Tips Voeding

Ongezond eten vs drugs, alcohol en tabak

Share Button
Is ongezond eten net zo slecht voor je gezondheid als drugs, alcohol en tabak? In hoeverre bepaalt onze voedselkeuze hoe lang we leven? Hier vertelt voedingsdeskundige Anita Mulderij ons vandaag een en ander over.

Ongezond eten net zo slecht als drugs, alcohol en tabak?

voedselkeuze
Voedselkeuze bepaalt veel

Als je de volgende keer naar de supermarkt gaat, wees dan voorzichtig. Je voedselkeuze zou wel eens kunnen bepalen hoe lang je leeft. Is ongezond eten net zo slecht voor je gezondheid als drugs, alcohol en tabak?

Steeds meer mensen zijn ondervoed doordat ze slechte voeding eten. Of het nu gaat om te veel fastfood of een gebrek aan voedzaam voedsel. Slechte voedingsgewoonten vormen een groter risico voor onze gezondheid dan alcohol, tabak, drugs en onveilige seks tezamen.

Wie zegt dit?
Het Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition (Glopan) nam 250 artikelen en andere gegevensbronnen door en kwam met een ontluisterende conclusie: zes van de elf grootste risicofactoren voor onze gezondheid houden verband met wat we eten. Denk aan een hoge bloeddruk, overgewicht of een hoog cholesterol.

Wat is het gevaar van slecht eten?

Zoals je wellicht weet, kun je van een hoge bloeddruk, overgewicht of een hoog cholesterol allerlei ziektes krijgen. Bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. En dat allemaal enkel en alleen door wat je eet! Hoe komt dit eigenlijk?

ongezond4
Ongezond eten bevat geen nutritionele waarde

Weinig voedingswaarde
In onze drukke levens grijpen we snel naar kant-en-klaar en bewerkt voedsel. Het probleem is dat dit vooral veel calorieën en ongezonde stoffen bevat. Het zit boordevol suiker, zout en verzadigd vet. Bewerkte voeding heeft daarnaast ook weinig voedingswaarde. Daardoor voel je je na het eten niet echt verzadigd en heb je al snel weer honger. Of je blijft dooreten. Met alle gevolgen van dien…

 

Het gaat allemaal om keuzes maken
Gezond eten gaat om keuzes maken. Het is kiezen voor verse groenten en fruit, onbewerkt vlees, eieren en verse vis. Dit bevat alle voedingstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Eten is immers niet vullen, maar voeden. Dus wat kies jij de volgende keer dat je in de supermarkt loopt?

 


Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij auteur en gezondheidscoach Jasper Alblas , die al veel gepubliceerd heeft over snel, maar gezond afvallen. 

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.