9 Kruidencombinaties die krachtig(er) helen

OEDGEZOND.INFO

De combinatie van bepaalde kruiden hebben een synergetische werking, met andere woorden: ze versterken elkaars effect. Als je deze kruiden combineert, profiteert je lichaam en geest hier optimaal van. Bepaalde combinaties kunnen verrassend krachtig zijn. Zo haal je het beste uit je kruiden.

Combineer deze kruiden voor een krachtiger effect

Alle onderstaande kruiden hebben zich ook in ongecombineerde vorm ruimschoots bewezen. De combinaties maken ze echter nog doeltreffender. Elke specerij verwijst je via de link door naar meer informatie over de uitwerking, uit onderzoeken.

Kurkuma en zwarte peper

Kurkuma-peper: krachtig duo

Na alle goede berichten over kurkuma, neemt de schare fans van deze specerij alleen maar toe. Het hoofdbestanddeel curcumine is verantwoordelijk voor de ontstekingsremmende, immuun versterkende werking en de geheugen boost. Maar we willen wel graag dat ons lichaam van al deze voordelen profiteert. En dus voegen we zwarte peper toe, omdat deze pittige specerij de bio beschikbaarheid van kurkuma activeert. Niet alleen zorgt zwarte peper ervoor dat je alle voordelen van het goudgelen kruid optimaal meepikt, de zwarte peper zelf heeft zijn eigen voordelen. Piperine, een krachtig ingrediënt, wordt van oudsher gebruikt om allerlei aandoeningen te behandelen, onder andere ontsteking. Piperine remt ook de formatie van vetcellen, wat resulteert in minder lichaamsvet en een lagere vetspiegel in het bloed. Ook gezonde vetten verbeteren de opname van kurkuma, combineer de specerij dus gerust met lijnzaadolie, olijfolie of kokosolie. 1, 2

Kaneel met gember en groene thee

Deze combinatie is voor een betere beheersing van de glucosespiegel

Groene thee, kaneel en gember zijn alle drie al gezond op zichzelf. Maar van de combinatie van dit drietal gaat een synergetisch effect uit. En dit geldt met name voor de glucosespiegel. De glycemische index van groene thee, kaneel en gember zijn respectievelijk 79, 63 en 72. De combinatie heeft een verlagend effect op de glucosiespiegel, en beheerst dit beter dan een van de drie kruiden op zichzelf. 3

Chilipeper en gember

Chili en gember vormen een gunstige combinatie

Voor sommige mensen is niets zo lekker als een pittige maaltijd. Capsaïcine uit chilipepers geeft voeding een echte kick. Maar de stof doet meer dan dat, zeker in combinatie met gember. Het scherpe ingrediënt uit gember, 6-ginerol, remt de eventuele schadelijke effecten van capsaïcine. En de combinatie van capsaïcine en 6-gingerol kan de kans op kanker verlagen. 4

Kaneel en pepermuntolie

Kaneel en pepermunt voor wonden

Infectieuze bacteriekolonies ontwikkelen chronische wonden, die lastig zijn om te helen. De combinatie van pepermunt en kaneel kan deze infectieuze bacteriën doden en genezing bevorderen. Volgens onderzoekers kan dit duo fungeren als een uitwendige antibacteriële behandeling en desinfectant en werkt dit tegen 4 bekende bacteriestrengen, die resistent voor antibiotica zijn. 5

Kaneel en kruidnagel, etherische oliën

Kaneel en kruidnagel werken samen tegen gist en schimmel

Kaneel en kruidnagel hebben beide een antibacteriële werking, en de combinatie van deze twee versterkt dit effect. Etherische olie van kaneel gecombineerd met die van kruidnagel remt schimmel en gist, waaronder Candida albicans. Dit tweetal vormt in dit opzicht de beste combinatie.  6

