Cayennepeper beschermt hart en vaten -ook acuut

Cayennepeper is mogelijk de meest wonderbaarlijke plant om zelf te kweken en in pepervorm (poeder) als eerste hulp bij de hand te hebben. Deze multifunctionele peper beschikt over verbazend veel goede eigenschappen.

 Cayennepeper, een wonderlijke specerij

Cayennepeper is een cultivar van Capsicum annuum, en afkomstig van rode peper of te wel chilipeper. Cayennepeper bevat capsicum en capsaïcine.

In iedere EHBO kit zou cayennepeper thuishoren. Wanneer je te maken krijgt met een ernstig bloedende snijwond, strooi dan cayennepeper, een krachtig bloedstollend middel, direct op de wond. Cayenne is in staat de bloeddruk ter plaatse aan te passen en onmiddellijk te beginnen met bloedstolling. Het is tevens een krachtig middel tegen infecties, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele infecties.

Als katalysator

Ter ondersteuning van reanimatie na een hartaanval, kan deze koning van de specerijen toegepast worden. Meng in deze situatie, een theelepel peper met een beetje (warm) water en giet het vervolgens in de keel van de patiënt. Dit is een manier om de patiënt bij te brengen en is veel succesvoller dan uitsluitend reanimatie. Mensen met hart- en bloeddruk problemen kunnen ervoor kiezen de juiste hoeveelheid cayennepeper aan hun voeding toe te voegen. De bijzondere specerij vormt de beste remedie tegen koudvuur, bevriezing en in iedere situatie, waarin een betere bloedtoevoer en circulatie gewenst is. De peper kan zelfs in schoenen of laarzen worden gestrooid om de voeten warm te houden. Deze duizendpoot werkt als een katalysator, waarin alle andere kruiden en supplementen snel naar de juiste plek in het lichaam worden getransporteerd, waardoor hun effectiviteit wordt vergroot. Cayenne bevat een hoge dosis vitamine C en is daardoor inzetbaar voor behandeling tegen verkoudheid, sinusitis en ademhalingsproblemen.

Spijsvertering

Veel herbalisten geloven dat deze bijzondere pepersoort een nuttig en waardevol kruid binnen de fytotherapie zou kunnen zijn, en niet alleen ten aanzien van de spijsvertering, maar ook voor het hart en het bloedvatenstelsel. Het doet namelijk ook dienst als katalysator, en verhoogt de doeltreffendheid van andere kruiden wanneer het gecombineerd gebruikt wordt. Daarnaast is de peper rijk aan vitaminen A en C, heeft de volledige complexen van vitamine B, en is zeer rijk aan organisch calcium en kalium, wat ook één van de redenen is waarom het goed voor het hart is. Cayennepeper kan het slijmvlies van de maag en de peristaltische actie in de darmen verbeteren. Het helpt de vertering en de assimilatie, en het helpt het lichaam om hydrochlorisch zuur (zoutzuur) te creëren, dat voor een goede spijsvertering en assimilatie zorgt, en vooral voor proteïnes noodzakelijk is. De rol van deze multifunctionele specerij is zeer significant wanneer wij realiseren dat het spijsverteringssysteem een belangrijke rol speelt, al dan niet direct, bij onze geestelijke, emotionele en lichamelijke gezondheid. Het spijsverteringssysteem zorgt voor de voeding van onze de hersenen, de klieren, de spieren en elk ander deel van het lichaam.

Voeding voor het hart

Het volgende citaat is afkomstig van Dr. John Christopher’s nieuwsbrief: Cayenne, jaargang 1, nummer 12:

“Bij veel mensen leidt het hart aan ondervoeding vanwege de consumptie van bewerkt voedsel, maar door het gebruik van een theelepel cayenne in een glas warm water, ontvangt het hart een krachtige dosis goede voeding. Een ieder van ons behoort te weten hoe belangrijk deze informatie is, want iedereen kan zomaar op een bepaald moment een hartaanval krijgen, zelfs u. De warme thee werkt sneller dan het gebruik van capsules of koude thee, aangezien de warme thee de celstructuur openlegt, deze laat opzwellen en cayenne sneller toegang heeft, waardoor deze krachtige voeding direct via de aderen naar het hart gaat”.

Cayennepeper is ook bekend omdat het hartaanvallen binnen 30 seconden stopt.

Een voorbeeld is dat van een 90 jaar oude man die een ernstige hartaanval kreeg: zijn dochter gaf hem een aftreksel van cayennepeper door het in zijn mond te stoppen. Hij was door de artsen zo goed als opgegeven, maar binnen enkele tellen na het toedienen van de peper kwam hij langzaam tot bewustzijn. Tot aan het ziekenhuis bleef hij in een staat van half-bewustzijn, maar de dochter bleef hem de peper geven. Tegen de tijd dat zij bij het ziekenhuis waren, had hij zijn bewustzijn volledig teruggekregen, en wilde hij weer naar huis gaan en het gazon maaien. Om een mogelijke hartaanval te voorkomen, kan men het best een theelepeltje van het aftreksel om de 15 minuten geven, of een theelepeltje cayennepeper in een glas heet water doen en dit laten innemen tot de crisis over is.

Volgens Dr. Richard Anderson, heeft het gebruiken van cayennepeper in combinatie met haagdoornbessen samen het ongelooflijkste effect op het hart. Hij gelooft dat de combinatie van cayennepeper en haagdoornbessen binnen verscheidene maanden het hart zal versterken en misschien hartaanvallen zal verhinderen.

