Deze voeding verergert symptomen van griep en verlengt de grieptijd

Als je griep hebt, hapt sommige voeding makkelijker weg dan andere. Bepaald eten verergert echter de griepklachten. Dus als je de symptomen in toom wilt houden, eet dan voeding die je immuunsysteem versterkt in plaats van verzwakt. Mijdt deze voeding en verkort tevens de grieptijd!

Voeding die de griep verergert

Per seizoen raken ongeveer 300.000 mensen geveld door de griep. De griep brengt akelige symptomen met zich mee en als je al eetlust hebt, dan is sommige voeding makkelijker te eten dan andere. Bepaald voedsel verergert de griep, dus als je de aandoening voelt aankomen of je bent al geveld: vermijdt deze dan en verkort de grieptijd!

Want de beste manier om goed de winter door te komen, is door het vermijden van de voeding die je weerstand verzwakt en de voeding te eten die je immuunsysteem juist versterkt. Als je ziek bent, of je voelt de griep aankomen, eet dan verse pure voeding en veel vloeistoffen. Drink thee, eet soep en gebruik kruiden als kurkuma, gember, knoflook en chilipepers. Maak anti-griep thee en heel jezelf natuurlijk. Als je immuunsysteem goed functioneert, duren de ergste symptomen van een kou maar een paar dagen.

Bewerkte tarweproducten

Als je ziek bent, zoek je liever voeding niet al te zwaar is en makkelijk naar binnen gaat. Toast en crackers bijvoorbeeld. Dit zijn bewerkte koolhydraten en het nadeel hiervan is, dat ze snel afgebroken worden tot suiker en een voor een piek in de bloedsuikerspiegel zorgen. 1 Dit geldt ook voor frisdrank, of zoete yoghurtjes. Wil je iets van brood, kies dan 100% volkoren.

Suikers

Suiker maakt het moeilijk voor het lichaam om de ongewenste ziektekiemen te bestrijden die je griep symptomen veroorzaken. Koek, snoep en andere zoetigheden beletten je lijf om van verstopping in de holtes af te komen en dit is een veelvoorkomende klacht bij griep. Suiker moedigt verstopping juist aan, en slijm is een ideale omgeving voor een virus om in te leven.

Alcohol

Alcohol verzwakt het immuunsysteem en dehydrateert je lichaam. En beide factoren maken je verkoudheid nog ellendiger. De volgende dag voel je je nog erger. En de hete grog dan? Dit middeltje uit grootmoeders tijd kan de klachten misschien kortstondig opklaren, maar helpt je uiteindelijk niet. Een goede nachtrust is ook belangrijk bij klachten van griep en verkoudheid, en het is bekend dat alcohol de kwaliteit van de slaap verstoort.

Zuivelproducten

We neigen meer naar zuivelproducten als onze keel zeer doet en we weinig eetlust hebben. Het frisse, lichte karakter van deze voeding is dan welkom. Zuivel kan echter de slijmproductie bevorderen, en meer slijm is niet wat je nodig hebt als je ziek bent. Als ijs goed voelt in je keel, maak dan zelf ijsjes van gepureerd fruit. Dit levert ook nog de nuttige vitamine C op.

Melk kan ervoor zorgen dat slijm langer in de longen en sinussen blijft, waardoor de symptomen langer aanhouden. Vervang melk voor water of een 100% fruitsap tot de griep weg is. Als je zuivelproducten nog een paar weken ná de griep kunt vermijden, kunnen je longen volledig herstellen. Dus wacht nog even met ijs, kaas, melk en andere zuivel totdat je je echt weer sterk voelt.

Vruchtensappen

Als je graag sappen maakt van verse producten, drink ze vooral! Maar als je voor de pakken gaat, drink dan maar water of thee. De gemiddelde vruchtensappen bevatten veel extra suiker of kunstmatige zoetstoffen en dit kan de witte bloedcellen verhinderen om de ziekte te bestrijden. De voordelen van de eventuele vitamine C die erin zit, is teniet gedaan door de toegevoegde suikers. Als je klachten gepaard gaan met een maag die van streek is, neem dan geen citrusvruchten. Deze kunnen de maagwand irriteren.

Gefrituurde of gebakken voeding

Blijf weg van de overtollige (trans-) vetten als je ziek bent. Deze voeding bevordert ontsteking en maakt het immuunsysteem minder actief. Ook fastfood en andere bewerkte voeding bevatten nauwelijks nutritionele waarde. Vaak is dit voedsel gemaakt met genetisch gemodificeerde ingrediënten en allerlei smaakmakers waaronder E621, en de zoetmakers fructosesiroop en aspartaam. Dit is immuun-ondermijnende voeding en maakt dat de klachten langer aanhouden.

Vlees

Het is niet verkeerd om even vegetarisch te eten als je griep hebt. Het is een manier om de griep te verkorten en de symptomen sneller te verminderen. Door dierlijke vetten kan je lijf moeilijker van ziektekiemen afkomen. De klachten kunnen hierdoor langer duren en zelfs verergeren. Vervang het vlees voor salades en groenten om antioxidanten in plaats van dierlijke vetten binnen te krijgen.

Blijf eten!

Als je ziek bent, heeft je lichaam meer calorieën nodig. Per graad verhoging van de lichaamstemperatuur, is de stofwisseling met 7% gestegen. Dus het is belangrijk om bij koorts te blijven eten, omdat je lichaam de brandstof nodig heeft ter ondersteuning van het immuunsysteem. Het eten van minder calorieën kan heling belemmeren. Volgens een studie verergert calorierestrictie tijdens de griep de symptomen en duur van de aandoening. (2) Blijf dus eten. Als je frequent kleinere porties eet zorg je dat je lichaam voldoende brandstof krijgt voor het genezingsproces.

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Amy Rost, auteur van “Natural Healing Wisdom & Know How: Useful Practices, Recipes, and Formulas for a Lifetime of Health” en arts en onderzoeker Douglas Kalman.  Foto’s: Dreamstime