Gezonde aspecten sojamelk zwaar overdreven: meer bijwerkingen dan voordelen

Sojaproteïnen doen een stuk minder voor de spiermassa dan melkproteïnen, meldt een nieuwe studie. Het is nauwelijks verrassend, deze niet-toegevoegde waarde van de sojadrank. Sojamelk heeft nauwelijks voordelen, maar wel veel bijwerkingen. Zijn sojadrinks wel zo veilig?

Sojamelk twijfelachtig, meer bijwerkingen dan voordelen

In de nieuwe Nederlandse en Britse voedselaanbevelingen is sojamelk erkend als nutritioneel gelijkwaardig aan melk. Sojadrinks zijn nu in dezelfde categorie geplaatst als zuivel. Maar is sojamelk zo gezond en veilig? Of heeft sojamelk bewerkingen?

Van sojabonen bestaat het idee dat het gezonde bonen zijn, overladen met vitaminen, proteïnen en vezels. Dus hoe zit het met de nadelige effecten? Mensen met een lactose-intolerantie worden geadviseerd om over te stappen op sojamelk en vegetariërs gebruiken het vanwege de proteïnen.

Sojadrinks moeten het nieuwe melkpaardje zijn

Mede dankzij Alpro zijn sojadrinks erkend als nutritioneel gelijkwaardig aan melk

Voedselfabrikanten benadrukken de voordelen van soja. In Nederland zijn het Alpro en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie die zich hard hebben gemaakt voor de erkenning van sojamelk als nutritioneel gelijkwaardig en de stappen omtrent deze erkenning geïnitieerd hebben. 1 Soja is big business, en sojadrinks moeten het nieuwe melkpaardje zijn, omdat de consument steeds meer afstapt van reguliere melk.

Tegenwoordig lijkt het wel alsof bijna elke studie de gezondheidsvoordelen van soja te bejubelt. Maar eerdere studies tonen dat voedingsfabrikanten slechts een kant van de medaille onthullen. Het is een geldkwestie, waarin GMO-oogsten en pesticidegebruik een grote rol spelen. In Europa is onlangs goedkeuring voor dit type sojaboon gegeven, voor de duur van 10 jaar.


Meer info hierover:

De nadelen van soja

Dr. Kaayla Daniel, voedingswetenschapper en anti-aging specialist, noemt in ‘The Whole Soy Story’ duizenden studies die soja linken aan voedingstekorten, spijsverteringsproblemen, verzwakt immuunsysteem, disfunctionele schildklier, cognitieve achteruitgang, vruchtbaarheidsproblemen, nierstenen, voedselallergieën en zelfs kanker en hartaandoeningen.

Voorstanders van soja maken geen onderscheid tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja, en volgens de voorstanders is de peulvrucht een wondermiddel dat je voor alles beschermt: van prostaat-, borst- en darmkanker tot beroertes en osteoporose. Maar is soja wel zo gunstig?


Soja bevat natuurlijke gifstoffen

Deze gifstoffen worden ook wel anti-nutriënten genoemd. Saponinen, fytinezuur, protease remmers, oxalaat, goitrogenen en oestrogenen vallen hieronder. Een kleine hoeveelheid zorgt niet voor problemen, maar zoals met alles is het de dosis die de nadelige werking bepaalt.


Fytinezuur: Niet-gefermenteerde sojamelk bevat grote hoeveelheden fytinezuur. Dit verhindert het lichaam om de essentiële mineralen en vitaminen op te nemen. Het is overbodig te zeggen dat dit tot tekorten en gezondheidsproblemen kan leiden, zelfs als je voldoende vitaminen en mineralen nuttigt. De opname van onder andere calcium, ijzer en jodium raakt bedreigt, en we weten hoe belangrijk deze mineralen zijn.

Hemagglutinine:  is een stof die bloedklontering bevordert. Deze bloedklonten verhinderen een normale zuurstofverdeling naar organen en weefsels.

Goitregenen: Blokkeren de synthese van de schildklierhormonen en interferen met de jodiumstofwisseling. 2

Genistein en daidzein: Deze twee isoflavonen zijn een type fyto-oestrogenen; plantbestanddelen die het menselijk oestrogeen imiteren en soms het hormoon oestrogeen blokkeren. 3 Ze hebben bewerkingen die diverse menselijke weefsel beïnvloeden. Fyto-oestrogenen uit soja verstoren de endocriene functie en dit kan verkeerde gevolgen hebben. Slechts twee glazen sojamelk per dag, een maand lang, zijn voldoende om de menstruatie cyclus te veranderen. 4


Soja bevat aluminium en veel mangaan

Soja wordt bewerkt in aluminium tanks, wat tot een overdaad van dit metaal in soja kan leiden. Een soja babyformule bevat 80x meer mangaan dan in borstvoeding. Overtollig mangaan verstoort de ijzeropname en is schadelijk voor de breinontwikkeling. 4, 5


Zuigelingenmelk

Sojamelk in zuigelingenformules baart nog meer zorgen: ze schaden de seksuele ontwikkeling van de baby. 6, 7


Vitamine D en ijzer

Melk van de peulvrucht zou voor een drastische daling van de vitamine D spiegel zorgen, vooral bij zuigelingen. 8 Ook remt soja de ijzeropname. 9


Versnelde puberteit

De stoffen in de peulvrucht kunnen tot een vervroegde de pubertijd leiden. 10


Breinfucntie

Sojavoeding kan bijdragen aan het ontstaan van Alzheimer’s en andere cognitieve aandoeningen. 11


