Brein Darmflora

Probiotica uit yoghurt verbeteren geheugen en cognitie significant

Share Button

Probiotica uit yoghurt verbeteren de breinfuncties en zelfs het geheugen bij mensen met dementie, meldt Frontiers in Aging Neuroscience. Deze studie is een doorbraak en werpt wederom licht op de connectie tussen darmen en brein.

Probiotica uit yoghurt verbeteren breinfuncties

Probiotica uit yoghurt kunnen niet alleen geheugenproblemen verbeteren bij mensen met dementie, ze verbeteren het cognitieve totaalplaatje: concentratie, denken, besluitvorming en begrip gaan er allemaal op vooruit door de gunstige darmbacteriën. Dit blijkt uit een publicatie in vakblad Frontiers in Aging Neuroscience

Dagelijkse toediening van probiotica blijkt al na 3 maanden voor duidelijke verbeteringen te zorgen bij Alzheimer’s patiënten.

Darmbacteriën: veelzijdig effect op gezondheid

De rol van de gunstige darmbacteriën komt in studies steeds weer verrassend uit de hoek. De micro-organismen beschermen tegen overgewicht, snackgedrag, depressie, angst, prikkelbare darm syndroom en darmontsteking, diarree, verstopping, ontregelde stofwisseling, eczeem en andere huidaandoeningen, allergieën, griep en verkoudheid, symptomen van autisme en tandbederf.

Darm-brein connectie

Recente studies laten tevens zien dat er een connectie is tussen de darmflora en breinfunctie. De micro-organismen zijn bezige duizendpootjes die er een drukke communicatie met het brein via het centrale zenuwstelsel op na houden. Maar ook wisselen ze actief informatie uit met het immuunsysteem en de hormonen. Dit mechanisme wordt dan ook wel de darm-brein connectie genoemd.

Senior auteur van deze studie, professor Mahmoud Salami, Kashan University in Iran, zegt: “In een vorige studie demonstreerden we dat probiotica een gebrekkig leervermogen en geheugen bij ratten verbeteren. Nu blijkt ook dat de toediening van probiotica de menselijke cognitie verbetert.”

Probiotica en Alzheimer’s

Op dit moment is er geen genezing voor Alzheimer’s, een neurodegeneratieve ziekte die de dood van zenuwcellen en weefselverlies in het brein veroorzaakt. Tijdens de ziekte krimpt het brein drastisch, en tast het alle functies aan. Deze resultaten van het effect van probiotica op de menselijke breinfuncties zijn veelbelovend. Het brein wordt vaak gezien als afgescheiden van de rest van het lichaam, maar wetenschappers begrijpen steeds meer over het verband tussen darmflora en de mentale gezondheid.

Doorbraak

De studie is een doorbraak en komt overeen met andere recente studie die indiceren dat het gastro-intestinale microbioom bij Alzheimer’s significant veranderd is qua samenstelling, en dat zowel het microbioom als de bloed-brein barrière duidelijk meer lekkend worden naarmate men ouder wordt.

In de studie werd gebruik gemaakt van yoghurt, kefir en andere gefermenteerde voeding. Er werden geen bijwerkingen geregistreerd.


Ben je benieuwd welke voeding veel probiotica bevat? Je leest het hier!


Foto: ‘Romi’, Pixabay.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.