Pesticides op mandarijnen en sinaasappel: acuut risico volgens nieuw rapport

Het jaarlijkse rapport is weer uit, over pesticiden residuen op groente en fruit in Europa. Met name de sinaasappels en mandarijnen zijn risicovol. Uit het nieuwe rapport blijkt dat meer dan 60% van dit fruit meerdere pesticides bevatten. Helaas blijkt de hoeveelheid pesticides jaar na jaar toe te nemen.  Ook ander fruit blijkt risicovol te zijn.

Pesticides op mandarijnen, sinaasappels en ander fruit: acuut risico

Bessen en aardbeien, kinderen houden ervan. Net als van sinaasappels en mandarijnen. Ze worden gezien als een gezonde gewoonte. Maar zo gezond zijn ze helaas niet. Met name de sinaasappels en mandarijnen bevatten grote hoeveelheden pesticiden.


Ook uit een rapport van het begin van dit jaar bleek het pesticidegebruik in Europese landen niet te zijn afgenomen, maar toegenomen. Het is vooral slecht gesteld met de Nederlandse appel, ui en aardappel. Meer hierover lees je in: Pesticiden op groente en fruit in Nederland toegenomen, niet afgenomen


Pesticides in voeding nemen alleen maar toe

Je zou verwachten dat de pesticiden op groenten en fruit afnemen, niet toenemen. Helaas is niets minder waar. Jaar na jaar, blijkt er steeds minder fruit en groenten te vinden zonder pesticide residuen en neemt de hoeveelheid mét pesticide cocktails juist toe. Bessen, aardbeien, het is het favoriete fruit van veel kinderen. Sinaasappels, grapefruits en mandarijnen, we vinden dat ze bij gezonde voedingsgewoonten Maar dat dit niet het geval is, blijkt uit het EFSA rapport dat onlangs verscheen: 60% van dit fruit bevat meerdere soorten pesticides en de kruisbes is slechts voor o.9% pesticide-loos.

In een vorig rapport konden we lezen dat 97% van de Europese groenten en fruit pesticides bevatten, en dat de EFSA communiceert dat 97% ‘veilig’ is. Veilig volgens de EFSA, omdat deze niveaus onder de maximale grenzen (MRL’s) liggen. Maar liefst 61% bevat pesticidecocktails (residuen van meer dan één pesticidesoort).

Toename van pesticides op fruit en groente in de EU. Afname van fruit en groenten zonder pesticides

Bron afbeeldingen: PAN Europe

Hans Muileman van PAN Europe (Pesticide Action Network) zegt:

“Als we kijken naar de manier waarop de EFSA deze cijfers jaar na jaar communiceert, is EFSA meer bezig om een gevoel van veiligheid te geven, dan met het effectief beschermen van de gezondheid van de EU-burger. Tien jaar geleden werd de EFSA gevraagd om het risico van multi-residuen te onderzoeken. Sindsdien is er niks gebeurd, behalve bewijs dat de huidige methoden niet veilig zijn.”

Angeliki Lyssimachou, PAN’s expert in hormoonverstorende stoffen:

 “Diverse pesticides zijn hormoonverstoorders waar we dagelijks aan blootgesteld zijn. Pesticidevrije voeding zou de norm moeten zijn om kinderen en foetussen te beschermen. MRL’s is een theoretisch concept, soms een politieke, zoals het ook het geval was met het binnenhalen van meer GM-soja in Europa. EFSA moet veiligheid niet baseren op MRL’s, maar op de afwezigheid van pesticiden residuen!”

De MRL is het hoogste niveau aan pesticiden residuen die legaal getolereerd is.

Vlees, soja en glyfosaat

Andere interessante bevindingen in het rapport zijn volgens PAN Europe, dat het vlees vaak residuen van hardnekkige pesticides bevat, die jaren geleden geband waren vanwege de toxiciteit voor de menselijke gezondheid. Het beruchte glyfosaat wordt niet vaak gemonitord, vooral als het gaat om het testen van de GM-sojaboon. Van de sojaboon is bekend dat deze onthutsende hoeveelheden glyfosaat bevat, die via menselijke consumptie overgaat naar pasgeborenen via de moedermelk. Deze eigenaardige niet-meting van glyfosaat is verdacht, aangezien het om de meest gebruikte pesticide ter wereld gaat. 1 (Zie ook: Monsanto GMO-sojabonen met pesticidecocktails goedgekeurd voor 10 jaar)

Het rapport van EFSA dat op 21 oktober werd goedgekeurd en op 26 oktober werd gepubliceerd (2016), wordt eigenaardig genoeg naar buiten gebracht als ‘Pesticides residues in food: risk to consumers remains low’

Pesticides op fruit, volgens het nieuwe rapport:

Ook tomaten en sla komen er niet zo goed vanaf.

EFSA excel sheet met tabellen

(Of kies deze link ‘efs24611-sup-0001-SupInfo1.xls’ op deze pagina onder het kopje ‘supporting information’)

Hier kun je zelf de MRL voor verschillend groente en fruit opzoeken

De Europese Commissie is tevreden en heeft geen plannen m.b.t. nieuwe voedingsregels.