Je lichaamstype geeft informatie over je voeding en hormonen

lichaamstype

Elk lichaamstype slaat vet weer anders op. Als je weet welke lichaamsvorm je hebt kun je hier op inspelen met je voeding.  Dus ben je een appel, peer, zandloper, rechthoek of omgekeerde driehoek?

Lichaamstype, hormonen en voeding

Je lichaamsvorm doet ertoe: een appel of een peer gedijt niet op dezelfde voeding.  Als je gaat eten volgens je lichaamstype kan het verrassend zijn hoeveel makkelijker gewichtsverlies plaatsvindt. En ook de energie zal verbeteren.

5 Lichaamsvormen

Er zijn in grove lijnen 5 lichaamstypen: de peer, appel, rechthoek, zandloper en omgekeerde triangel. Je lichaamstype blijft natuurlijk je hele leven bij je; een peer kan geen zandloper worden. Hoeveel gewicht er ook verloren wordt, een peer blijft een iets zwaardere onderkant houden in vergelijking met de bovenkant.

Gelukkig heeft elk lichaamstype weer zijn eigen charme. Je lichaamstype kun je niet veranderen. Maar je kunt wel de voeding kiezen, die jouw lichaamsvorm er zo optimaal mogelijk uit laat zien.

Hormonale karakteristieken

Het lichaamstype beschrijft niet slechts hoe iemand eruit ziet. Het geeft informatie over je hoe reageert op bepaalde voeding en wat je hormonale karakteristieken zijn. Lichamelijke karakteristieken zijn gekoppeld aan metabole verschillen tussen mensen. Weinig mensen vallen voor 100% in een categorie, meestal is er sprake van een mix.

Toch kunnen de grove lijnen interessante informatie geven.

  • Omgekeerde triangel: schouders zijn breder dan taille en heupen
  • Peer: heupen zijn breder dan schouders en taille
  • Zandloper: heupen en schouders zijn even breed
  • Rechthoek: schouders, heupen en taille zijn ongeveer even breed
  • Appel: schouders en heupen zijn ongeveer even breed als de taille, of taille is iets breder

Appelfiguur

Opslag van vet

Bij dit type zit het meeste gewicht rond de buik. De armen en benen van een appelvorm kunnen tenger of slank zijn. Dit type loopt het grootste risico vanwege overtollig visceraal vet: buikvet en vet dat rond de organen ligt opgeslagen.

Heeft vooral trek in

Een appeltype heeft trek in: zetmeelrijke voeding, suiker, (light) frisdrank, cafeïne. Bij slechte voeding: is er een laag energieniveau, trek en hongergevoel, vooral rond de vroege middag. Elimineer cafeïne, omdat deze cortisol en insuline in de war brengt. En ook geraffineerd suiker, sportdrank, energierepen en zoete yoghurt.

Moet letten op insuline

De sleutel naar gewichtsverlies is bij een appel de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Beperk zetmeelrijke koolhydraten tot een maaltijd per dag en eet fruit met een lage glycemische index.

Beste voeding

De voeding die bij een appeltype past: proteïnen uit kip, mager vlees en vis en gezonde vetten uit eieren, avocado, noten, zaden, boter, kokosolie, olijfolie. Ook donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.

Peerfiguur

Opslag van vet

Dit type is geneigd om aan te komen rond de heupen en dijen. Het bovenlichaam is vaak tenger, en er is weinig overtollig vet op de armen en borst. Een peer kan gefrustreerd raken als het gaat om afvallen, omdat het lastig is om het vet op de heupen en dijen kwijt te raken, terwijl andere delen van het lichaam wel afvallen.

Oestrogeen dominantie

Bij dit type kan een oestrogeen dominantie spelen, dus is het belangrijk om voeding te eten die de oestrogeenspiegel verlaagt. Als de voeding die oestrogeen imiteert vermeden wordt, kan er gewicht verloren worden op de juiste plekken.

Heeft trek in/moet letten op

De peer heeft trek in: vetrijke zuivel, toetjes, koffiedrankjes. Zwakke punten van het peertype: onbedwingbare honger tussen de maaltijden door en in de avond, na het diner. Moet letten op: Oestrogeen dominantie. Als de oestrogeen-progesteron ratio niet goed is, is het lastig om gewicht kwijt te raken.

Beste versus slechtste voeding

Voeding die bij deze lichaamsvorm past: veel vezels en fruit, haver, quinoa, boekweit en bruine rijst. Ook proteïnen en gezonde vetten (niet uit zuivel). Voeding die niet bij dit type past: Vette zuivel (kaas en room), vlees met hormonen (neem biovlees), cafeïne, alcohol en ongefermenteerde soja.

De omgekeerde triangel

Vetopslag

Bij deze lichaamsvorm ligt de breedte bij de schouders, en deze loopt taps af naar beneden toe. Er is meestal spiermassa in het bovenste gedeelte van het lichaam, en de vetopslag gebeurt meestal rond de borst, rug, armen en boven de bh-band.

Heeft trek in

De omgekeerde triangel heeft trek in: zout, vet en fastfood, alcohol
Bij deze lichaamsvorm is er meestal een normale portie energie in de ochtend, die afzwakt naarmate de dag vordert. Ook bezwijkt dit type snel voor de lekkere trek.

Oppassen voor cortisol

Hormonen om mee op te passen: Cortisol. Een cortisolspiegel die constant verhoogd is kan een negatief effect hebben op hormonen die gewichtstoename in de hand werken zoals insuline.

Wel/niet eten

Wel eten: begin met een basis van complexe koolhydraten, zoals havermout, bruine rijst en boekweit. Eet normale yoghurt (niet extra romig of met een smaakje) en veel verse groentesappen, groene bladgroenten en vezels. Neem qua vlees kip en kalkoen.

Beter niet eten: vlees dat zwaar op de maag ligt,