Wat je haar onthult over je biologische leeftijd

OEDGEZOND.INFO
Je haar onthult meer over je werkelijke leeftijd, dan alleen je haarkleur dat doet. Het haar is een barometer voor hoe het met je gezondheid en voeding gesteld is. Behalve de kleur, ondergaat de rest van het haar ook veranderingen die onze echte leeftijd verraden.

Haar onthult de biologische leeftijd

We worden allemaal grijs als we ouder worden, hoewel er sommige gelukkigen zijn die nog lang hun haarkleur behouden. Behalve de kleur, ondergaat het haar zelf ook een reeks subtiele veranderingen die onze leeftijd verraden.

Haar begint in het leven als kleine bolvormige haarfollikels en we worden allemaal geboren met een vast aantal hiervan op onze schedel, zo’n 120.000 stuks. Het aantal follikels verandert nooit, maar het type haar dat ze produceren wel. Hormonen, voeding en leeftijd hebben bepalen de manier waarop. Haren zijn gemaakt van het proteïne keratine, die zo sterk zijn dat ze samen veel gewicht kunnen dragen.

Talgproductie

In de tienerjaren stimuleren de puberhormonen de haren om dikker en steviger te groeien dan ooit. Maar ze triggeren ook de talgklieren om meer talg te produceren. Dit legt een laag om de haarschaft en creëert sluik haar. In deze fase worden blonde kinderen donkerder, omdat hormonen ook de actie van melanocyten (cellen van de follikel) stimuleren. Deze injecteren kleurpigment, of melanine, in elke haarstreng. Volgens haarexpert (trichologist) Iain Sallis is het een fabeltje dat je haar vet wordt als je het vaak wast, en stimuleert dit niet de talgproductie. In de tienerjaren kun je je haar zo vaak wassen als je wilt. 1

Menstruaties en strenge diëten

Als je in de twintig bent, is je haar voller en weelderiger dan het ooit zal zijn. Normaal gesproken dan, want er zijn een paar dingen die de weelderigheid bedreigen. Strenge diëten en zware menstruaties kunnen een aanslag plegen op de vitaminen B en deze vitaminen zijn juist erg belangrijk voor sterk en vol haar. Een ijzergebrek kan de haargroei drastisch remmen. 2


Te veel zon beschadigt ook het haar. Het haar bevat ongeveer 18 verschillende soorten aminozuren (proteïnen), waarvan er 5 erg kwetsbaar zijn en afgebroken worden door UV-licht. Blijf uit de zon als je wilt dat je haardos er goed blijft uitzien. Bescherm het met een speciaal product als je gaat zwemmen, ander kan het verkleuren doordat koper en chloor zich ophopen.


Het haar is een barometer voor hoe het met je gezondheid en voeding gesteld is. Omdat haar niet essentieel is om te overleven, is dit het eerste wat het onderspit moet delven in barre tijden. Als het lichaam tekort komt, trekt het vitaminen uit het haar naar de weefsels en organen die ze het hardst nodig hebben. Dus de haren zijn de eerste locatie die een vitaminetekort laten zien.


Ook verven beïnvloedt de haardos negatief. Het is niet mogelijk om de kleur te veranderen zonder de haarschubben op te tillen en minder glad de maken. Dit openen van de buitenste laag van de haarschacht gaat dan ook ten koste van de glans en het vochtgehalte in het haar.  Peroxide bijvoorbeeld, droogt enorm uit. Haarschubben horen elkaar te overlappen als dakpannen, en als ze eenmaal omhoog staan sluiten ze niet meer, en is de schade begonnen.


Tegenwoordig verven (ook jonge) vrouwen hun haar meer dan ooit. Het haar is niet langer soepel en reflecteert ook geen licht meer. Nadat het geverfd is, bestaat er nauwelijks een manier om de haren compleet te herstellen. Conditioner kan de haarschubben wel versoepelen maar repareert niet de onderliggende schade.


Roken heeft ook invloed op de conditie van het haar. Het kan zelfs vroegtijdig grijs maken. Rokers hebben een 4x grotere kans om al in de twintiger jaren grijs te worden, omdat de giffen in sigarettenrook de pigment producerende melanocyten beschadigen. Roken vermindert ook de bloedtoevoer naar de haarvaten.