Noodsituaties

Het is een goed idee om altijd een aftreksel van cayennepeper bij je te hebben in geval van noodsituaties. Dr. Anderson heeft altijd cayennepepercapsules bij hem in de auto. En niet alleen maar voor hartproblemen, maar ook bij opmerkelijke noodsituaties zoals een bloeding in de longen, de maag, de baarmoeder of de neus kan cayennepeper uitkomst bieden. Een theelepeltje van het poeder of een theelepeltje in een kop heet water en om de 15 minuten geven tot de crisis is overgaan. De bloedingen zouden in 10-30 seconden moeten ophouden. De reden voor deze eigenschap is dat de peper de bloeddruk controleert en direct herstelt. Daarnaast voorkomt het het klonteren van het bloed. Voor uitwendige bloedingen, neem je cayennepeper in, maar giet je het ook direct op de wond.

Cayennethee

Om aan te tonen hoe goed cayenne werkt als voeding voor het hart, hebben een paar artsen, afkomstig van de oostkust van Amerika, levend hartweefsel in een steriele beker met gedestilleerd water gestopt en het hartweefsel uitsluitend cayenne gevoerd, waarbij afbraakstoffen regelmatig verwijderd werden en regelmatig gedestilleerd water werd toegevoegd, om verdamping tegen te gaan. Gedurende de periode dat het hartweefsel met cayenne gevoerd werd, moesten de artsen iedere paar dagen hartweefsel verwijderen, omdat het zo snel aangroeide. Het hartweefsel bleef doorgroeien door de afwezigheid van regulerende klieren, zoals de hypofyse en de pijnappelklier. Artsen en assistenten hielden het hartweefsel 15 jaar in leven, alvorens zij besloten om het te vernietigen, zodat zij het nader konden onderzoeken. Dit voorbeeld geeft aan, dat cayenne met name op de hartspier zo’n buitengewoon voedende werking heeft. Dit gegeven vormt de oorzaak achter de schijnbaar wonderbaarlijke herstelgevallen bij hartaanvallen, waarin het slachtoffer slechts een kopje cayennethee drinkt! Het hart heeft al sinds lange tijd geen behoorlijke maaltijd gehad, waardoor deze zwaar ondervoed is. De cayennethee voorziet het hart van de juiste voeding, i.p.v. dat het tot de orde geroepen wordt door toepassing van nitroglycerine, digitalis of een ander chemisch middel, dat het hart sneller doet kloppen, maar verzuimd wordt de juiste voeding te geven i.v.m. een goede hartfunctie.

Een van de getuigenissen is afkomstig van een van Dr. Christoper’s (herborist) studenten , die recentelijk de waarde van cayenne heeft leren kennen als bloedstol middel of als bloeddruk regulerend kruid bij ernstige bloedingen. Ze was thuis toen ze een geweerschot hoorde bij de buren en raakte in paniek, toen ze zich realiseerde, dat er alleen twee jongens in dat huis waren. Ze rende naar de buren en trof haar buurjongen aan, die een van zijn vaders geweren had gepakt en per ongeluk zijn vriendje had neergeschoten, die in een grote plas bloed lag. Alvorens het alarmnummer te bellen, greep ze impulsief naar de cayenne in het specerijenkastje en strooide bijna de hele inhoud van het potje in de wond. Toen de ambulance arriveerde, vroegen de verpleegkundigen wat er in hemelsnaam in de wond was gestrooid en dachten dat ze de verwonding erger had gemaakt. Toen ze hen vertelde dat het cayenne betrof, dachten ze werkelijk dat ze gek was geworden en spraken haar bestraffend toe, omdat ze geloofde dat kruiden effectief konden zijn bij zo’n ernstige verwonding. Later op die dag belde de paramedici haar, nadat de een ziekenhuis hadden gebracht. Onderweg in de ambulance en na controle van zijn gezondheid status, realiseerde hij en zijn collega zich namelijk dat de patiënt waarschijnlijk doodgebloed zou zijn voor aankomst bij het ziekenhuis, ware het niet dat de ingreep met cayenne was gedaan. Er werd gerapporteerd dat medisch personeel van Provo, Utah, jaren na dit incident nog altijd cayenne bij zich hadden, naast hun andere E.H.BO. spullen. Onze familie gebruikt bij allerlei verwondingen cayenne niet alleen tegen het bloeden, maar ook als garantie tegen infecties.

Aanschaf van cayenne

Vermijd de aanschaf van cayenne, die afkomstig is van de specerijenafdeling in uw supermarkt. De meeste kruiden en specerij en worden bestraald (in de V.S.), waardoor ze medisch onbruikbaar worden. Koop daarentegen cayennepeper met een waarde van 30.000 tot 40.000 Scoville-eenheden via een bedrijf, met een garantie voor niet bestraalde producten. Middels gewenning, kunt u de dosis opvoeren tot een waarde van 60.000 tot over de 90.000 Scoville-eenheden. Begin driemaal daags met een kwart theelepel cayenne in een glas water. Voer de hoeveelheid na een week op tot driemaal daags een halve theelepel. De optimale dosering bedraagt drie maal daags een theelepel per glas water. Indien dit te sterk voor u is, probeer het dan met capsules bij iedere maaltijd. Master Cleanser is een formule, die toegepast kan worden bij beginnende keelpijn. Deze mix bestaat uit verse citroensap, cayenne en leidingwater. Voor de smaak voegt men bv. ongeraffineerde ahornsuikerstroop toe (of bv. melassestroop).

Dit artikel is overgenomen. Bron helaas onbekend. Weet u de originele bron? Laat het dan weten! Het artikel is hier en daar anekdotisch. Toch melden studies eveneens de gunstige werking van peper op hart en vaten, vanwege werkzaam bestanddeel capsicum, enkele voorbeelden: