Ongewone oorzaak van een hoge bloeddruk: de winter

OEDGEZOND.INFO
Dat je bloeddruk geneigd is met de seizoenen mee te veranderen, kan een verrassend gegeven zijn. Koude temperaturen en minder zon maken dat je bloeddruk hoger kan zijn in de winter. Hoe zit dit precies, en hoe voorkom je dit?

De winter:  oorzaak van een hoge bloeddruk

Veranderingen in leefstijl en andere oorzaken van een hoge bloeddruk die meer voorkomen in de winter, dragen bij tot dit patroon van verandering. Behalve dat we de neiging hebben om in de winter minder actief te zijn, wordt een stijging van de bloeddruk in de winter ook veroorzaakt door andere lichamelijke redenen.

Oorzaken van een hoge bloeddruk variëren; het kan door voeding, stress, genen en leeftijd komen. Maar er is ook een seizoenspatroon. Zowel de bloeddruk als de triglyceriden waarden, cholesterolspiegel, lichaamsgewicht en buikomvang veranderen met de seizoenen mee en doen de kans op hartaandoeningen stijgen in de winter. 1

Hoe beïnvloedt de winter de bloeddruk?

Koude temperaturen zorgen voor een toename van de bloeddruk 2 omdat de bloedvaten hierdoor samentrekken. De uitscheiding van transpiratievocht neemt af, terwijl het zoutgehalte juist toeneemt. 1 Ook de leefstijl verandert meestal in de winter; mensen worden minder actief en bewegen misschien niet meer zoveel als in de warmere maanden. Hormonen die de bloeddruk reguleren (zoals noradrenaline) zijn ook aan seizoensveranderingen onderhevig, en spelen hierbij een rol. 2

De bloeddruk staat niet alleen in verband met de winter, maar ook met de afstand van de evenaar en de blootstelling aan zonlicht. 3  Naarmate mensen verder van de evenaar wonen, krijgen zij vaker hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De sterfte aan hart- en vaatziekten heeft op die hogere breedtegraden ook een piek in de wintermaanden. Het verband tussen deze ziekte en de hoeveelheid zonlicht die iemand op een bepaalde plek op aarde krijgt, dringt zich op. UVB straling bevordert de samenstelling van vitamine D 3 , dus met minder zonlicht krijgen mensen vaker een tekort aan deze vitamine in de donkere wintermaanden. Een vitamine D tekort verhoogt de kans op een te hoge bloeddruk. 2

Haal je voordeel uit de winterzon!

Een studie in Journal of Investigative Dermatology meldde dat UVA de bloeddruk verlaagt 3, doordat het stikstofoxide vrijmaakt die opgeslagen is in de huid. Deze vrijzetting zorgt voor een verwijding van de bloedvaten door het hele lichaam en dit verlaagt de bloeddruk.

Profiteer zoveel mogelijk van de winterzon. Ook kleine doses zon zijn gunstig

We kunnen natuurlijk niet het weer veranderen, maar gelukkig kunnen we onze bloeddruk beheersen door voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook de winterzon is goed voor hart en vaten. Haal voordeel uit de winterzon zodra je de kans krijgt! Ook kleine doses zon kunnen erg gunstig voor je bloeddruk zijn, en voor je lichaam in het geheel. Hou jezelf ook warm, om te voorkomen dat koude temperaturen je bloeddruk verhogen. 3

1.Journal Heart 2. International Journal of Health Sciences 3. The Journal of the Investigative Dermatology. Foto’s: Pixabay/Geralt, eigen foto.