Vrouwen en mannen zien de dingen echt anders

Vrouwen kijken anders naar visuele informatie dan mannen. Vrouwen onderzoeken een gezicht meer dan een man, ook kijken ze meer naar de linkerkant ervan.

Mannen en vrouwen begrijpen van visuele aanwijzingen verschillend, volgens onderzoek van de Queen Mary University of London (QMUL).

De onderzoekers maakten gebruik van eye-tracking bij ongeveer 500 deelnemers. Gedurende 5 weken werd gemonitord hoe oogcontact door de deelnemers plaatsvond en in welke mate ze zich hierbij op het gemak voelden, terwijl ze naar gezichten op het computerscherm keken. De deelnemers moesten beoordelen hoe comfortabel ze zich voelden met de hoeveelheid oogcontact met een acteur tijdens een Skype-achtige sessie. Elke deelnemer zag dezelfde acteur (in totaal waren er 8 acteurs) tijdens de testperiode, voor de duur van een kwartier.

Vrouwen keken meer naar de linkerkant van gezichten en hadden een sterke verstoring van het linkeroog. Ook onderzochten ze een gezicht meer dan dat de mannen dit deden. De onderzoekers konden met 80% accuratie inschatten wat het geslacht van de deelnemer was, gebaseerd op het scanpatroon van de ogen. Gezien de schaal van het onderzoek is dit volgens hen geen toeval.

Studieauteur dr. A. Coutrot van QMUL’s Biological and Chemical Sciences:

“Deze studie toont voor het eerst het duidelijke verschil aan in de manier waarop mannen en vrouwen naar gezichten kijken. We kunnen het geslacht van de deelnemer vaststellen aan de hand van hoe ze naar een gezicht kijken. Dit is niet gebaseerd op cultuur, omdat we bijna 60 nationaliteiten getest hebben. ”

Er wordt vaak beweerd dat mannen en vrouwen anders naar de dingen kijken, en de bevindingen lijken deze stellingname te bevestigen.

In Journal of Vision beschrijft het team de resultaten, en opperen ze dat dit scan-verschil tussen mannen en vrouwen een impact kan hebben op ander onderzoek. Te denken valt aan studies op het gebied van autisme of met betrekking tot alledaagse dingen zoals autorijden of een film kijken.

Face exploration dynamics differentiate men and women. Journal of Vision, November 2016. Foto: Jordan Whitfield