Brein beoordeelt rode voeding als gezonder

Ons brein werkt als een omgekeerd verkeerslicht als het om eten gaat, en gebruikt kleurencodes om voedingskeuzes te maken. Groene voeding betekent “beter niet” en rode voeding laat ons weten “lekker!” Het menselijk brein gebruikt kleuren om ons te helpen bepalen wat we wel en niet eten, meldt een studie in Scientific Reports.

Kleurencode: Liever rode voeding dan groene

We vertrouwen op een kleurencode om de voedingsinname te bepalen, blijkt uit een onderzoek van de International School for Advanced Studies (SISSA)

“Volgens sommige theorieën is ons visuele systeem erbij betrokken om makkelijk voedzame dingen te identificeren, zoals bessen, fruit en groenten,” zegt neurowetenschapper en coördinator van de studie, R. Rumiati van SISSA.

Het menselijke visuele systeem is trichromatisch: in de retina zijn drie klassen fotoreceptoren (kegeltjes) ingesteld op drie verschillende banden van het visuele spectrum. Dit indiceert dat we een groot aantal kleuren zien (meer dan het geval is bij mono- en dichromatische dieren).

“We zijn vooral efficiënt in het onderscheid maken tussen rood en groen. Deze verfijning laat ons weten dat visuele zoogdieren zijn. Anders dan andere zoogdieren, die afhankelijk zijn van geuren. Wij worden vooral geleid door de kleur van voeding, en ons experiment laat weten hoe. ”

Waar zoeken we naar in voeding?

Naar voeding natuurlijk, of energiedichte inhoud, en veel proteïnen.

“Bij natuurlijke voeding is kleur een goede voorspeller van de hoeveelheid calorieën. Hoe roder en puurder de voeding is, des te groter de kans dat het voedzaam is. Groene voeding is vaak laag in calorieën. De deelnemers in ons experiment beoordeelden rode voeding als calorierijker, en bij groene voeding gebeurde het tegenovergestelde. Dit geldt ook voor bewerkte of gekookte voeding, waar de kleur zijn effectiviteit als calorie-indicator verliest.”

Toch laat de wetenschappelijke literatuur zien dat gekookte voeding de voorkeur heeft boven natuurlijke voeding.

“Aan gekookte voeding wordt vaak de voorkeur gegeven, omdat deze in vergelijking met rauwe voeding meer voeding bevat voor dezelfde kwantiteit. Bij gekookte voeding echter, geeft de dominantie van rood over groen niet langer betrouwbare informatie, wat ons doet aannemen dat het brein de regel niet toepast als voeding bewerkt is.”

Bij andere items is deze voorkeur van rood over groen er niet, volgens Rumiati werkt deze kleurencode dan ook alleen bij voeding.

Bron: SISSA