Vertraging tekenen van veroudering door natuurlijk bestanddeel uit o.a. kool

Cell Metabolism meldt dat een natuurlijk bestanddeel -die onder andere in kool en avocado zit- de typische kenmerken van veroudering succesvol compenseert. De hoofdfactor van lichamelijke veroudering is verlies van energieproductie. De stof keert dit om door het energiemetabolisme te helpen en de cellulaire functie sterk te verbeteren.

Vertraging van tekenen van veroudering door stof uit broccoli en kool

Veel van de menselijke gezondheid hangt af van de mate waarin het lichaam energie fabriceert en gebruikt. Dit vermogen gaat achteruit naarmate we ouder worden. Onderzoekers vermoeden dat het gestage verlies van efficiëntie van de energievoorraad een sleutelfactor is bij het verouderingsproces. De typische tekenen van lichamelijke veroudering zijn onder andere verlies van dit zijn: verlies van energieproductie, insulinegevoeligheid,  lichamelijke activiteit en geleidelijke gewichtstoename.

Nu hebben onderzoekers van de Washington University School of Medicine gedemonstreerd dat de typische tekenen van ouder worden gecompenseerd kunnen worden door suppletie. Bij muizen, wel te verstaan. De muis en de mens zijn genetisch voor het grootste deel hetzelfde. Beide hebben 30.000 genen, die voor het grootste deel van elkaar zijn afgeleid. Slechts in één procent van de genen verschillen muis en mens. (‘Waarom gebruiken onderzoekers ratten of muizen?’)

Unieke vorm van vitamine B3

Als we ouder worden verliest het lichaam het vermogen om een sleutelbestanddeel van de energieproductie te maken: NAD (nicotinamide adenine dinucleotide). Eerder werk van Imai en collega’s lieten zien dat de NAD spiegels in verschillende weefsels bij muizen afnemen als ze ouder worden. NAD bleek niet effectief te zijn als het direct toegediend werd, dus zochten de onderzoekers een indirecte methode om dit toe te dienen. Hiervoor keken ze naar NMN (nicotinamide mononucleotide), een unieke vorm van vitamine B3.

Oude muizen hetzelfde energieniveau en metabolisme als jonge muizen

De studie is gepubliceerd in Cell Metabolism, waarin professor ontwikkelingsbiologie en medicijnen Shinichiro Imai uitlegt:

“Dit betekent dat we oudere muizen het metabolisme en energieniveau konden geven als die van jonge muizen. Aangezien de menselijke cellen van hetzelfde energieproductieproces afhankelijk zijn, hopen we dat dit zich zal vertalen naar een methode die mensen helpt om gezonder te blijven naarmate ze ouder worden.”

Imai werkt met andere onderzoekers aan de ontwikkeling van een klinische test die de veiligheid van NMN zal bepalen bij gezonde mensen. De fase I test ging eerder dit jaar van start aan de Keio University School of Medicine in Tokio.

In welke voeding

Voor ons is het interessant te weten in welke voeding NMN zit. Dit zit in broccoli, kool, avocado en groene sojaboontjes. Deze veilige stof werd opgelost in drinkwater en vervolgens aan de muizen gegeven: al binnen 3 minuten verscheen NMN in de bloedbaan. Het onderzoeksteam zag ook dat NMN in het bloed snel wordt omgezet naar NAD, in meerdere weefsels.

“We wilden er zeker van dat suppletie van NMN via het drinkwater, er daadwerkelijk voor zorgt dat de stof via de bloedcirculatie de weefsels in gaat. Onze data tonen dat NMN-absorptie zeer snel plaatsvindt.”

Veroudering vertraagd

Een groep muizen kreeg naast normaal muizenvoer een hoge dosis NMN-drinkwater, een andere groep kreeg een lage dosis. Verder was er nog een controlegroep die geen NMN kreeg. De verschillende fysiologische aspecten werden geanalyseerd, toen de muizen 5 maanden waren en toen ze de leeftijd van 17 maanden bereikt hadden. Er was een variëteit aan gunstige effecten door NMN suppletie waaronder met betrekking tot:

  • de skeletspieren
  • de leverfunctie
  • de botdichtheid
  • de oogfunctie
  • de insulinegevoeligheid
  • de immuunfunctie
  • het lichaamsgewicht
  • de lichamelijke activiteit

Deze voordelen waren uitsluitend te zien bij de oudere muizen.

“Toen we NMN aan de jonge muizen gaven, werden het geen gezondere muizen. NMN suppletie heeft geen effect op jonge muizen omdat ze er zelf nog genoeg van aanmaken. We denken dat de toename aan leeftijdgerelateerde ontsteking het vermogen vermindert om NMN en NAD aan te maken.”

Energiestofwisseling en mitochondriale functie

De NMN-suppletie bleek het energiemetabolisme te helpen door de mitochondriale functie te verbeteren. Dit is van groot belang, omdat mitochondriën fungeren als de cellulaire energiefabriekjes. Muizen die NMN kregen kwamen minder aan in gewicht, zelfs als ze meer voeding consumeerden. Waarschijnlijk omdat hun gestimuleerde stofwisseling meer energie genereerde. Ook de retina functioneerde beter, en de traanproductie –die meestal ook afneemt door het ouder worden- was toegenomen. Er was een toegenomen insulinegevoeligheid, en dit was ongeacht verschillen in lichaamsgewicht.

“Hoewel de NAD synthese alleen gestopt was in het vetweefsel, zagen we een metabole disfunctie door het hele lichaam, inclusief in de skeletspieren, hartspier, lever en lipidewaarden. Deze disfuncties keerden om na toediening van NMN. Dit impliceert dat NAD in het vetweefsel een kritieke regulator van de hele lichaamsstofwisseling is.”

Tijdens de lange trermijn NMN studie op gezonde muizen, werd ook de potentiële toename van het ontwikkelen van kanker gemonitord, als resultaat van NMN toediening. Van sommige tumorcellen is bekend dat ze een hoger vermogen hebben om NAD samen te stellen. De onderzoekers waren dan ook bezorgd dat NMN de kans op kanker zou vergroten. Toch zagen ze geen verschillen in de kankercijfers tussen de groepen.

In de fase I test in Japan wordt gebruik gemaakt van NMN van Oriental Yeast Co., die ook de NMN leverde voor de muizenstudies. Dit product is nog niet beschikbaar voor menselijke consumptie, hoewel andere NMN supplementen wel verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld via Amazon. Hoe het met de kwaliteit van deze supplementen is, valt niet te zeggen.

Maar er is nog altijd broccoli.