Vezelrijke voeding biedt onmisbare bescherming tegen een lekkende darm

Het klinkt als een science fiction film: normale nuttige bacteriën die aan hun gastheer beginnen te knabbelen, omdat ze niet krijgen wat ze willen: vezels. Door vezelrijke voeding beschermen we de darmwand, meldt Journal Cell. En zo voorkomen of herstellen we een lekkende darm. Dit is belangrijk, omdat een lekkende darm tot chronische ziekten en infecties leidt.

Een lekkende darm leidt tot chronische en/of auto immuunziekten, maar we hoeven er niet mee te leven. Door veel vezels te eten, pakken we de conditie aan.

Vezels beschermen tegen lekkende darm en infecties

Vezels spelen een wel hele belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerende darmwand. Ze beschermen tegen lekken van schadelijke stoffen en ook tegen infecties. Als darm microben niet de natuurlijke vezels krijgen waar ze op rekenen, gaan ze knabbelen aan de darmwand. Ze beschadigen deze slijmlaag, waardoor schadelijke bacteriën en giftige stoffen de bloedbaan in kunnen gaan lekken. En bacteriën de kans krijgen om de darmwand te infecteren. Een nieuwe studie op muismodellen laat dit duidelijk zien.

Ontevreden bacteriën doen zich tegoed aan de darmwand

Minuscule beestjes die aan de darmwand gaan knabbelen en de gastheer ziek maken, omdat ze niet krijgen wat ze willen. Het klinkt als een enge film, maar toch is dit precies wat er gebeurt.

Toen bacterievrije muizen een transplantatie van het menselijk darm microbioom kregen, was de impact van vezels goed zichtbaar. Muizen die vezelrijke voeding aten behielden een dikke slijmlaag. Andersom was ook het geval; bij muizen die weinig vezels binnen kregen, werd de slijmlaag alsmaar dunner en groeide het aantal bacteriën die zich te goed deden aan deze laag. De dunne laag maakte het mogelijk voor pathogene bacteriën om de cellen van de darmwand binnen te dringen.

Een internationaal team van wetenschappers konden dit aantonen door 14 bacteriestrengen uit de menselijke darm toe te dienen aan muizen die voorheen bacterievrij waren. De onderzoekers waren op de hoogte van de volledige genetische kenmerken van elke streng, waardoor hun activiteit makkelijk te identificeren was.

De bevindingen laten meer zien dan wat de rol van vezels in normale voeding is. Het werpt een licht op de mogelijkheid om vezels te gebruiken om de effecten van spijsverteringsproblemen tegen te gaan.

“De les die we leren uit het bestuderen van de interactie die vezels teweeg brengen op de darmbacteriën en de darmwand, is dat de microben je opeten als je ze niet voedt”, aldus professor microbiologie Eric Martens, die het onderzoek leidde.

De muizen werden ook geïnfecteerd met een streng die dezelfde uitwerking heeft als strengen van Escheria coli bij mensen hebben. E.coli veroorzaakt darminfecties die onder andere leiden tot irritatie, ontsteking en diarree. Bij muizen met een vezelrijk dieet bleef de slijmlaag echter dik, en hield de infectie geen stand. De voeding van deze muizen bestond voor 15% uit vezels uit minimaal bewerkte granen en planten. Toen de muizen vervolgens een dieet zonder vezels kregen, begonnen sommige microben aan de darmwand te knagen.

Prebiotische vezels alleen, bleken niet voldoende om de darmwand te beschermen. De testdieren kregen ook oplosbare vezels die soms in bewerkte voeding en supplementen zitten. Ook met de prebiotische vezels werd er aan de darmwand gegeten. De microben leken dit te beschouwen als een gebrek aan vezels.

Samenstelling verandert met de dag, afhankelijk van voeding

De samenstelling van de darmbacteriën bleek ook per dag te kunnen veranderen, afhankelijk van wat er gegeten werd. Dit is gunstig, omdat dit impliceert dat veranderingen in de darmflora snel plaatsvinden. Sommige getransplanteerde bacteriesoorten namen meer toe bij vezelarme omstandigheden, en anderen hadden meer gereproduceerd bij vezelrijke condities.

Afbraak van glycoproteïnen

De vier strengen die het best floreerden bij de vezelarme voeding waren de enige die enzymen produceren die glycoproteïnen kunnen afbreken. Glycoproteïnen bevinden zich in de slijmlaag van de darmwand.

Gebaseerd op de genetische informatie kon het team zien welke vezel-etende enzymen de bacteriën maakten. Ze detecteerden meer dan 1600 verschillende enzymen die in staat waren om koolhydraten te degraderen. Dit staat gelijk aan de complexiteit van het menselijk darm microbioom.

Net als de mix van bacteriën, veranderde de mix van enzymen aan de hand van de voeding. De afwezigheid van vezels leidde tot meer productie van darmwand-afbrekende enzymen.

Tekenen van ziekten door vezelarme voeding

Toen de muizen Citrobacter rodentium kregen –de E-coli-achtige bacterie- zagen ze hoe deze gevaarlijke bacterie floreerde in de afwezigheid van vezels. Veel muizen vertoonden tekenen van ziekte en verloren gewicht. Monsters van darmweefsel toonden de dunnere slijmlaag en ook wijdverspreide ontsteking. Muizen die geïnjecteerd waren met de infectie maar vezelrijk aten, hadden ietwat ontsteking die in een kleiner gebied gesitueerd was.

De volgende stap van het team is om naar de impact van verschillende prebiotische mixen te kijken en naar voeding met een meer periodieke vezelinhoud. Ook worden de biomarkers nog nader onderzocht, die wijzen op de conditie van de menselijke darmwand. Zo gaat er gekeken worden naar de aanwezigheid van darmwand-etende bacteriestrengen en het effect van te weinig vezels op chronische ziekten zoals het prikkelbare darmsyndroom.

“Hoewel dit werk op muizen plaatsvond, slaat de boodschap ook op mensen en ondersteunt het wat artsen en voedingsdeskundigen al decennia vertellen: eet vezelrijk via verschillende natuurlijke bronnen. Je dieet beïnvloedt op een directe manier je darm microbioom en van daaruit de staat van de darmwand en de neiging tot het ontwikkelen van ziekten.”

Het is volgens Martens een open vraag of we het culturele gebrek aan vezels kunnen herstellen met iets dat puur is en makkelijker dan het eten van ladingen broccoli.

Binnenkort op Goed Gezond: informatie over de volgende nieuwe studies: