Voor een oppepper moet je de pomelo hebben! - www.goedgezond.info

Voor een oppepper moet je de pomelo hebben!

OEDGEZOND.INFO
Als je echt een oppepper kunt gebruiken, eet dan de pomelo. Deze vrucht is een kruising tussen de pompelmoes en de grapefruit. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar, met een piek in de wintermaanden. En dat is handig, want één pomelo bevat veel vitamine C. Maar dat is niet de enige reden, waarom dit stuk fruit een oppepper geeft!

Pomelo geeft oppepper

Sap van de pomelo kan ook prima in een kan ijsthee

Hoewel de pomelo gekruist is met de grapefruit, smaakt deze milde variant meer zoet dan zuur. Het sap en vruchtvlees is lekker sappig en de vrucht verbetert een gezond dieet. Je kunt er veel kanten mee op: de vrucht dient als een verfrissend ontbijt of een versterkende snack voor tussendoor. Het sap kan ook gebruikt worden in sauzen, salades en marinades. Ook doet de smaak het goed in ijsthee.

Deze citrus grandis (ook wel citrus maxima) bevat geen vet en slechts 72 calorieën per 190 gram. Net als de grapefruit zit er een vet verbrandend enzym in de citrusvrucht. De hoeveelheid vezels is 8% van de benodigde dagelijkse inname. Dat is niet zo veel, maar alle beetjes helpen. En hoewel de vezelinhoud matig is, zijn andere stoffen rijkelijk aanwezig.


Bakerpraatjes? Als je langzaam op de pomelo kauwt, zou het een kater verlichten. In Maleisië en op de Filipijnen wordt een lotion van pomelo bladeren gebruikt om zweren en zwellingen te genezen. De Filipijnen gebruiken deze lotion ook als rustgevend middel. De Chinezen gebruiken de hele plant en maken medicatie tegen hoest, wagenziekte en een slechte stoelgang. Een pasta van de schil met gember wordt op gewrichten gedaan om pijn van artritis te verlichten.


Pomelo voor een sterk immuunsysteem

Geen bakerpraatjes
Pomelo geeft de nodige vitamine C

De hoeveelheid vitamine C in de citrusvrucht is indrukwekkend: hij voorziet in 193% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is juist in de wintermaanden welkom, omdat vitamine C het immuunsysteem versterkt. En ook al geneest deze helende vitamine de griep en verkoudheid niet, hij verkort wel de duur en verlicht de symptomen. Vitamine C voorkomt ook complicaties van griep zoals longinfecties. Mensen met een hogere concentratie vitamine C in het bloed hebben 42% minder kans op een beroerte. Ook verlaagt de vitamine de kans op leeftijd gerelateerde oogaandoeningen, ontstekingen, kanker en cardiovasculaire problemen. 1,  2

Behalve vitamine C bevat de vrucht gallinezuur, en citrus flavonoïden waaronder hesperidine en naringine. 2 3

Houdt de bloeddruk en aderen gezond

De vrucht bevat 410 mg kalium per portie, en dit ondersteunt eveneens een goede hartgezondheid. De ADH voor kalium ligt tussen de 3100 – 3500 mg per dag. Kalium houdt de bloeddruk gezond. En omdat pectine rijkelijk aanwezig is in dit fruit, houdt het de aderen gezond en voorkomt het de vorming van plaques. Mensen met bloed verdunnende medicatie, medicatie voor nieraandoeningen en sommige andere medicatie moeten oppassen met kaliumrijke voeding, dus ook met pomelo’s.

Bio flavonoïden

De schil van de vrucht bevat veel bio flavonoïden en van deze antioxidanten is bekend dat ze diverse vormen van kanker voorkomen. Ook verhinderen ze kankercellen om verder uit te zaaien. Bio flavonoïden helpen het lichaam om van overtollig oestrogeen af te komen. De bio flavonoïden en andere antioxidanten bestrijden vrije radicalen, vertragen het verouderingsproces van huid en lijf en beschermen tegen ziekten. 1

Bescherming tegen celschade

Dan zit er nog spermidine in de citrus maxima, een stof die ook in sperma zit. De pomelo en grapefruit zijn de enige vruchten waar spermidine in zit. De stof beschermt de cellen voor veroudering en schade. Studies tonen dat spermidine de levensduur van fruitvliegen en bloedcellen verlengt, en de geheugenfuncties verbetert. Bij muizen blijkt de stof te beschermen tegen celschade. 5

Rode pomelo sap het beste

Tegen vrije radicalen

De witte pomelo bevat niet zoveel gezonde stoffen als de rode

Maar ook de menselijke cellen worden beschermd door de fyto chemicaliën in de pomelo. In het sap van de rode pomelo zitten een stuk  meer carotenoïden, vitamine C en fenolen dan in het sap van de witte pomelo. Al deze antioxidanten tezamen bestrijden krachtig vrije radicalen. Vers sap van de rode pomelo is een uitstekend middel om diverse vormen van vrije radicalen te bestrijden5

Tegen veroudering

Pomelo extract beschermt mensen tegen proteïneoxidatie en glycatie die opgewekt zijn door fructose. Chronische hyperglykemie, of te wel een te hoge bloedsuikerspiegel, is een belangrijke factor bij diabetes. Extract van de citrus maxima (0.25-2.00 mg/ml) remde de totale formatie van AGEs aanzienlijk (advanced glycation end-products) en ROS (reactive oxygen species; vrije radicalen). AGEs en ROS zijn verantwoordelijk voor huidveroudering en andere verouderingsprocessen. 6, 7

Tegen een verstoorde stofwisseling

Extract van de schil voorkomt metabole stoornissen die ontstaan zijn door vetrijke voeding, bleek uit een studie op muismodellen. Dit extract blokkeert de opslag van vet, verlaagt een piekende bloedsuikerspiegel en de vetspiegel in de lever en verbetert de glucosegevoeligheid. De onderzoekers concludeerden dat het extract kan worden ingezet als behandeling voor metabole stoornissen. Extract is in capsulevorm verkrijgbaar, maar ook in de vorm van etherische olie. Een etherische olie moet altijd 100% puur natuur zijn. Ook neemt men dit onder begeleiding van een deskundige, omdat bewerkingen en risico’s gelijk kunnen zijn als die van medicijnen. 8 Etherische olie van pomelo heeft ook een antibacterieel effect. 9

Anti-depressieve uitwerking

Het blad van pomelo heeft een antidepressieve uitwerking. Dit meldde een studie, eveneens gedaan met muizen. Het bladextract werd vergeleken met de antidepressiva Fluoxetine en Imipramine. De psycho-stimulerende effecten bleken hetzelfde als die van Imipramine. Citrus maxima zorgde voor een toename van norepinefrine in de synapsen.

Welke pomelo kies je?

Bewaar de pomelo op kamertemperatuur

De pomelo is het hele jaar door verkrijgbaar, met een piek in de wintermaanden en een dal in juli en augustus. Kies een stevige, zware vrucht. Een zachte schil waarin je vingerafdrukken blijven staan kun je beter laten liggen. Je bewaart de pomelo op kamertemperatuur. Een glanzende schil betekent dat de vrucht nog niet klaar is om te eten, dus wacht tot de schil dof geworden is. Als je de citrus maxima langer wilt bewaren, vries het sap dan in (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm).

Helaas bevatten pomelo’s soms ook excessieve pesticideresiduen en wordt er vooralsnog in Europa nog niet opgetreden tegen pesticidecocktails. 10, Ga dus voor de biologische!

Share