8 Duidelijke symptomen van een serotoninetekort

Een serotoninetekort maakt dat je minder goed in je vel zit. Serotonine is een krachtige chemische stof die een uitgesproken invloed heeft op onze stemming. Als je een tekort hebt zijn de eerste tekenen een verstoorde stemming en problemen met impulsbeheersing. Er zijn 8 duidelijke symptomen van een serotoninetekort, die makkelijk te identificeren zijn.

Symptomen van een serotoninetekort

Serotonine is een van de remmende neurotransmitters, die bedoeld zijn om de stimulerende neurotransmitters in balans te brengen. Een zo’n stimulerende neurotransmitters is dopamine.

Een adequaat serotonineniveau is belangrijk

Blijer door serotonine

Met een adequaat serotonineniveau in het brein, ben je positiever, blijer, vol vertrouwen, meer flexibel en makkelijker in de omgang.  Met een laag serotonineniveau ga je de symptomen van een tekort vertonen: je wordt negatief, obsessief, bezorgd, geïrriteerd, depressief en kan moeilijker slapen.

Julia Ross,  voedingstherapeut en auteur van The Mood Cure heeft een uitstekende zelftest voor de stemming ontwikkeld, die je helpt te bepalen of je een serotonine- of juist een dopaminetekort hebt.

Is je depressie is negatief van karakter?

Je gedachten zijn regelmatig pessimistisch, wantrouwig en cynisch.

Ben je een vrouw of man?

Vrouwen hebben vaker een depressie dan mannen. 1 En dan is er ook vaker sprake van een serotoninetekort dan bij mannen. Als mannen depressief raken, hebben ze juist weer vaker een dopaminetekort. En dan wordt de depressie meer gekenmerkt door apathie, een gebrek aan interesse en een verminderd vermogen om te focussen.

Dit betekent niet dat mannen geen serotoninetekort kunnen hebben en vrouwen geen dopaminetekort. Maar andersom komt het vaker voor. Mannen en vrouwen reageren verschillend op een serotoninetekort, meldde een studie in Biology Psychiatry 2. De mannen worden impulsief maar niet perse depressief. De vrouwen merken een verslechterde stemming en worden voorzichtiger. Voorzichtigheid is een emotionele respons die niet zelden met depressie geassocieerd is. De onderzoekers concludeerden dat dit de reden kan zijn waarom vrouwen vaker dan mannen angst en stemmingswisselingen ervaren, en mannen vaker alcoholisme, ADHD en stoornissen in de impulsbeheersing merken. De boodschap is hier dat vooral vrouwen alert moeten zijn op de mogelijkheid van een serotoninetekort, als ze een klinische depressie hebben.

Hunker je naar zoetigheid en zetmeel?

Heb je steeds trek in brood, chips en suikerproducten? Deze voeding zorgt tijdelijk voor een stijging van het serotonineniveau en doet je beter voelen, dus je lichaam vraagt erom. Maar uiteindelijk putten ze je serotonineniveau uit. Een serotoninetekort is een van de belangrijkste biochemische reactie achter het effect van bewerkte koolhydraten op het brein. 3 4

Heb je slaapproblemen?

Een serotoninetekort kan ervoor zorgen dat je midden in de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kan vatten. Je probeert keer op keer verschillende slaaphoudingen uit om je een beetje comfortabel te voelen. 5 6

Heb je gevoelens van een lage eigenwaarde?

Als je je vertrouwen en gevoel voor eigenwaarde verloren bent, wordt je makkelijk kritisch op jezelf of voel je je steeds schuldig over iets dat je doet of niet doet. 7

Ben je zorgelijk, bevreesd of heb je paniekaanvallen?

Valse angst verraadt een serotoninetekort en kan zich manifesteren in een fobie, bezorgdheid of zelfs excessieve verlegenheid. 8 9

Vertoon je soms schadelijk gedrag?

Studies tonen dat een serotoninetekort in het brein gerelateerd is aan een toegenomen vatbaarheid voor impulsief gedrag, agressie, overeten, alcoholmisbruik en zelfmoordneigingen. 10 11

Heb je een van de volgende aandoeningen gehad?

Fibromyalgie, TMJ-syndroom (kaakproblemen, door bijvoorbeeld tandknarsen), migraine, het prikkelbare darmsyndroom, obesitas of astma; bij deze condities is een laag serotonineniveau betrokken. Studies laten zien dat het verhogen van het serotonineniveau deze aandoeningen verbetert. 12 13

Klinken deze symptomen alsof jij ze hebt? Als dat zo is dan kan je deze belangrijke neurotransmitter op een laag pitje staan. Door het serotonineniveau te verhogen gaat je brein weer beter werken. Gelukkig kan de serotoninespiegel weer naar een gezond niveau gebracht worden, door een natuurlijk protocol.


Hoe verhoog je je serotonineniveau?


1. University Health News
2. Biological Psychiatry
3. Obesity Research
4. Journal of Medicine and Life
5. Progress in Neurobiology
6. Journal Sleep
7. Biological Psychology
8. International Clinical Psychopharmacology
9. International Journal of Psychiatry in Clinical Practice
10. Journal Agression and Violent Behavior
11. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences
12. Advances in Experimental Medicine and Biology
13. Journal of Pain and Palliative Care Pharmacotherapy