Multiple Sclerose-koemelk link, meer nieuws

Onderzoek laat een sterke link zien tussen Multiple Sclerose (MS) en koemelk. Bepaalde melkproteïnen stimuleren de immuun cellen bij MS, en kunnen laesies in het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Wat voor uitwerking heeft koemelk op het centrale zenuwstelsel en hoe linkt dit met MS?

Koemelk-Multiple Sclerose link

geitenmelk2
Multiple Sclerose-koemelk link is evident

De meest recente studie op dit gebied komt van Advanced Biomedical Research: koemelk, stress en eerdere infectie(s) zijn belangrijke spelers bij het ziekteverloop van MS.

Andere onderzoeken laten zien dat laesies als gevolg van koemelk waren zichtbaar waren bij testdieren. 1, 2, 3

 • Sommige proteïnen in koemelk imiteren een deel van myeline oligodendrocyte glycoprotein (MOG), het gedeelte van myeline waarvan gedacht wordt dat het de auto immuunreactie initieert bij MS. 4
 • Sommige proteïnen in koemelk worden aangevallen door de immuuncellen van MS-patiënten. Dit zijn onder andere butyrofiline en bovine serum albumine (BSA).
 • Injecties van deze proteïnen in diermodellen veroorzaakten laesies in het centrale zenuwstelsel
 • Doordat sommige proteïnen uit koemelk een deel imiteren van MOG, initieert het immuunsysteem een aanval op MOG waarop demyelinisatie ontstaat.

Effect van koemelk op zenuwstelsel

Koemelk proteïnen en hun toxische effect op CZS

Bij één studie waren 135.000 mannen en vrouwen betrokken die Parkinson’s hadden. Deze studie linkte koemelk aan de neurodegeneratieve ziekte. De onderzoekers speculeerden dat zuivelproducten een algemeen toxisch effect op het zenuwstelsel hebben.

Verwijdering van bepaald vet uit melk is relevant bij MS

In melk zit MFGM (milk fat globule membrane) , een dubbel gelaagd membraan die de melk en het vet apart houdt. MFGM bevat gezonde eigenschappen, maar wordt verwijdert uit onze melk.   5  De verwijdering van MFGM proteïnen uit koemelk is relevant als het gaat om MS. De voornaamste MFGM proteïne butyrofiline (BTN, 40% van de totale MFGM proteïnen) speelt een rol bij MS, omdat BTN erg lijkt op MOG (een autoantigen bij MS). BTN en MOG delen dezelfde uitwerking bij MS. MGO/BTN kruisreactieve antistoffen zijn gevonden bij MS, autisme en coronaire hartaandoeningen. 5   Op deze gronden kan de MS-patiënt beter koemelk vermijden.

Whole-foods-plant-based voeding

In het boek “The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-Term Health” beargumenteert drs. Thomas Campbell dat het beste dieet voor de menselijke gezondheid een whole-foods-plant-based dieet is. Ook voor mensen met MS is het boek interessant, omdat het linkt naar dierlijk vet en proteïnen (met name uit koemelk), MS en andere Westerse ziekten. Whole-foods-plant-based houdt in: hele en verse groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

Calcium, vitamine A en vitamine D

Sommige experts zijn ervan overtuigd dat MS-patiënten zuivelproducten en melk nodig hebben. Calcium zorgt voor het behoud van de structuur en stabiliteit van myeline, en zou eventueel kunnen beschermen tegen toekomstige terugvallen. MS-patiënten hebben een lage botdichtheid vanwege het gebruik van glucocorticoïden, en calcium zorgt voor een toegenomen botdichtheid. Hiervoor wordt meestal 800 tot 1500 mg calcium geadviseerd. Ook redeneert men dat melk vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A bevat, die enigszins protectieve effecten hebben tegen de ziekte. 5

De vraag is hoeveel vetzuren, vitamine A en calcium we nog uit de hedendaagse melk halen. Omdat sommige melkproducten verrijkt zijn met calcium en vitamine D, worden deze wel eens aanbevolen. Calcium en vitamine D zijn natuurlijk ook op andere manieren te verkrijgen.

