Zo onmisbaar is magnesium voor een flexibel brein en tegen migraine

Een publicatie in Pain Physician Journal toont dat magnesium pijnintensiteit en frequentie van migraine aanzienlijk vermindert. Magnesium blokt een belangrijke neurotransmitter die het brein prikkelt en die de cortisolspiegel beïnvloedt. Ook herstelt het mineraal de energie in cellen. Het mineraal is op meer manieren heilzaam voor het brein.

Migraine, magnesium helpt

Migraines plegen een aanslag op het normale dagelijkse leven. Behalve hoofdpijnsymptomen, is er soms ook last van misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht. De onderliggende oorzaak van migraine wordt nog niet volledig begrepen, maar voeding, stress, een serotoninetekort en hormonen zijn bekende triggers.

Migraine en nitraat

Onlangs wierp onderzoek (University of California San Diego) een nieuw licht op migraine: nitraat uit voeding speelt via de darmbacteriën een rol bij de verwijding van de bloedvaten van hersenen en hoofdhuid. Migrainepatiënten hebben een andere darmflora compositie, en dit maakt gevoeliger voor nitraatrijke voeding. Meer info

Magnesium blokt glutamaat

Migraine: darmbacteriën, serotonine en magnesium spelen een belangrijke rol

De publicatie in Pain Physician Journal (Sept 2016) voegt ook iets toe aan de nieuwere migraine-inzichten. Het was al eerder bekend dat magnesium sterk in verband staan met een magnesium tekort. 1 2 De publicatie laat weten dat het mineraal succesvol kan worden ingezet worden om migraine te voorkomen, omdat het neurotransmitter glutamaat blokt die verantwoordelijk is voor de prikkelbaarheid van het brein en het effect op de cortisolspiegel. Glutamaat is een excitatoire neurotransmitter.

Het ‘wondermineraal’, zoals magnesium ook wel genoemd wordt, herstelt tevens de disbalans in mitochondriale energie.

 


Ook een migraine-killer: Serotonine. Zo verhoog je eenvoudig je serotonineniveau


Afname pijnintensiteit en frequentie

De meta-analyse onderzocht de effecten van zowel orale als intraveneuze toediening van magnesium. In totaal waren er 21 studies betrokken: 11 studies met betrekking tot intraveneuze toediening van magnesium (948 deelnemers) en 10 studies betreffende orale suppletie (789 deelnemers). Beide vormen van suppletie, oraal en intraveneus, zorgde voor een afname in pijnintensiteit en frequentie. De injecties waren voor 75% succesvol. Dit was de eerste meta-analyse, en het is een redelijk goede indicatie dat magnesium migraines verlicht.

  • Intraveneuze magnesium verlichtte migraine binnen 15-45 minuten, 120 minuten en 24 uur
  • Orale magnesium verlichtte de frequentie en intensiteit

Orale magnesium

Vermindering van pijnintensiteit

  • Magnesium sulfaat, 750 mg/dag, 4 weken

Vermindering van frequentie plus intensiteit

  • Kalium magnesium aspartaat plus flunarizine capsule, 12 weken, 102 mg/dag. Bijwerking: dufheid en slechte eetlust
  • Magnesium citraat, 12 weken, 600 mg/dag
  • Magnesium oxide, 12 weken , 500 mg/dag
  • Magnesium oxide + L-carnatine, 500 mg/dag, 12 weken
  • Magnesium citraat, magnesiumoxide (1:1) plus riboflavine, moederkruid, 300 mg/dag, 8 weken
  • Tri-magnesium di-citraat, 600 mg per dag, 12 weken, bijwerkingen: diarree, irritaties van maag-darm kanaal

Meer gegevens, zie pdf

Magnesium, onmisbaar voor brein

Belangrijk mineraal voor cognitieve functies

Genoeg magnesium betekent een jonger brein

Of er nu sprake is van migraine of niet, iedereen kan profiteren van de heilzame effecten van magnesium voor het brein. Het behoud van neurale plasticiteit is een kostbaar goed, zeker bij het ouder worden. Onderzoekers hebben ontdekt dat magnesium een onmisbare rol speelt bij het ondersteunen van brein plasticiteit. Deze plasticiteit is een teken van een jeugdig, flexibel brein dat nodig is voor optimaal leren, geheugen en andere cognitieve functies. Neurale plasticiteit wijst op de veranderingen in hersenstructuren die plaatsvinden door ervaringen, leren en dergelijke. Als de neuroplasticiteit verstoord is, staan we minder open voor (het aanleren van) nieuwe dingen, leren en ontwikkelen, en raken we vastgeroest in denkpatronen en handelswijze. Het bepaalt onze algehele flexibiliteit en zin in nieuwigheden: belangrijke factoren die jong houden.

Langer jong door goede neuroplasticiteit

Een toename van magnesium zorgt voor een beter geheugen en leervermogen. 3 Het is zelfs aangetoond dat hersenveroudering dusdanig kan teruggedraaid worden door magnesium, dat dit 9 tot 14 jaar kan schelen. 4 Magnesium-L-threonaat zorgt voor een verhoging van magnesiumspiegels in de hersenen van 15%.   Voor het brein blijkt deze vorm van magnesium de hoogste bio beschikbaarheid te hebben en de duidelijkste verbeteringen te brengen qua cognitie, leren en geheugen. 6

Een van de mooie dingen van ons brein is dat het in staat is nieuwe connecties te maken tussen neuronen. Als we nieuwe informatie opnemen, wordt er een elektrochemisch signaal door de ruimte tussen de neuronen verzonden (synaptische ruimte). Door deze handigheid van het brein kunnen nieuwe connecties (neurale routes) gevormd worden, die met elkaar communiceren (neuroplasticiteit). Denk aan het leren van nieuwe danspasjes: de hersenen genereren nieuwe neurale routes, verbindingen, om de vaardigheid onder de knie te krijgen. Als deze verbindingen achteruit gaan, zullen herinneringen vervagen en worden ook de simpele dingen vergeten. Brein plasticiteit wordt vandaag de dag gezien als hét fundament van leren en geheugen. 7 Als de magnesiumspiegel in de hersenen te kort schiet, gaat dit ten koste van de brein plasticiteit. 8 9 10
Magnesium kan resulteren in een aanzienlijk herstel van de cognitieve functie, bij gezonde mensen en bij patiënten waarbij reeds sprake is van een neurodegeneratieve aandoening. 11

Welke vormen van magnesium doen wat bij welke klacht ? Lees het in: Magnesium getest