Teveel suiker tast denkvermogen aan: let op de verborgen suikers zoals fructosesiroop !

Teveel suiker eten tast het denkvermogen aan. Uit onderzoeken onder ratten, bleek dat ratten slechter konden onthouden na een dieet van fructosesiroop. Fructosesiroop is een verborgen suiker dat in veel voeding en fruitdranken zit.

Teveel suiker slecht voor leer-en denkvermogen

De onderzoekers concluderen dat teveel fructose het leervermogen verstoort en geheugenverlies veroorzaakt en dat schade beperkt kan worden door omega 3-vetzuur toe te voegen aan maaltijden.

De producten die we kopen zitten vol sucrose en fructosesiroop, dit zijn goedkope zoetmakers. Ze zitten bijna overal in, ook in wat zogenaamd gezond en natuurlijk is. In pakken fruitsap, en ook in de kleine meeneem pakjes. In ‘gezonde’ toetjes, snoep, koek, noem maar op. Het zijn dus wederom de kinderen die er het ergste van mee krijgen, ze krijgen het immers al van jongs af aan. Ook bij babyvoeding is het handig om te lezen wat er op de verpakking staat. Veel mensen letten echt wel op suiker, maar het verraderlijke  van fructosesiroop en sucrose is dat het de zogeheten verborgen suikers zijn. Je staat er niet bij stil, wanneer je een gezond zuiveltoetje koopt of een pak fruitsap.  In ontbijtproducten is de siroop ook toegevoegd. En het geeft de kleur aan frisdranken zoals Rivella.

(Het gaat om al deze namen die op verpakkingen kunnen staan: maïsstroop, glucose-fructosestroop, high-fructose corn syrup, Glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop)

Omega-3 vetzuren beperken de schade

“Onze bevindingen tonen aan dat hetgeen je eet invloed heeft op op hoe je denkt. Langdurige voeding met fructose eten verandert op de lange duur je leervermogen en geheugen. Maar omega 3-vetzuur toevoegen aan de maaltijden beperkt de schade,” zegt onderzoeker en professor Fernando Gomez-Pinilla van the University of California. “Het gaat niet om de natuurlijke fructose in fruit. Het gaat om de fructose als maïstroop.”

“DHA is essentieel voor het synaptisch vermogen: het vermogen van doorgeven van signalen tussen hersencellen. Dit is het mechanisme dat leren en onthouden mogelijk maakt. Ons lichaam kan niet genoeg DHA produceren, dus moet het toegevoegd worden aan ons dieet”, zegt de professor.

Belangrijkste voedingsbron voor DHA is visolie.

Professor Gomez-Pinilla adviseert om de fructose-inname te minimaliseren door bijvoorbeeld zelf vruchten aan de yoghurt toe te voegen en donkere chocolade te nemen in plaats van melkchocolade. Ook kan men in plaats van snoep en koek, meer noten en zaden eten. De inname van DHA werkt volgens de professor zoals geld op de bank. Het beschermt tegen schadelijke effecten en het geeft reserve voor je hersenen wanneer ze extra brandstof nodig hebben.

Onderstaand: drie video’s van University of California Television:
1. In deze video vertelt professor psychologie en neurowetenschappen Kent Berridge (van de Michigan University) over zijn onderzoek naar hersenen en gedrag. Hij legt uit hoe voedingsgenot gegenereerd wordt in de hersenen, en het effect van suiker. Video van 55 minuten.
Helaas verwijderd van YT

2. In deze tweede video geeft Kirsten Bibbins-Domingo van een lezing over verborgen suikers en hun effecten. Ze geeft tips om de suikers, en overigens ook zout, zo goed mogelijk te vermijden. Deze video duurt 57 minuten en de informatie wordt op eenvoudigere wijze gegeven dan in de eerste video.

Helaas verwijderd van YT

3. De derde video geeft uiterst verhelderende informatie over de effecten van suiker. Professor kindergeneeskunde vertelt over de schade die veroorzaakt wordt door suiker. Tevens wordt de invloed van teveel suiker in combinatie met te weinig vezels op obesitas besproken. Bekijk de video: Sugar, the Bitter Truth.

Helaas verwijderd van YT

Ook Canadese onderzoekers concludeerden dat fructosesiroop gedrag beïnvloedt bij ratten. Het gedrag van de ratten zou hetzelfde zijn als wanneer ze drugs gebruikt zouden hebben, zoals cocaïne. Professor F. Leri van de Univerity of Guelph, zegt dat producten met veel fructosesiroop verslaven zijn. Dit verklaart volgens hem ook de huidige obesitas-epidemie.

Journalist en auteur Michael Pollan zegt dat goedkope industriële maïs zoveel geoogst wordt in Amerika, dat je het in vrijwel elk supermarktproduct vinden kan, en vooral ook in elke fast food maaltijd. Het is de zoetmaker in frisdrank, het zit in de sauzen. Ook in de geheime mc Donald’s saus en in de Big Mac.

De siroop/stroop werd in de jaren 50 ontdekt, maar werd vanaf de jaren 70 wereldwijd gebruikt.