Gember en matcha

Tegen een opgezette buik

Deze twee krachtbronnen vormen samen een sterk koppel. Gember wordt natuurlijk al duizenden jaren gebruikt tegen veel gezondheidsissues en dankzij hedendaagse studies zijn ook wij op de hoogte van de helende eigenschappen die antibacterieel en ontstekingsremmend zijn. En dit alles dankzij de gingerolen. Gember ontspant zelfs de spieren, ook na een fanatieke work-out. De specerij vermindert ook een opgezette buik als gevolg van teveel gassen. Voeg hier matcha thee aan toe, en het is grotendeels gedaan met de opgezette buik.  Matcha thee en gember staan solo al garant voor minder buikvet. Bij matcha thee is dit dankzij de EGCG’s (matcha thee bevat hiervan 3x zoveel als groene thee).

Gember en honing

Zeer krachtig, deze combinatie

Gember heeft anti-kankereigenschappen laten zien 7,8; de bio actieve bestanddelen zijn in staat om de groei van kankercellen in de mond, 9, darmen 10, maag, 11, huid, 12, lever 13,14, en eierstokken 15 te remmen en om apoptose (dood van de kankercellen) te bewerkstelligen. De toediening van 2 gram gember per dag voor een duur van 28 dagen, bleek bij patiënten met een hoog risico op darmkanker, het risico sterk te verlagen. 16.

Ook Gelam en Tualang honing uit Maleisië laten kanker-remmende eigenschappen zien, zoals het remmen van uitzaaiingen, DNA schade, opwekken van apoptose en cel cyclus arrest bij lever- en darmkanker, 17,18, bot- en borstkanker 19 en baarmoederhalskanker 20. Gelam honing zorgt voor een afname van ontstekingsbevorderende cytokinen 21. Bij Gelam honing zijn deze positieve effecten te wijten aan fenolen zoals gallinezuur, chlorogeenzuur, cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ellaginezuur, quercetine, hesperetine en chrysine. 22,23. De combinatie van Gelam honing en gember verbetert de werking tegen darmkanker, doordat het zich richt op de moleculaire mechanismen die al in een vroeg stadium voorkomen 24. De combinatie is effectiever dan beide stoffen alleen wat betreft het remmen van darmkankercellen, en wekt een vroege apoptose op, onderdrukt ontsteking en remt de expressie van genen die bij dit type kanker betrokken zijn. 25

Cacao en chili

Combineer cacao eens met chilipoeder

De voordelen van pure cacao zijn niet mis: het vermindert symptomen van diabetes, lever cirrose en zelfs Alzheimer. En dan vertraagt het ook nog de huidveroudering en rimpelvorming die daarmee gepaard gaat. Geniet dus rustig van een kop warme cacao. Capsaïcine verhoogt de lichaamstemperatuur en stofwisseling en zorgt voor een veel lagere calorie-inname per maaltijd. Deze kan soms wel 200 calorieën per bord eten lager liggen, en dat is toch een kilo minder per maand. Als je een reep donkere chocolade eet (met zo’n 85% cacao), besprenkel hem dan eens met chilipoeder. Of als dit idee je niet aanspreekt, dan kan het ook met kaneel.

Komijn, nootmuskaat, fenegriek en mosterd

Komijn, fenegriek, mosterd en nootmuskaat: samen sterker tegen schadelijke bacterieën

Laten antibacteriële activiteit zien tegen bepaalde bacteriestrengen, waaronder salmonella, staphylococcus aureus, E. coli en Klebsiella pneumonaie. Komijn en mosterd hebben de breedste antibacteriële werking door de groei van schadelijke strengen af te remmen. De ethanol bestanddelen van komijn en fenegriek werken goed samen tegen E. coli. Zwarte komijn en mosterd werken synergetisch tegen S. aureus, Salomonella enterica en Proteus vulgaris. (International Food Research Journal 19 (3): 1185-1191 (2012)

Voor gewichtsbeheersing en een bloedsuikerspiegel in balans kun je het volgende ook met elkaar combineren: bittere meloen, fenegriek, kaneel en de andere genoemde specerijen. 26

Share