Eiwit vs. dooier: wat zit er eigenlijk in het eiwit van een ei?

Eén á twee eieren per dag zijn gezond, en voorzien in hoogwaardige proteïnen. De dooier bevat oergezonde stoffen. Maar wat doet eigenlijk het eiwit van een ei voor de gezondheid?

Eiwit versus dooier

Heeft het eiwit toegevoegde waarde?

De dooier van een ei is niet alleen lekker, maar oergezond. Het ovale bolletje heeft verrassende uitwerkingen op de gezondheid. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het eiwit? Het wit van de ei bestaat voor 90% uit water en voor 10% uit vocht. En het bevat natuurlijk proteïnen.


Afhankelijk van de grootte zit er het volgende in een ei:

1 2

Zonder eierdooier–met eiderdooier

Calorieën            16 — 71

Proteïnen            4–6 gr

Vet                        0 –5 gr

Cholesterol         0 –211 mg

Vitamine A          0–8% ADH

Vitamine B12      0–52% ADH

Vitamine B2        6%–12% ADH

Vitamine B5         1% –35% ADH

Vitamine D           0%–21% ADH

Foliumzuur          0%–29% ADH

Selenium              9%–90% ADH


Wit van de ei: hoogwaardige proteïnen

Dooier: andere waardevolle voedingsstoffen

Als je de dooier verwijdert verandert de nutritionele waarde van het ei aanzienlijk, dat is duidelijk. Er zitten dus wel minder calorieën in het eiwit alleen, maar ook een stuk minder waardevolle voedingsstoffen. Wel zit meer dan de helft van de proteïnen die een ei bevat in het eiwit. Deze proteïnen zijn van hoogwaardige kwaliteit, met andere woorden: ze bevatten alle 9 essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. 3 Proteïnen houden de eetlust in toom, en vanwege het hoge eiwitgehalte zijn eieren hier bij uitstek geschikt voor. 4 5 Voldoende eiwitten in de voeding is altijd belangrijk, maar vooral wanneer je gewicht probeert te verliezen. 6 7

De ei inclusief dooier geeft net een klein beetje meer proteïnen, maar qua andere voedingsstoffen nog zoveel meer.

Geen link met hartaandoeningen

In het verleden waren eieren controversieel, omdat het cholesterolgehalte hierdoor zou verhogen en het slecht zou zijn voor hart- en bloedvaten. Nu duiken er steeds weer onderzoeken op, waaruit blijkt dat er helemaal geen link is tussen eieren, een te hoog cholesterol en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. 8 Een ei per dag zou juist beschermen tegen hart- en vaatziekten. Bovendien is het cholesterol in een ei onmisbaar voor een goede breinfunctie. 9 10


Meer informatie: Cholesterol en eieren verhogen risico op hartaandoening niet.


Voor lichaam en brein

En niet alleen voor het brein, de ovale bol zit vol belangrijke nutriënten. De dooier bevat gezonde vetzuren en antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine, die een goede ooggezondheid ondersteunen. 11 12 13 14 Er zit ook choline in, een essentiële voedingsstof waar de meeste mensen niet genoeg van binnenkrijgen. 15 16

We kunnen niet zonder choline, want choline is betrokken bij een aantal sleutelfuncties die van groot belang zijn:

  • Cel structuur: het is nodig om de vetten te maken die de integriteit van cel membranen ondersteunen 17
  • Cel signalering
  • Vet transport en metabolisme: het maakt de stof die nodig is om cholesterol te transporteren. Een tekort aan choline kan resulteren in de ophoping van vet en cholesterol in de lever. 18, 19
  • DNA synthese: samen met B12 en foliumzuur ondersteunt choline dit proces
  • Een gezond zenuwstelsel: choline is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij geheugen, humeur, spierbewegingen, regelmatige hartslag en andere basisfuncties.

Meer informatie over de onmisbare rol van choline: waarom choline onmisbaar is voor lever en brein. 


Een ander positief punt is dat een ontbijt met eieren het lichaamsgewicht kan verlagen en de buikomvang kan verminderen. 20 21 Ze doen dit op een veelzijdige en speciale manier. Hoe precies, dat kun je lezen in: Waarom eieren kilokillers zijn


  • Sommige mensen reageren allergisch op eieren; ze kunnen zelfs een anafylactische shock veroorzaken. 22
  • Rauw eiwit kan Salmonella vergiftiging veroorzaken
  • Rauw eiwit vermindert de opname van biotine (vitamine B8). Biotine speelt een belangrijke rol bij de energieproductie 23 en gezonde huid, haren en nagels. Avidine in rauw eiwit bindt aan biotine en verhindert de opname. Dit gebeurt niet als eieren gekookt zijn.