Steeds duidelijker dat depressie ontstekingsaandoening is

OEDGEZOND.INFO

Ontstekingsremmers kunnen in de toekomst ingezet worden om depressie te behandelen, meldt Molecular Psychiatry. Bij een groot deel van depressieve patiënten is er sprake van een verhoogd aantal ontstekingsbevorderende proteïnen. Het gaat om ontstekingsremmers die ook gebruikt worden bij auto immuun- en ontstekingsziekten.

Depressie als ontstekingsziekte behandelen

De onderzoekers analyseerden de data van 20 klinische tests, waarbij anti-cytokine medicatie gebruikt werd om een reeks auto-immuun- en ontstekingsziekten te behandelen en toonden aan dat deze ontstekingsremmende medicatie antidepressieve effecten hebben. Meta-analyses van andere studies toonden soortgelijke resultaten.

Als we blootgesteld zijn aan een infectie, bijvoorbeeld griep of een maagbacterie, vecht ons immuunsysteem terug om de infectie te verwijderen. Tijdens dit proces overspoelen immuun cellen de bloedbaan met ontstekingsbevorderende proteïnen zoals cytokines. Dit proces heet systematische ontsteking.


Kurkuma net zo doeltreffend als ontstekingsremmers én antidepressiva -bewezen

Kurkuma blijkt net zo effectief als ontstekingsremmers die ingezet worden bij reumatoïde artritis, en zelfs net zo doeltreffend als bekende anti-depressiva. Ook gember is net zo doeltreffend gebleken als synthetische ontstekingsremmers. Gember en kurkuma pakken ontsteking krachtig aan, en dat kan verklaren waarom bijvoorbeeld kurkuma net zo goed blijkt te werken bij depressie en angst, als veel voorgeschreven medicatie. Een natuurlijke behandeling, die bewezen effectief is, maar dan zonder de nare bijwerkingen van antidepressiva (en ontstekingsremmers).


Depressie en ontstekingsmarkers

Ook als we gezond zijn, draagt ons lichaam sporen van deze proteïnen (ontstekingsmarkers), die exponentieel stijgen in antwoord op infectie. Eerder werk van het team liet zien dat kinderen die dagelijks hoge spiegels van deze markers hebben, later een grotere kans hebben op het ontwikkelen van depressies en psychoses. Dit laat de rol zien van lage graad systematische ontsteking bij mentale ziekten.

Ontsteking komt ook voor wanneer het immuunsysteem gezonde cellen aanziet voor geïnfecteerde cellen en het lichaam aanvalt; dit gebeurt bij auto-immuun- en ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis en Crohn’s. Recentelijk zijn ontstekingsremmende medicijnen ontwikkeld, zoals Monoklonale antilichamen en cytokine- remmers die nu gebruikt worden bij patiënten die niet optimaal op conventionele behandelingen reageren. Deze medicatie blijkt de ernst van depressieve symptomen te verbeteren.

Studieauteur dr. Golam Khandaker: “Het wordt steeds duidelijker dat ontsteking een rol speelt bij depressie. Onze review suggereert een rol voor ontstekingsremmers en dan niet de alledaagse ibuprofen, maar een nieuwe klasse medicatie. ”

Ontstekingsremmende middelen kunnen relevant bij depressie zijn; volgens Khandaker vertoont een derde van de patiënten die resistent voor antidepressiva zijn tekenen van ontsteking.

Khandaker stelt dat deze benadering ook succesvol kan zijn bij de behandeling van kanker.

Type vet doet ertoe bij ontsteking en depressie

Eerder onderzoek in Molecular Psychiatry (sept ’16) dat het type vet dat je consumeert er sterk toe doet bij ontsteking en depressie.

Een maaltijd die rijk is aan bepaalde vetten kan stressoren verhogen zoals het C-reactief proteïne, serum amyloïd, intercellular adhesion molecule-1 (sICAM-1) en vascular cell adhesion molecule-1 (sVCAM-1). Vooral vrouwen met een geschiedenis van depressies en stress zijn hier gevoelig voor.

Bij stress verdwijnen voordelen van gezonde vetten

Ook suggereert de studie dat de voordelen van gezonde vetten verdwijnen, zodra stress in de picture komt. Stress heeft dus het vermogen om de gezonde voordelen van de betere vetten teniet te doen.  Het is bekend dat zowel voeding als stress invloed hebben op ontsteking in het lichaam. Deze informatie is niet onbelangrijk, omdat chronische ontsteking gelinkt is aan een reeks van gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, diabetes, reumatoïde artritis. En zoals steeds meer blijkt, aan depressie en fibromyalgie. De onderzoekers wisten niet wie van de studiedeelnemers welke voeding at. Het ontbijt bestond uit twee varianten: een met biscuits, jus, eieren en kalkoensaus. De andere variant bestond uit een verzadigd vet uit palm olie en een onverzadigd vet uit zonnebloemolie en oliezuur. De deelnemers waren allen vrouw met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar, met een geschiedenis van borstkanker en depressie. De vrouwen hadden minstens een recente stressfactor per twee bezoeken.

Alle genoemde ongezonde markers waren hoger na de maaltijd met verzadigd vet uit palmolie, in vergelijking met de maaltijd met zonnebloemolie en oliezuur. Bij de vrouwen waarbij stress speelde verdwenen de gezonde voordelen van de vetzuren: ook in de zonnebloemolie-groep stegen de schadelijke markers.