de afgelopen maand

  • Lactobacillus rhamnosus vermindert pijn als gevolg van darmontsteking 47
  • Neurodegeneratieve ziekten hebben mogelijk hun oorsprong in de darmen. Neuronale aftakelingsprocessen in het brein kunnen getriggerd worden door proteïnen die door het darm microbioom geproduceerd worden. Dit bleek uit rattenstudie. (Nature) 48
  • Verwonding aan de ruggengraat zorgt voor uitgesproken verandering van de compositie van de darmbacteriën. Probiotica verrijkt met melkzuurbacteriën kunnen helpen bij het herstel van de darmflora. (Journal of Experimental Medicine) 49
  • Het darm microbioom draagt mogelijk bij aan auto immuunaanvallen op het zenuwstelsel bij Multiple Sclerose. Een polysaccharide zorgt voor een toename van regulatory B cellen, die een immuunresponse opwekken die MS voorkomt. De polysaccharide heeft positieve effecten als MS-symptomen al hun intrede hebben gedaan. 50, 51 MS-patiënten hebben meer drambacteriën die voor een toename van T-helper 1 cellen zorgt. Deze cellen spelen een primaire rol bij de aanvallen. Een ander type bacterie, die immuunaanvallen onderdrukt, is juist minder aanwezig. 52 Deze bevindingen zijn gepresenteerd op de European Committee for Treatment and Research in MS (ECTRIMS) in Londen
  • MS-patiënten die Lactobacillus Acidophilus, L. casei, L. fermentum en Bifidobacterium bifidum toegediend kregen ondervonden een afname van de ernst van de symptomen. (Clinical Nutrition) 53