Zo verklein je het risico op verschillende ziekten

Steeds meer mensen krijgen last van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes of kanker krijgen. Vandaag geeft voedingsdeskundige Anita Mulderij waardevolle adviezen om het risico op ziekten te verkleinen.

Zo verlaag je het risico op ziekten

Niemand zit er op te wachten om hart- en vaatziekten, diabetes of kanker krijgen. Toch krijgen steeds meer mensen last van deze welvaartziekten.

Door gezond te leven, voldoende te bewegen en de volgende drie dingen te vermijden kun je het risico gelukkig verkleinen:

Vergiftiging en inactiviteit

Zorg voor meer activiteit

Wil je gezond blijven, dan is het belangrijk om te voorkomen dat jet lichaam vergiftigt raakt. Dan hebben we het niet alleen over de kleine hoeveelheden giftige stoffen in voedsel, zoals arsenicum of lood. Ook een zittend leven kan op den duur leiden tot vergiftiging van ons lijf. Ons lichaam reageert namelijk hetzelfde op weinig bewegen en het regelmatig binnenkrijgen van giftige stoffen.

Beiden leveren op den duur een hoge bloedsuikerspiegel, problemen met insuline en een hoge bloeddruk op. Deze reacties geeft het lichaam om te kunnen overleven. Op de lange termijn kunnen echter chronische ziektes ontstaan. Doe regelmatig een detox, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk onbewerkte voeding eet en beweeg iedere dag minstens een uur. Maak staand werken bespreekbaar bij je werkgever en ga regelmatig tijdens de lunch een blokje om. Je verkleint hiermee niet alleen het risico op verschillende ziekten maar het zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel zit en meer energie hebt!

Te veel eten, te weinig voedingsstoffen

Voedt je lijf

We eten massaal teveel, maar krijgen te weinig voedingstoffen binnen. De meeste mensen hebben een tekort aan vitamine D, vitamine K en omega-3-vetzuren. Wil je ziekten in de toekomst voorkomen, kies dan voor gezond eten waarmee je je lijf voedt met vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. Ook door naar buiten te gaan, help je je lijf om tekorten aan te vullen. Zo activeert zonlicht bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D. Is de zonkracht in de herfst en winter niet voldoende, dan biedt een natuurlijke voedingssupplement uitkomst.

Stress en verminderd contact

Ontspan

Vergeleken met onze verre voorouders, die overigens dezelfde genen hadden, is onze levensstijl drastisch veranderd. Zij hadden intensief contact met elkaar en jaagden en verzamelden in groepen. Wij hebben nu vooral contact via telefoon en sociale media. In ons drukke leven besteden we minder tijd aan het zoeken van echte verbinding met elkaar en met ons lijf. We hebben stress en zijn gespannen, terwijl we weten dat lachen zo gezond is. Lachen zorgt direct voor ontspanning en daarmee voor gezonde reacties in ons lijf. Zoek je vrienden en familie dus op en lach vooral veel met elkaar!

Wil jij een goed en gezond leven? Klik dan hier!


Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij auteur en gezondheidscoach Jasper Alblas , die al veel gepubliceerd heeft over snel, maar gezond afvallen.