9 Ontstekingsremmende ingrediënten voor in smoothie of thee

Als ontsteking chronisch wordt, staan de alarmbellen van het lichaam continu aan. Smoothies, thee of water zijn de makkelijkste middelen om ontstekingsremmende ingrediënten aan toe te voegen. Hier zijn 10 smakelijke ingrediënten die ontsteking remmen!

Krachtige ontstekingsremmende ingrediënten

Kurkuma

Maak eens Kurkuma Latte!

Wie kent deze specerij inmiddels niet? Dit Indiase goudgelig kruid geeft een aparte smaak aan smoothies, plus een flinke dosis ontstekingsremmende flavonoïden, met name curcumine. Deze verlaagt histamine en enzymen die met ontsteking in verband staan. Curcumine verbetert ook de breinfunctie, symptomen van depressie en artritis. De specerij doet dit zelfs net zo goed als medicatie! Je kunt ook powerdrankje Kurkuma Latte maken.

  •  Kurkuma combineert goed met: banaan, mango, wortelen, sinaasappel, ananas en amandelmelk

Kefir

De gefermenteerde drank kefir ondersteunt de kolonisatie van de goede bacteriën in de darmen. En een gezond darm microbioom leidt tot minder ontsteking. Probiotica helpen bij veel aandoeningen, van vermoeidheid en depressie tot en met ontstekingsziekten.1, 2, 3

Acai poeder

Gemaakt van gevriesdroogde acai bessen, zit het poeder vol met anthocyaninen. Deze krachtige antioxidanten verminderen ontsteking en kunnen ziekten voorkomen. De zoetzure poeder onderdrukt ontstekingsbevorderende cytokinen; proteïnen die verantwoordelijk zijn voor pijn en ontsteking. De aanwezige vetzuren gaan ook de strijd met ontsteking aan, en verbeteren hierbij ook nog de stemming. 4,5 

  •  Acai poeder combineert goed met: boerenkool, spinazie, cacao, banaan en amandelboter.

Bessen

Of het nu blauwe bessen, bosbessen, frambozen of cranberries zijn: ze zitten allemaal boordevol antioxidanten die de vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen triggeren ontsteking, dus profiteer van deze unieke fyto nutriënten. Om dit optimaal te doen, kun je de diverse bessen combineren. Waar blauwe bessen veel accoladen bevatten, zitten er in frambozen weer andere nuttige antioxidanten plus een krachtige dosis van het ontstekingsremmende egaline. 6, 7

  • Bessen combineren goed met: bananen, Griekse yoghurt, avocado

Zure kersen

Zure kersen zijn ontstekingsremmende toppers en verlichten pijn. Volgens onderzoekers van de Oregon Health & Science University hebben ze de hoogste antioxidanten inhoud van alle voeding. Studies laten zien dat het drinken van de zure sap spierpijn en –zwakte verlicht. Wat zijn de geheime ingrediënten? Antioxidanten waaronder anthocyaninen en tientallen andere bestanddelen die korte metten maken met ontsteking. Zure kersensap heeft ook nog als bijkomend voordeel dat het de nachtrust bevordert. 8, 9

  • Sap van zure kersen combineert goed met: lime, mango, sinaasappel en amandelmelk.

Lijnzaad olie

Lijnzaad is een geweldige bron van vezels, en de olie is het middel om ontsteking aan te pakken. Lijnzaadolie is eigenlijk zo’n olie die je standaard in huis zou moeten hebben. Het is een bron van omega-3 vetzuren: ALA. En hoewel de olie geen EPA en DHA bevat, zoals visolie, verbetert het de breinfunctie en symptomen van depressie. Maar ook voor ontsteking is de olie doeltreffend: uit een studie bleek lijnzaadolie ontstekingsmarkers met 46% te verlagen. 10, 11

  • Lijnzaadolie combineert goed met: bananen, havervlokken, notenboter, pompoen, appel en kaneel.

Cacao poeder

Toestemming om chocola te eten, graag! De flavonolrijke cacao kan de productie van pro-ontstekingsmoleculen verminderen, evenals de kans op een hartaandoening en beroerte. Onderzoekers van de Louisiana State University zagen dat cacao poeder in de darmen omgezet wordt in moleculen die ontsteking verminderen. Ga voor de raw cacao voor de meeste flavonolen.  12, 13 , 14

  • Cacaopoeder combineert goed met: bananen, notenboter, blauwe bes, kers, acai, yoghurt, matcha en kokos.

Groene kool

Groene kool is bepakt met vitamine K, en dit dimt het ontstekingsproces. Jonge kool is milder dan volgroeide, dus makkelijker te verwerken in een smoothie. Het jonge blad zit ook vol magnesium, en van dit mineraal is ook bekend dat het chronische ontsteking vermindert. Boerenkool heeft deze eigenschappen ook. 15, 16 

Gember

De studies die gember bevestigen als probaat ontstekingsremmend middel zijn teveel om op te noemen. Zowel gemberwortel als –poeder pakken ontsteking effectief aan door het remmen van pro-ontstekingscytokinen (IL-1, IL-8 en TNF- α). De specerij doet dit krachtig en vermindert bijvoorbeeld niet alleen ontsteking door artritis, maar ook de daarbij behorende zwelling. Zelfs verhoogde expressie van TNF-α in leverkanker werd geblokkeerd door gemberextract. 17 18, 19 20

  • Gember combineert goed met: banaan, citroen, knoflook, kool, komkommer