Waarom afvallen niet lukt als je dagelijks wijn nuttigt

Al eet je niet eens overdreven veel, afvallen is lastig als je dagelijks wijn drinkt. We denken vaak dat de calorieën in wijn hiervoor verantwoordelijk zijn, maar dat is slechts een secundaire hindernis bij gewichtsverlies. De primaire hindernis van de dagelijkse nuttiging van alcohol, is dat het de vet stofwisseling flink vertraagt.

Dagelijks wijn en niet kunnen afvallen

We roken minder met zijn allen, maar zijn wel meer gaan drinken.

Dagelijks genieten van wijn, maakt afvallen lastig

Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die dagelijks een of twee glazen wijn nuttigen. Wat is het probleem, want geniet immers, maar drink met mate. Wie dagelijks geniet van een glas wijn is gelukkig niet direct een alcoholist. Maar als één glas alcohol per dag is overgegaan naar twee glazen, dan zitten hier toch haken en ogen aan. Deze haken en ogen betreffen de stofwisseling en zo ook het gewicht.

En dit is vooral het geval als je de middelbare leeftijd bent gepasseerd; het metabolisme verloopt dan al trager. Een veertiger kan merken dat er vroeger nog met deze gewoonte weg te komen was, maar dat dit aspect van het Bourgondische leven tegenwoordig een ‘horeca-spoiler’ oplevert die nog moeilijk weg te werken is. (1)

Alcohol en calorieën

Volgens een enquête van Plus Magazine, zijn vooral 50-plussers wijnliefhebbers. Van deze groep neemt 63% dagelijks één á twee glazen wijn. (2, 3)

Maar een glas wijn per dag is toch gezond? Dat lezen we regelmatig uit onderzoeken. Het gaat dan om de resveratrol uit druiven die gunstig zijn voor onze gezondheid. Resveratrol zit ook in andere voeding dan druiven, onder andere in blauwe bessen, cacao en pinda’s.

De algemene opvatting is dat alcohol niet in een dieet past, vanwege de calorieën. Afhankelijk van de wijn en het percentage alcohol zit er in een glas witte wijn 110-175 calorieën, en in rode wijn 135-195 calorieën. In zoete dessert wijn zitten er ongeveer 189-285. Als je dagelijks twee glazen wijn (rood of wit) neemt met 12-14% alcohol, dan kom je globaal gezien op 306-390 calorieën uit.

Dat is op zich niet weinig, omdat 7000 calorieën voor een kilo lichaamsgewicht staan. Twee glazen wijn per dag met 12-14% alcohol staan dus voor (ruim) een kilo per maand. Als je hierbij “gewoon” eet, dus niet let op de tussendoortjes en de voeding, dan is het een garantie voor aankomen en het creëren van een voorraad buikvet.

Alcohol remt de stofwisseling fors af

Alcohol remt de stofwisseling

Toch is dit niet de hoofdreden waarom je gestaag maar zeker aankomt als je vrijwel dagelijks alcohol nuttigt. Sommige mensen letten naast hun wijn wel op de calorieën, eten er niet veel dikmakers bij en vervangen gewoon een aantal ongezonde calorieën door een glas wijn. En evengoed is er sprake van gewichtstoename of op zijn minst het onvermogen om lichaamsvet kwijt te raken. Dit komt omdat alcohol de stofwisseling fors afremt. En juist de stofwisseling die we graag wat sneller zien verlopen, namelijk de vetstofwisseling.

Nu is een goed werkende stofwisseling door velen zeer gewenst en iets om te koesteren. Een vertraagde stofwisseling leidt tot metabole problemen, en we zien de stofwisseling liever gestimuleerd dan afgeremd.  Alcohol maakt dit echter lastig, wat je verder ook aan gezonde dingen doet.

Vetbranding met 73% gezakt

Onderzoeken laten zien dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol een grote impact op het vet metabolisme hebben. De lipide oxidatie van het lichaam (een maatstaf voor de hoeveelheid vet die je lichaam verbrandt) kan met 73% zakken. Het is het hoofd-probleem achter het dik makende effect van alcohol. Alcohol heeft dit uitgesproken effect op het vetmetabolisme vanwege de manier waarop het lichaam de stof verwerkt. Als het geconsumeerd wordt, passeert het kant en klaar via de maag en darmen in het bloed, naar de lever toe. In de lever zet het enzym alcohol dehydrogenase de alcohol om in acetaldehyde, een giftig bijproduct. (4, 5, 6 )

Acetaldehyde wordt in snel tempo omgezet in acetaat door andere enzymen. De hoeveelheid acetaat in de bloedspiegel kan na het drinken van 40% alcohol zelfs 2.5 keer hoger zijn. Deze stijging lijkt de oorzaak te zijn van vetopslag en de reden waarom verlies van lichaamsvet niet lukt.

Lichaam gebruikt wat het krijgt

Lichaam raakt aan alcohol-inname gewend

Het type brandstof dat je lichaam gebruikt wordt tot op zekere hoogte bepaald door beschikbaarheid: je lichaam gebruikt wat het krijgt en raakt na verloop van tijd aan je gebruikelijke inname gewend. Als de acetaatspiegel stijgt, verbrandt je lichaam liever de acetaat. Acetaat vereist ander werk om af te breken. Kortom: je lichaam verbrandt eerst de acetaat, en gezien de snelle stijging na alcohol inname komt vetoxidatie nauwelijks nog aan de beurt. Je lichaam kan alcohol niet opslaan, en stuurt het direct door naar de lever. Het is dus ook de regelmaat (het dagelijks drinken) die het hem doet.

DNA schade

Chronisch alcoholgebruik vertraagt niet alleen de oxidatie van vetten, maar zorgt ook voor progressieve wijziging van de functie van de mitochondriën (de energiecentrales binnen de cellen) en schade aan het DNA. (7) Schade aan de mitochondriën bestendigt de opslag van vetten, zelfs in afwezigheid van alcohol oxidatie. De stof faciliteert verestering (een reactie waarbij een ester gevormd wordt) van de opgehoopte vetzuren tot triglyceriden, fosfolipiden en cholesterol esters die zich allemaal ophopen in de lever. (8)

Alcohol kan op de lange duur ook voor gewichtsverlies zorgen, bij zwaardere drinkers. Hoewel bij hen ook het metabolisme vertraagd is, veroorzaakt de stof ontsteking in de organen van het spijsverteringskanaal. Nutriënten worden niet meer opgenomen, en men valt af, ongeacht de tragere stofwisseling.

Terug naar een betere stofwisseling

Geniet écht met mate, bij voorkeur van droge wijn

Wanneer je dagelijks drinken terugbrengt naar af en toe, bijvoorbeeld alleen in het weekend, zul je merken dat je stofwisseling weer normaler begint te functioneren. (9) Maar als je op deze dagen meer drinkt dan de dagelijkse hoeveelheid die je voorheen gewend was, dan verhoogt dit juist weer je BMI.

Droge witte wijn zou in dit kader het beste type wijn zijn, gevolgd door droge rode wijn. Als je aan de calorieën denkt, kies dan bij voorkeur een droge Chardonnay, Sauvignon Blanc, of droge champagne. Van rode wijn bevatten Merlot of Sauvignon Cabernet de minste calorieën.

Foto’s : unsplash, picjumbo