Hoe kippensoep echt helpt bij griep en verkoudheid

kippensoep griep

Kippensoep helpt daadwerkelijk bij griep en verkoudheid. Mits afkomstig van gezonde biologische kippen natuurlijk. In sommige tradities wordt deze soep gezien als antibiotisch middel, en dit is geen bakerpraatje. Het is bewezen dat het bestanddeel carnosine het immuunsysteem effectief versterkt.

Kippensoep bij griep en verkoudheid

Bewezen effectief

Natuurlijk antibioticum

In de Joodse traditie wordt kippensoep gezien als een soort antibiotica, die inzetbaar is tegen veel ziekten. In Thailand wordt kippensoep met kurkumawortel aanbevolen als ideale gerecht tijdens de winter, omdat het aminozuur van de kip de luchtwegen verwijdt en ontstopt. Zoals we weten heeft kurkuma antioxidant en anti-infectie eigenschappen. In India noemt men de soep goed voor de ziel. Hoe dan ook, kippensoep hoort terecht bij de antivirale voeding.

Versterkt het immuunsysteem

Enkele jaren geleden publiceerde American Journal of Therapeutics een studie waaruit bleek dat het component carnosine in kippensoep het immuunsysteem versterkt bij vroege stadia van de griep. En zo is de soep helend bij verkoudheid, met name van de bovenste luchtwegen, en beschermt het tegen griep. 1, 2

Carnosine is een multifunctionele dipeptide met veel rollen: bescherming, bestrijden van vrije radicalen, enzym- en calciumregulatie in de cellen. 3, 4 5 6 7 Deze molecuul zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en meer energie. 8 9

Combineer met deze groenten

kippensoep
Kippensoep en groenten versterken elkaars werking. Combineer dus lekker!

Kippensoep en groenten werken synergetisch

Maar er is wel een continu toevoer nodig, omdat dit voordeel eindigt zodra de soep door het lichaam is uitgescheiden. Je moet dus regelmatig een kopje nemen. Als de kippensoep gecombineerd is met uien, knoflook, peterselie, wortels, zoete aardappel, selderij, zout en peper dan is het goed mogelijk dat de combinatie van nutriënten synergetisch werken zodat het voordeel groot is. De combinatie van groenten en kip heft ook ontsteking op. De warmte het gerecht maakt nasaal slijm dunner, waardoor verstopping opgelost wordt. Dit geldt natuurlijk ook voor andere warme vloeistoffen, zoals deze anti-griep thee. Er bleek nog een voordeel van de soep: het verbeterde ook de functie van de protectieve cilia. Cilia zijn de minuscule haartjes die zich onder meer in het slijmvlies van de neusholte bevinden. Ze ondersteunen de verwijdering van stof en infectiebronnen. 10

Soepkom vol helende bestanddelen

Organosulfiden uit knoflook en ui stimuleren (samen met vitamine D) de productie van de immuuncellen. Vitamine C beïnvloedt het aantal neutrofilen (witte bloedcellen) en een andere immuunstof, interferon. Vitamine C stopt een verkoudheid niet, maar vermindert wel de ernst ervan. Vitamine A en carotenoïden uit het andere bekende soepingrediënt, de wortel, helpt bij de productie van antistoffen. Vitamine E en zink beïnvloeden de hoeveelheid lymfocyten, een type witte bloedcel.

Het nut van kippensoep als inzet tegen griep en verkoudheid, komt ook omdat al deze nutriënten makkelijker opgenomen worden via de warme vloeistof. Vergeet niet om een beetje vet toe te voegen, olijfolie of kokosolie, zodat de vet oplosbare vitaminen opgenomen worden.

Tip: 11x natuurlijke antibiotica die je waarschijnlijk al in huis hebt

Niet alleen kippensoep

Kippensoep is niet het enige dat beschermt tegen griep en verkoudheid. Gewone yoghurt met bessen en wat amandelen is ook ideaal omdat het voorziet in probiotica, carotenoïden en de vitaminen A, C en E. Volgens een studie van de University of Medicine and Dentistry verminderen probiotica de duur van een kou en de ernst van de symptomen. Door Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium animalis en was er slechts de helft van de tijd nodig om van de aandoening te herstellen: een verkoudheid duurde maar liefst 48 uur minder. Er was tevens een afname van 34% van symptomen. 11

Meer natuurlijke anti-griep middelen