Dit doet groene thee voor je huid, volgens de wetenschap

Het geheim van een stralende, veerkrachtige huid zit in je kop groene thee! Van de ietwat bitter smakende groene thee weten we dat hij vol antioxidanten zit, en dat een paar kopjes thee bijdragen aan (bescheiden) gewichtsverlies en gewichtsbeheersing. Maar wat doen de polyfenolen uit groene thee volgens de wetenschap voor de jonge én oudere huid?

Groene thee voor een mooie huid

Photo-aging

Thee van de Camellia sinensis is waardevol voor de huid: de groene thee polyfenolen beschermen de huid namelijk krachtig voor de tekenen van photo-aging.
Polyfenolen zijn het antwoord op schade aan de huid door UV-licht

De huid is veel blootgesteld aan allerlei beschadigende factoren; milieu, chemische stoffen en genotoxische factoren dragen bij aan ziekte en het ontwikkelen van kanker. UV-licht is de grootste stressfactor die leidt tot onderdrukking van het immuunsysteem, oxidatieve stress, tumor formatie en vroegtijdige veroudering. Polyfenolen zijn een veelbelovende benadering, voor preventie en behandeling van allerlei huidaandoeningen. Groene thee is een overvloedige bron van polyfenolen, en deze beschermen de huid krachtig tegen oxidatieve stress en het risico op kanker. 1 2,

De polyfenolen uit Camellia sinensis zijn succesvoller bij het onderdrukken van menselijke melanoom cellen dan polyfenolen uit een andere bron. 2

Bescherming tegen UV-licht

Om huidveroudering zo goed mogelijk af te remmen, en onze huid te beschermen tegen (zon)licht hebben we veel polyfenolen nodig. Deze antioxidanten zitten in planten, fruit, noten en groenten en hebben bewezen veel gunstige voordelen te bieden. Polyfenolen zijn een aantrekkelijk en kosteneffectief alternatief voor de huidige farmaceutische behandelingen.3. Groene thee is vrijwel het rijkst aan polyfenolen, op Matcha thee na.


Getest: Matcha vs. groene thee. Aan welke heb je meer?


Er zijn drie hoofdtypen polyfenolen: flavonoïden, stilbenen en lignanen. Flavonoïden zijn onderverdeeld in flavonolen, flavonen, isoflavonen, flavanonen, anthocyanidinen en flavanolen. De polyfenolen in groene thee zijn de flavanolen die catechinen genoemd worden. De vier hoofdbestanddelen van catechinen zijn epigallocatechin-3-gallaat(EGCG), epigallocatechine (EGC), (−)-epicatechine-3-gallate (ECG) en epicatechine (EC). [17]. [18 De meest bestudeerde catechine qua effecten op de huid is EGCG.


Groene thee en elastisch weefsel

Bij dieren vond er een aanzienlijke afname plaats van oedeem en cyclo-oxygenase, opgewekt door UV-straling. 3 Bij muizen verminderde het aanbrengen van groene thee extract op de huid, ontsteking door UVB-straling.4 Door cyclo-oxygenase worden hormoonachtige stoffen aangemaakt, die zorgen voor vaatverwijding en ontsteking. Bij mensen was er een histologische verbetering in elastisch weefsel, na een regime van de combinatie van oraal en uitwendig gebruik van de thee.5

Chemoprotectieve catechinen

Veel laboratoria melden dat zowel het uitwendig gebruik als oraal gebruik van groene thee polyfenolen tumorvorming door UV-straling afremt. Studies laten ook zien dat groene thee extract over ontstekingsremmende activiteit beschikt. De remmende effecten op ontsteking en kanker zijn te wijten aan de polyfenolen. Het grootste chemoprotectieve bestanddeel in de thee is epigallocatechine-3-gallaat (EGCG). 6 EGCG remt direct de expressie van metalloproteïnasen zoals MMP-2, MMP-9 en MMP-12, 7 en is een krachtige remmer van leukocyt elastase.7 Leukocyt elastase handelt tegen tumoren en uitzaaiingen en metalloproteïnasen zijn enzymen die een rol spelen in de afbraak van proteïnevezels die zorgen voor samenhang van weefsels.

Groene thee inwendig vs. uitwendig gebruik

Aanbrengen van groene thee extract

Photo-protectief effect

Studies op mens- en diermodellen laten zien dat zowel inwendig (oraal) als uitwendig gebruik van groene thee polyfenolen duidelijk beschermende effecten tegen UV-straling hebben en de conditie van een UV-beschadigde huid verbeteren. Uitwendig gebruik liet betere photo-protectieve eigenschappen zien bij muizen  [8] en bood een stuk meer voordeel tegen de uitputting van antioxidant enzymen door UVB straling. Bij mensenstudies zorgde het plaatselijk aanbrengen van groene thee polyfenolen voor een mindering van erythema, ontsteking van het vetweefsel onder de huid. Ook nam DNA schade af, net als schade aan de Langerhans cellen. [9, 10].

