Meer gamma-aminoboterzuur (GABA) in brein, beter werkgeheugen

vasten houdt jong

De hoeveelheid GABA in een bepaald deel van het brein, zegt iets over het vermogen om informatie in het werkgeheugen te onthouden, meldt Journal of Neuroscience.

GABA nodig voor een goed werkgeheugen

Het werkgeheugen is de breinfunctie waardoor je een telefoongesprek kunt voeren terwijl je drie nummers moet onthouden. En waardoor je vooruit kunt denken zodat je 2 minuten van te voren weet wanneer je een afslag moet nemen. Het staat in verband met andere aspecten van de cognitieve vaardigheden zoals het IQ en prestatievermogen.

Zoals de meesten wel weten, gaat het werkgeheugen achteruit bij het ouder worden. GABA, gamma-aminoboterzuur, heeft veel te maken met het werkgeheugen, laat een gezamenlijke studie van Stanford University en University of California weten.

Assistent professor psychiatrische en gedragswetenschappen en mede-auteur van de studie J. Yoon: “Gebreken in het werkgeheugen kenmerken ook diverse neuropsychiatrische stoornissen en komen vooral voor bij schizofrenie.”

Het laadvermogen van het brein

De studie onderscheidt drie sleutelcomponenten van het werkgeheugen en toont dat één component –niet de andere twee- verbonden is met de hoeveelheid GABA in het breingedeelte dat de naam dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC) heeft. Dit deel is het zogenaamde ‘laadvermogen’ van het brein en is een maatstaaf voor het aantal bits van informatie dat tegelijkertijd geselecteerd en opgeslagen kan worden. De andere twee componenten, die minder in verband staan met GABA, zijn het behoud van informatie en de weerstand tegen afleidingen.

De DLPFC staat in hoog verband met plannen, prioriteiten stellen en het vermijden van afleidingen. Dit deel reguleert de activiteit van verschillende andere hersengedeelten, waaronder die van de visuele cortex.

“Deze studie legde de nadruk op GABA’s link met het werkgeheugen. Het werkgeheugen is een complex proces die gecoördineerde activiteit vereist in andere hersengedeelten. Opmerkelijk genoeg is deze ene stof verantwoordelijk voor zo’n eenderde van het ‘laadvermogen’ van het menselijk brein.”

GABA verbetert planvermogen en prioriteiten stellen

Een eerdere studie (Universiteit Leiden) liet zien dat het nemen van een GABA-supplement het vermogen om te plannen en prioriteiten te stellen sterk verbetert. Dit vermogen is niet alleen onmisbaar in werksituaties maar ook in het normale dagelijkse bestaan. De onderzoekster (Laura Steenbergen) meldde hierover dat de hoeveelheid GABA die we consumeren, ons gedrag helpt aan te sturen en zelfs de manier waarop we onze omgeving ervaren. Deelnemers kregen tijdens de studie 800 mg GABA, waaruit de positieve effecten bleken. Steenbergen stelde dat een GABA-supplement plus voeding die verrijkt is met GABA goedkope manieren zijn om het werkgeheugen te verbeteren, met name waar het gaat om planning en prioriteiten.

Het aminozuur zit in groene thee, zilvervliesrijst, aardappelen, broccoli, groene groenten, zaden, verse noten, aardappelen, bananen, uien, scharreleieren.