Eigenlijk zou je je haar moeten behandelen als een kledingstuk, omdat de haardos het beste modeaccessoire is dat je ooit zal hebben. Als je een favoriet kledingstuk hebt, ga je het ook niet bleken of elke dag strijken. Toch is dit wat mensen met hun haar doen.


Voorheen krullend haar dat steeds steiler wordt

Als je haar altijd krulde, merk je misschien dat het steiler wordt naarmate je ouder wordt. Een van de redenen waarom haar krult is omdat je het gevormd wordt door de naastliggende strengen. Nu het haar dunner wordt, en de strengen verder van elkaar verwijderd zijn, blijft de spiraalvorm niet in stand.

Haarverlies

Haren beginnen dunner te worden met ongeveer 3% per jaar, na het 20e levensjaar. Maar je moet minimaal 15% verloren zijn voordat je het verschil ziet. Te veel zon heeft het haar al beschadigt als je een dertiger bent. Dit komt dus door de aminozuren, waarvan er 5 erg kwetsbaar voor zonlicht zijn. Dus het kan zijn dat je met zwakker, brozer haar terugkomt van een zonvakantie. Zwangerschappen beïnvloeden het haar ook. De haardos kan dikker aanvoelen tijdens de zwangerschap, omdat hormonen het sheddingproces (wanneer oude haren verruild worden voor nieuwe) vertragen. Als de hormoonspiegels weer normaliseren na de zwangerschap kan het extra haar uitvallen, soms met een alarmerende snelheid zodat er kale plekjes ontstaan.

Grijzer wordend haar

Zo rond het 40e jaar hebben 6 van de 10 vrouwen wat grijs haar. Omdat de melanocyten niet meer zo goed werken, worden haren elk decennium gemiddeld 10% grijzer. Haar kan slapper zijn, omdat melanine als een conditioner werkt die vezels meer soepeler maakt. Met minder melanine heeft het haar een minder fijne textuur. Het kan ook uit model lijken, omdat de stofwisseling trager verloopt en de cel vernieuwing eveneens.

Tijdens en na de menopauze

Als de menopauze in gang is verliest bijna de helft van de vrouwen haren, gemiddeld zo rond 51 jaar. Dit komt doordat sommigen een genetische aanleg hebben om gevoelig te zijn voor 5-alfa-reductase, een enzym die van nature in de follikels zit. Als de oestrogeenspiegel daalt handelt het testosteron dat in tact is gebleven met dit enzym om een nieuwe stof te vormen, DHT. Hierdoor krimpen de follikels en wordt het haar zo fijn dat het bijna onzichtbaar wordt. Vrouwen dunnen anders uit dan mannen, niet bovenop het hoofd en rond de haarlijn, maar in zijn totaliteit. De juiste hormoontherapie kan wonderen verrichten, maar hier kunnen ook weer nadelen aanzitten. Voordat je eventueel op hormoontherapie overgaat, kun je een haaranalyse laten doen om vast te stellen of er geen onderliggende gezondheidsissues zijn die het verlies veroorzaken. Een andere manier is om Minoxidil toe te passen. Dit lijkt de werken doordat het de haarfollikels verwijdt, strengen haar dikker en zichtbaarder maakt. Pepermuntolie stimuleert de haargroei op een natuurlijke manier zonder bijwerkingen. 3

Oogst de voordelen van goede voeding

Als je altijd goed gegeten hebt en voor je lichaam hebt gezorgd, oogst je de voordelen hiervan als je ouder bent. Oudere vrouwen moeten op de inname van proteïnen letten als ze gezond haar willen houden. Onderzoek laat zien dat de voeding meer op koolhydraten gebaseerd is naarmate we ouder worden, en dat oudere mensen dit makkelijker te bereiden en te kauwen vinden. Het is essentieel om proteïnen in de vorm van eieren en vis te blijven eten, zodat je jezelf van de bouwblokken voor het haar blijft voorzien.