Vitamine D beschermt MS-patiënten

Vitamine D beschermt bij MS

Vitamine D is ook een sleutel issue. JAMA Neurology publiceerde vorige jaar een onderzoek waaruit de sterk protectieve bescherming bleek op de voortgang van MS. Ook bleek hoe belangrijk het opsporen van een vitamine D tekort is. Vitamine D heeft een werking op het afweersysteem die vooral gunstig is voor mensen met MS. MS-patiënten die meer symptomen en beperkingen ervaren, hebben dikwijls slechte vitamine D-waarden. (Informatie: Effect van vitamine D op MS,   Vitamine D beschermt MS-patiënten).

Darmflora spelen een rol

Ook darmbacteriën blijken een rol te spelen bij MS. Toen het darm microbioom van MS-patiënten in kaart werd gebracht, bleek een specifieke bacterie 7x meer aanwezig te zijn in de darmflora van MS-patiënten. Het darm microbioom bij MS heeft veel gemeen met die van het prikkelbare darmsyndroom, reumatische artritis en andere auto immuunziekten. De darm-brein connectie heeft sinds dit jaar ook zijn intrede gedaan in het veld van MS. 6, 7, (zie: de rol van darmbacteriën bij MS)

Ook vermijden bij MS

Vrije glutamaat (mononatrium glutamaat, MSG)

MSG, ook wel bekend onder E-621 en deze andere namen, zit bijna overal in. Het veroorzaakt echter overstimulatie van de zenuwen en leidt tot de dood van zenuwcellen. Als de schade eenmaal gedaan is aan het myeline schild, zijn de zenuwen open en bloot voor overstimulatie door de vrije glutamaat.

Voorkom/herstel een lekkende darm

Vetrijke voeding, additieven

Een vetrijk dieet, zuivel, MSG en andere additieven kunnen voor een lekkende darm zorgen. Omega 3-vetzuren zorgen echter voor een verlichting van de symptomen (vooral vermoeidheid). 8 Een lekkende darm staat dan weer in verband met (onder andere) MS. Ook carrageen is berucht om het vernietigende effect op de darmwand. De stof die bekend is onder E-440 komt veel voor als verdikkingsmiddel in onze voedingsproducten. Zoals in zuivelvrije melk, yoghurt, ijs. Aangetoond is dat carrageen de epitheliale cellen in de darmen aantast en ontsteking van het maag-darm kanaal kan veroorzaken. Zo draagt deze stof met E-nummer E440 bij aan het lekkende darm syndroom

7X Voeding die leidt tot lekkende darm en auto immuunziekten


Mijdt chaos in de darmen, mijdt deze additieven

Gluten

Er zijn aanwijzingen dat gluten in verband staan met MS. 9, 10, 11 Tarwe, gerst en rogge kunnen ontsteking van de darmwand veroorzaken. Gluten, lekkende darm en MS

Bij MS-behandelingen zijn voeding en leefstijl meestal niet betrokken. Toch kunnen voeding- en leefstijlfactoren de ziekte verergeren of verlichten, doordat het de ontstekingsstatus reguleert. 12, 13 Dit is belangrijk, omdat MS een door T-cellen gemedieerde ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel is. Er kan dus een en ander bereikt worden door controle over metabole en ontstekingsroutes in de menselijke cel uit te oefenen en te zorgen voor een goede samenstelling van de gunstige darmbacteriën.

Ontstekingsbevorderend zijn

 • Overmatige calorieën uit het Westers dieet
 • Te veel zout en dierlijk vet
 • Te veel rood vlees
 • Suiker en kunstmatige zoetstoffen
 • Gefrituurd voedsel
 • Vezelarme voeding
 • Te weinig lichamelijke beweging

Nutritionele interventie werkt

Beweging en een voedingspatroon met een bescheiden calorie-inname -bestaande uit veel groente, fruit, vis, pre- en probiotica- hebben een positieve uitwerking op de receptoren binnen de cellen en op enzymen die het oxidatieve metabolisme upreguleren. Het down-reguleert de synthese van ontstekingsbevorderende moleculen en herstelt de darmflora. Nutritionele interventie met de nodige supplementen heeft een ontstekingswerende uitwerking, en verlicht zo symptomen van MS. Ook is het belangrijk om te werken aan een lekkende darm (deze conditie is om te keren) en aan de opbouw van gezonde darmflora. Deze probiotica herstellen de lekkende darm.