Deze veelvoorkomende gewoonten vertragen je stofwisseling

Je stofwisseling aan de gang houden is cruciaal bij gewichtsbeheersing en afvallen. Toch zijn er veelvoorkomende gewoonten die de stofwisseling vertragen. Als deze gewoonten zijn ingesleten is het moeilijk om af te vallen en loop je juist meer de kans om aan te komen.

Fouten die de stofwisseling vertragen

Te weinig calorieën eten

Het nuttigen van te weinig calorieën vertraagt je stofwisseling enorm. Natuurlijk moet je lichaam calorieën ontberen als je af wilt vallen, maar het kan contraproductief zijn als je calorie-inname te veel gezakt is. Je geeft je lichaam dan het idee dat voeding schaars is, en de verbranding gaat op een laag pitje. Als je minder dan 1000 calorieën per dag eet, dan verbrand je nauwelijks nog iets. 1 2 3

Te weinig proteïnen eten

Het eten van voldoende proteïnen is uitermate belangrijk om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Behalve het feit dat proteïnen een vol gevoel geven, verhogen ze ook de calorieverbranding. De versnelling van de stofwisseling na het eten van proteïnen wordt het thermisch effect genoemd. Het thermisch effect van proteïnen is hoger dan die van koolhydraten of vetten. Om precies te zijn: het metabolisme neemt toe met 20-30% door het eten van eiwitten, bij koolhydraten is dit 5-10% en bij vetten is dit 3%. 4 5 6 7

Te veel zitten

We onderschatten soms de ongezonde uitwerking van een zittende leefstijl. Een zittende leefstijl verkort het leven en is negatief voor veel aspecten van de gezondheid. En dus ook voor de stofwisseling. 8 Het is beter om dagelijks met een tussenpozen te bewegen, dan een keer per dag een uur. Dus ook al heb je overdag een lange wandeling gemaakt, kom ‘s avonds toch eens regelmatig van de bank af. Zelfs activiteiten zoals schoonmaken, gewoon staan en vaker de trap oplopen maken verschil. Door dit type activiteit regelmatig uit te voeren kun je tot 2000 extra calorieën per dag verbranden (hoewel zo’n drastische toename voor de meesten niet echt realistisch is).  9 Met tv kijken verbrand je gemiddeld 8% minder calorieën dan door te typen terwijl je zit, en 16% minder calorieën dan wanneer je staat. 10

Te weinig slaap

Ook slaap is extreem belangrijk voor een goede mentale en lichamelijke gezondheid. Wanneer je een paar uur minder slaap krijgt dan je nodig hebt, verhoog je de kans op een aantal ziekten. 11 Maar slaaptekort vertraagt ook je stofwisseling en vergroot de kans op gewichtstoename. 12 13 14  Vijf nachten achter elkaar een paar uur minder slapen zorgt voor een afname van 2.6% van de stofwisseling bij rust. Wanneer de slaaprestrictie langer duurt, kan dit de stofwisseling met gemiddeld 8% vertragen. 15

Drinken met toegevoegde suikers

Het drinken van frisdrank en andere drankjes met suiker zijn gelinkt aan allerlei gezondheidsproblemen, waaronder insulineweerstand, diabetes en obesitas. 16 17  De negatieve effecten kunnen vooral toegeschreven worden aan fructose(-siroop). Wanneer je dit standard drinkt kun je een trage stofwisseling tegemoet zien. 18 Is drinken van light drank dan beter? Nee, dit leidt tot dezelfde stofwisselingsproblemen.

Te weinig resistentie training

Resistentietraining is een goede strategie om te voorkomen dat je stofwisseling vertraagt. Het verhoogt niet alleen de stofwisseling bij gezonde mensen, maar tevens bij mensen met overgewicht en hartproblemen. 19 20 21 De toename van spiermassa zorgt voor een toename van calorieverbranding bij rust. 22 23 24 De uitwerking is significant: 11 minuten resistentietraining per dag zorgt al na drie dagen voor een toename van 7.4% van de stofwisseling bij rust. Maar dat is niet alles, ook kan dit voor een extra calorieverbranding zorgen van 125 calorieën per dag.  25

Dagelijks alcohol drinken

Als je dagelijks alcohol nuttigt, bijvoorbeeld 2 glazen wijn, dan kan dit de stofwisseling behoorlijk afremmen. Soms wel met 73%. Het lichaam gebruikt wat het krijgt, en gebruikt eerst de acetaat uit alcohol. Vetoxidatie komt er vrijwel niet meer aan te pas.

Deze voeding is funest voor de stofwisseling, lees meer