Om de een of andere reden is één oorzaak van zwak haar medicatie voor hart, diabetes of cholesterol. Dit kan je de conditie van je haren behoorlijk beïnvloeden. Dus nu gezond leven en bewegen, beschermt niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je haren in de jaren die nog komen.

Hoe slecht haar (of het lichaam) ook behandeld is, de follikels zijn nog hetzelfde. Je kunt altijd beginnen met een gezonde leefstijl.


Wat eet je voor gezond haar?

Proteïnen: haar is gemaakt van proteïnen dus moet je voldoende van dit nutriënt hebben. Kies kip, kalkoen, vis, volle onbewerkte zuivel, peulvruchten, noten en eieren. De proteïnen uit eieren zijn behoorlijk hoogwaardig. Gelukkig ‘mogen’ we weer elke dag 1 á 2 eieren eten, blijkt uit nieuwe onderzoeken.


IJzer: een belangrijk mineraal voor de haren. Een tekort is een grote oorzaak van haarverlies. De follikel en wortel worden gevoed door een rijke bloedtoevoer. Als je het ijzergehalte wilt verhogen, neem dan linzen, spinazie en andere groene groenten zoals broccoli, boerenkool. Vul het ijzergehalte bij voorkeur aan via de voeding, omdat ijzersuppletie het DNA kan schaden en overtollig ijzer wordt opgeslagen rond de organen zoals rond het hart. Voor suppletie zou je zeker moeten weten dat het ijzergehalte te laag is, door middel van een bloedmonster die via de huisarts gaat.


Vitamine C: ondersteunt de opname van ijzer, dus combineer bronnen van ijzer met deze vitamine. Het is niet moeilijk om vitamine C te vinden. Goede bronnen zijn bessen, broccoli, kiwi’s, citrusvruchten, papaya, aardbeien, zoete aardappels en paprika. Vitamine C ondersteunt de productie van collageen die de haarschacht voedt. Vitamine C werkt ook synergetisch met vitamine E.


Omega-3: dit zijn belangrijke vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken. We moeten ze dus via de voeding binnenkrijgen. Deze vetzuren zitten ook in de cellen op de hoofdhuid en voorzien in de oliën die je hoofdhuid en haren gehydrateerd houden. Neem vette vissoorten, avocado, pompoen(zaden) en walnoten.


Vitamine A: nodig om talg te maken. Zonder voldoende talg gaat onze hoofdhuid jeuken en wordt het haar droog. Neem dierlijke producten en geel/oranje gekleurde groenten die veel beta-caroteen bevatten (wortels, pompoen, zoete aardappel).


Zink en selenium: een gebrek aan zink kan tot haarverlies leiden en een droge hoofdhuid met roos. Zink vind je onder andere in oesters, rundvlees en eieren. Alopecia wordt geassocieerd met een zinktekort. 4


Vitamine E: deze vitamine beschermt het haar. Noten zijn krachtbronnen en voorzien in selenium, vitamine E en zink


Biotine: deze vitamine heet ook wel B8. Te weinig biotine kan tot broos haar en haarverlies leiden. Biotine vind je in volkoren granen, eieren en lever. 5


Extra tips voor gezond haar:

MSM poeder: Deze vorm van zwavel, methylsulfonylmethaan, is enorm belangrijk voor de haren (en huid). Het kan vergrijzing van de haren vertragen en de haargroei stimuleren. MSM zorgt voor het behoud van een normale hoeveelheid keratine in huid, nagels en haren. 6  Shanmugam, Srinivasan, et al. 3, 2009, Biomolecules & Therapeutics, Vol. 17, pp. 241-248.


Pepermuntolie stimuleert de haargroei zonder bijwerkingen.  Bij mannen werkt pompoenzaadolie ook. 7


Bij zonbeschadigd haar ondersteunt een supplement met glucosamineglycanen het herstel van de haren. Uit een studie bleek herstel na 90 dagen gebruik te hebben plaatsgevonden.  Dit gold overigens ook voor de zonbeschadigde huid. 8


Meer tips (natuurlijke manieren) voor een betere groei van de haren en tegen haarverlies

Foto: Alex Holyoake