Dit doen pruimen en pruimensap voor je!

OEDGEZOND.INFO
Gehydrateerd blijven is een goede manier om je organen te beschermen. Het is ook een van de geheimen van een mooie huid. De gedroogde pruim bouwt gezonde darmflora. Gedroogd, vers, of als sap, de pruim is een goede bron van energie en biedt een aantal belangrijke voordelen!

Pruimen en pruimensap als tussendoortje

Veel suikers, maar lage opnamesnelheid

Vezels en energie

Je wilt ook weleens wat anders drinken dan de aanbevolen 1,5 liter water per dag. Pruimensap biedt een gezonde en aangename afwisseling. En hoewel er in het sap minder vezels zitten dan in de pruim zelf, bevat het toch nog voldoende vezels en is de opnamesnelheid traag.

Zes gedroogde pruimen van 57 gram bevatten 137 calorieën en ongeveer 21.7 gram fruitsuikers. Een glas pruimensap bevat 182 calorieën.  De suikers in pruimen doen je bloedsuikerspiegel niet snel pieken, omdat ze een traag worden opgenomen. Daarom is pruimensap een goede bron van energie.

Maar als de suikers en calorieën je toch te gortig zijn, kun je altijd kiezen voor de eveneens gezonde, maar caloriearme

Pruimensap bij constipatie

Ondersteunt de vertering. Als je last van constipatie hebt, kun je 1 á 2x per dag een glas van dit sap nemen. De zoete drank werkt als laxerend, omdat het een bron van sorbitol is.

Vermindert de plasdrang

Een overactieve blaas is erg lastig, maar vezels helpen ook hier. The Cleveland Clinic adviseert 2 eetlepels van de volgende mix, elke ochtend: een kwart kop pruimensap, een kop appelmoes, een kop tarwekiemen.

Ondersteunt een normale lichaamsfunctie

Kalium is een belangrijke elektrolyt die meerdere vitale lichaamsfuncties ondersteunt. Pruimen en pruimensap zijn kaliumrijk: een halve kop pruimen bevat 637 mg kalium.

Is een goede bron van ijzer

Maak er een gewoonte van om tussendoor af en toe een gedroogde pruim te nemen

Bloedarmoede komt voor als het lichaam niet voldoende rode bloedcellen heeft. IJzer helpt de aanmaak hiervan.

Gevolgen zijn kortademigheid, sneller geïrriteerd zijn en vermoeidheid. Pruimensap is dan een welkome aanvulling die een ijzertekort kan voorkomen.

Is goed voor botten en spieren

Gedroogde pruimen zijn een goede bron van boron. Boron ondersteunt sterke botten en spieren en kan de spiercoördinatie verbeteren. Pruimen zijn met name nuttig bij verlies van botdichtheid als gevolg van straling. Ook voorkomen gedroogde pruimen osteoporose bij vrouwen na de overgang.

Vermindert de kans op artherosclerose

Artherosclerose, vernauwing van de vaten, is een gevaarlijke aandoening. Het vermindert de toevoer van zuurstof en bloed naar de lichaamsweefsels en –organen. Als dit onbehandeld blijft kan het leiden tot hartfalen, beroerte en hartaanval. Gedroogde pruimen bieden ook hier uitkomst.  Ze verlagen ook de bloeddruk.

Regulatie van de voedselinname

Ook niet onaangenaam: gedroogde pruimen helpen bij gewichtsbeheersing en geven je lang een voller gevoel. Gedroogde pruimen doen dit beter dan een vetarm koekje.

Beschermt tegen emfyseem

Onder COPD valt ook longemfyseem. Dit is een chronische longziekte die tot zuurstoftekort en dus kortademigheid leidt. Er zijn veel factoren, en roken is hiervan de grootste. Er is een positief verband  tussen de gezondheid van de longen en antioxidantrijke voeding. Pruimen bevatten veel antioxidanten die kunnen beschermen tegen de schade door vrije radicalen.

Verlaagt de kans op darmkanker

Regelmatige consumptie van pruimen is bevorderlijk voor een goede gezondheid van de darmen, en voorkomt zelfs darmkanker. De consumptie zorgt voor een toename van gunstige darmbacteriën.

Het scheelt om standaard een schaaltje gedroogde pruimen op je aanrecht of keukentafel te hebben. Als je er af en toe een snackt, merk je dat het je de dag door helpt zonder dat je ongezonde snacks hebt aangeraakt. Het helpt tegelijkertijd bij de opbouw van gezonde darmflora en voorziet je van vezels, ijzer, kalium en beschermt je aderen.