Testosteron

Bij mannen kan het voor een daling van de testosteronspiegel zorgen. 12


Gasvorming

Wie problemen heeft met melk, heeft dit ook met sojamelk. 13 De vertering van beide verloopt het zelfde, met als enige verschil dat sojamelk dusdanig rijk aan proteïnen is, dat dit eerder voor winderigheid en een opgezette buik kan zorgen. 14  De hoeveelheid gas die geproduceerd wordt hangt af van de mate waarin sojaproducten geconsumeerd worden en de hoeveelheid die men kan tolereren. 15 Met name zwangere vrouwen hebben last van extreme gasvorming. Ook bij zuigelingen vindt er meer gasvorming plaats door sojamelk. 16


Soja allergie

Mensen die allergisch zijn voor soja proteïnen, ervaren ook symptomen door consumptie van sojamelk: hoesten, niezen, koorts, zwelling van het gezicht, overgeven, diarree.  Bij een allergie voor berken, komt meestal ook soja-allergie voor. 17


Sojamelk voor zuigelingen

Sojamelk is niet gunstig voor baby’s met buikkrampen. Een sojamelk formule bevat erg weinig vet, en is niet geschikt voor kinderen onder de twee jaar. Vet uit melk is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van baby’s. Soja kan ontwikkelings- en schildklierproblemen bevorderen bij baby’s. 18, 19


Sojamelk en de schildklier.

Goitrogenen onderdrukken de schildklierfunctie, en deze stoffen zijn in sojamelk rijkelijk aanwezig. Goitrogenen interferen met de jodiumopname en leiden mogelijk tot vergroting van de schildklier. 20


Het lijkt erop dat groenten en fruit, plantaardige en dierlijke proteïnen datgene doen, waar soja om bejubeld wordt. 20 En succesvoller zijn waar de uitwerking van soja en sojamelk niet duidelijk of ineffectief is, zoals:

  • Preventie van osteoporose en bevordering van botdichtheid 21, 22, 23  Volgens sommige studies hebben ze geen enkel effect. 24
  • Opbouw van spiermassa. De gewone melkproteïne blijkt dit stukken beter te doen. Ook wheyproteïne scoort hier beter op. 25, 26 
  • De fyto-oestrogenen uit soja verminderen nauwelijks overgangssymptomen. 27, 28, 29
  • Soja zou de vruchtbaarheid verbeteren, maar dit is helemaal niet duidelijk. 30 Er zijn aanwijzingen dat overmatig sojagebruik de functie van de eierstokken negatief beïnvloedt. 31
  • Soja vermindert goedaardige gezwellen in het spierweefsel niet, lijnzaad doet dit wel. 32
  • Bescherming tegen borstkanker: Soja bevat dus een diversiteit aan isoflavonen die het hormoonstelsel verstoren. Oestrogeen is een steroïde hormoon die vaak beïnvloedt wordt door de consumptie van deze specifieke isoflavonen (fyto-oestrogenen). Hoewel er gezegd wordt dat fyto-oestrogenen beschermen tegen borstkanker, staan ze wel in verband met een verhoogd risico.33 Dit negatieve effect is nog groter als dit in combinatie is met pesticide glyfosaat. En sojagewassen worden voor 99,9% bewerkt met dit glyfosaat.
  • Verlaging van LDL (‘slecht’ cholesterol): Er zijn alleen wat onvaste suggesties. 34

Hoe wordt sojamelk gemaakt?

De bonen gaan in een oplossing en het resultaat wordt gekookt in een onder druk. De sleutelnutriënten verdwijnen en er worden kleine hoeveelheden lysinoalanine geproduceerd. Lysinoalanine is een kankerverwekkende stof. Vervolgens moet de ongewenste boonachtige smaak verdwijnen, en hiervoor gebruikt men baking soda of geraffineerde olie. Zoetstoffen (bruine rijstsiroop, rietsuikerkristallen of gerstemout) moeten elke boonachtige herinnering maskeren. Oorspronkelijk was sojamelk slechts een stap in het maken van tofu, en werd dit pas vanaf de late jaren 70 gedronken, toen het gepromoot werd als energiedrank.

Sojamelk consumeren

Als je sojamelk drinkt, neem dan biologische gefermenteerde sojamelk. Net als elk ander product, zou je dit gewoon met mate moeten consumeren. Bij welke voeding dan ook, overdaad veroorzaakt problemen. Als je tegelijkertijd sojamelk, sojasaus, sojayoghurt, soja-ijs, soja-burgers en andere sojaproducten gebruikt, kan dit bijwerkingen geven. Beperk je soja-aankopen gewoon tot 1 of 2 producten.

Tempeh, miso, natto of sojasaus van gefermenteerde bonen en bij gematigd gebruik, hebben bescheiden voordelen op de spijsvertering, stofwisseling en het immuunsysteem.

Maar: ook gefermenteerde soja kan voor nadelen zorgen, zoals bij Japanse en Koreaanse mannen. Een studie meldt verhoogde kans op maagkanker 35  en een andere meldt breinatrofie. 36  Wat betreft breinatrofie: de mannen waarbij de hersenen gekrompen waren, consumeerden de meeste tofu. 37

Alle bejubelde ‘voordelen’ van soja zijn te krijgen via gezondere wegen, en dan zonder de bijwerkingen. Kijk eens bij ‘natuurlijk gezond’ en ‘kruiden en planten’  en je ziet een hele database aan bewezen effectiviteit van groenten, fruit, kruiden en planten op lichaam en brein.

Leestip: Monique van der Vloed deed een onderzoekje naar de ingrediënten van Alpro, en kwam erachter dat Alpro ongefermenteerde sojabonen gebruikt voor Alpro’s producten.