Jojo-effect wordt veroorzaakt door het geheugen van darmbacteriën -nieuwe studie

Het jojo-effect heeft te maken met darmbacteriën die het oude gewicht nog in hun geheugen gegrift hebben.  En niet met het terugkeren naar slechte eetgewoonten, althans volgens nieuw onderzoek. Deze bevinding kan mensen helpen om meer evidence-based methoden te vinden om af te vallen.

Jojo-effect door darmbacteriën

Het jojo-effect is niet onbekend voor hen die worstelen om een gezond gewicht te behouden na het volgen van een dieet. Het aankomen na te zijn afgevallen, heeft niet zozeer te maken met de terugkeer naar verkeerde eetgewoonten. Het heeft daarentegen te maken te hebben met de darmbacteriën: deze micro-organismen in de darmflora hebben het oude gewicht vastgelegd in hun geheugen. Dit zijn de bevindingen van wetenschappers van het Weizmann Institute in Israël.

Onderzoekers ‘ontmaskeren’ de darmbacteriën steeds meer in de rol die ze spelen bij het ontstaan van obesitas, emotionele problemen en cognitieve- en geheugenproblemen. Nu blijken ze volgens de onderzoekers ook grotendeels verantwoordelijk te zijn voor het jojo-effect.

Tijdens de muizenstudie van immunoloog Eran Elany en zijn team werd geobserveerd hoe veranderingen in het darm microbioom, ontstaan door obesitas, 5x langer aanhielden dan de daadwerkelijke duur van een dieet. Dit maakte de muismodellen voorbestemd voor snelle gewichtstoename.

Volgens Elinay kunnen de bevindingen helpen om een meer evidence-based methode voor gewichtsverlies te vinden: “Het kan sommige –en meer dan sommige- mislukkingen verklaren van het afvallen.”

Dat de darmbacteriën een rol spelen bij het jojo-effect omdat het vorige gewicht nog in hun geheugen gegrift staat, is verrassend. Maar dit neemt niet de andere reden voor het jojo-effect weg, namelijk dat men het dieet niet langer volgt.

In de studie, gepubliceerd in Nature, switchten obese muizen van een vetrijk dieet naar gebalanceerde voeding totdat ze niet meer te onderscheiden waren van de gezonde muizen met een normaal gewicht en een normale bloedsuiker. Het onderzoeksteam zag echter dat de voormalig obese muizen verschillen in het darm microbioom (tot stand gebracht door overgewicht) behielden. Met andere woorden: hun gewicht en gezondheid veranderden ten positieve, maar het darm microbioom was niet mee veranderd. Dit ‘obese’ darm microbioom leek de oorzaak te zijn van een herhaling van gewichtstoename. Volgens de onderzoekers zou dit mechanisme kunnen dienen als een buffer tegen gewichtsverlies ten tijde van voedselschaarste. Maar in het geval van obesitas, werkt dit mechanisme tegen de persoon door snelle gewichtstoename na een dieet. Vertaald naar mensen toe, zou het maanden kunnen duren voordat dit mechanisme voorbij is.

Hoewel Elinay dit zelf een deprimerende bevinding noemt, valt dit waarschijnlijk mee. Tal van andere onderzoeken laten iets anders zien, namelijk dat de samenstelling van de darmflora de geweldige capaciteit heeft om juist wel snel te veranderen. Maar om dit zo te houden, is consistentie in het vasthouden van de gezondere eetgewoonten onmisbaar. En de bevinding van dit onderzoek in het achterhoofd, kan juist de extra stimulans zijn om door te zetten.