De huid heeft een complex afweersysteem om met schadelijke omgevingsfactoren te dealen. Chronische blootstelling kan dit systeem overladen en leiden tot oxidatieve stress en dito schade. In cellen worden reactieve oxygen species (ROS) gevormd tijdens biochemische reacties met zuurstof. Een overproductie van ROS put ROS-bestrijdende enzymen uit (superoxide, dismutase en catalase), wat proteïnen, lipiden en DNA beschadigt. 11 12, 13. EGCG’s beschermen hiertegen.14.

Drinken van groene thee

Omdat sommigen van ons misschien liever groene thee drinken; effecten van orale inname van de thee zijn er ook.15, 16, 17, 18, 19.

Consumptie van groene thee beschermt eveneens tegen UV-straling en daaraan gerelateerde ontsteking.  20, 21, 22, 23, 24, 25, 26. UVA en UVB straling penetreren de ozonlaag, komen in contact met de huid en initiëren effecten binnen de cel, zoals veranderingen in genexpressie, aanmaak van cytokinen en andere ontstekingsbevorderende stoffen. Wanneer je groene thee drinkt, ondergaan de catechinen fase II metabolisme: dit houdt in dat een lichaamsvreemde stof, gekoppeld raakt aan een lichaamseigen stof, zodat de lichaamsvreemde stof makkelijk verwijderd kan worden, bijvoorbeeld via de nieren. .  27, 28.

Gezonde huidcellen

De huid profiteert van een betere zuurstofvoorziening

Dit bleek ook uit een studie, waarbij deelnemers voor de duur van 3 maanden een catechine supplement en een vitamine C capsule innamen. Het catechine supplement stond gelijk aan 5 koppen groene thee, en bevatte 450 mg groene thee (180 mg groene thee catechinen). De vitamine capsule bevatte 25 mg vitamine C. De deelnemers kregen 3 groene thee capsules en 2 vitamine C capsules twee keer per dag. Dit kwam op een totaal van 1080 mg groene thee catechinen en 100 mg vitamine C/dag. De vitamine C werd toegediend om het groene thee extract te stabiliseren in de darmlumen. 33 Na 3 maanden weren er 26 soorten catechinen aanwezig in de plasma monsters en in de darmflora. De catechinen bleken niet aangetast door UV-straling waaraan de deelnemers tijdens de periode waren blootgesteld. Schadelijke metabolieten zaten bleken niet tot de huidcellen te zijn doorgedrongen en waren gebonden aan intracellulaire proteïnen die de metabolieten verder afbraken. Dit kwam overeen met andere studies. 29, 30, 31, 32.

De gezondheid en functie van de huid zijn afhankelijk van een adequate beschikbaarheid van zuurstof. Soms is de vraag naar zuurstof hoger en groene thee kan hier prima in voorzien; dit bleek een twee-weekse inname van 2 koppen groene thee per dag. 33

Net als amla (kruisbes) en aloë vera minimaliseert groene thee de vorming van rimpels, en stimuleert het de synthese van collageen. Maar er gebeurt meer dan dat: ook beschadigde collageenvezels herstellen.43. 44. De tanninen in amla gedragen zich op dezelfde manier als EGCG in groene thee.45.

Groene thee bij acne

De belangrijkste factoren bij acne zijn stimulatie van de talgklieren door androgene hormonen, folliculaire hyperkeratinisatie, ontsteking en kolonisatie van de bacterie Propionibacterium acnes. Veel gebruikte behandelingen zijn antibiotica, orale retinoïden en orale hormoontherapie.

Voor mensen met acne kan groene thee helpen: EGCG vermindert de afscheiding van talg en onderdrukt tegens ontstekingsroutes (NF-κB en AP-1) en vermindert zo de levensvatbaarheid van P. acnes. Door ontstekingsroutes én de bacterie aan te pakken, richt groene thee zich op twee belangrijke acne-factoren. 46.

Nip niet alleen aan een kop groene thee, maar gebruik de bladeren ook voor je huid!

Doe de bladeren in een gezichtsstoombad, leg ze op je gezicht of voeg de bladeren of poeder toe aan je gebruikelijke gezichtsmasker. De ‘groene’ stoom is een perfecte manier om je poriën te reinigen en je gezicht gehydrateerd te houden. Kook wat water en doe er 2 tot 3 zakjes groene thee in. Laat dit een paar minuten trekken. Ga ongeveer 10 minuten stomen.

Of meng een eetlepel groene theepoeder met het wit van 1 ei, en een theelepel honing. Meng alles samen en breng het op je gezicht aan. Laat dit 3o minuten zitten.

Als je honing te plakkerig vindt, kun je het volgende doen: combineer 3 eetlepels volle yoghurt met 1 eetlepel poeder, breng het aan en laat het 20 minuten zitten.

Een gezichtstoner met groene thee: Neem 5 theelepels groene thee poeder en 1 theelepel muntblaadjes en doe dit in wat kokend water. Laat dit 10 minuten trekken, en filter het water terwijl je het in een glazen pot giet. Maak wattenschijfjes hierin nat en leg ze op je gezicht, of spray de oplossing een paar keer per dag op je huid.