Begint Parkinson’s in de darmen? - www.goedgezond.info

Begint Parkinson’s in de darmen?

OEDGEZOND.INFO

Parkinson’s begint mogelijk in de darmen. Volgens een publicatie in Cell staat deze neurodegeneratieve ziekte in verband met bepaalde darmbacteriën. De bevindingen zijn opmerkelijk: de verwijdering van de darmbacteriën bij muizen met Parkinson’s symptomen leidde tot de afwezigheid van deze symptomen bij dezelfde muizen.

Parkinson’s begint mogelijk in de darmen

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van California Institute of Technology. In Cell melden ze: “Veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën, of mogelijk de darmbacteriën zelf, dragen actief bij aan/kunnen de oorzaak zijn van de verslechtering van de motorische vaardigheden die het kenmerk is van deze ziekte.”

Volgens informatie van de Hersenstichting is de ziekte van Parkinson een relatief veel voorkomende hersenaandoening, en lijden naar schatting 44.000 mensen in Nederland aan de ziekte. Het begint meestal op latere leeftijd (tussen vijftigste en zestigste jaar), en treft dus vooral ouderen. Toch is een klein deel van de patiënten, ongeveer 10%, jonger dan veertig jaar. In België ligt dit aantal ongeveer rond de 35.000 mensen. 2

Ook gastrointestinale problemen bij Parkinson’s

Geschat wordt dat 75% van de Parkinson’s patiënten gastro-intestinale abnormaliteiten heeft, waaronder meestal constipatie. Momenteel is er geen genezing voor deze ziekte. Deze nieuwe bevindingen over het verband tussen de darmbacteriën en de ziekte zou tot nieuwe behandelingen kunnen leidden, volgens de onderzoekers. Een manier is bijvoorbeeld om de groei van de gunstige darmbacteriën te ondersteunen en de ongewenste microben te doden.

 Studieauteur Sarkis Mazmanian.

“ De darmen zijn de permanente woonplaats met een diversiteit aan bewoners, de darm microben. Samen maken ze het darm microbioom. Sommige zijn schadelijk en andere gunstig. Het darm microbioom is belangrijk voor de ontwikkeling en functie van immuun- en zenuwstelsel.”

 “Opmerkelijke genoeg, bevindt 70% van alle neuronen in het perifere zenuwstelsel zich in de darmen, –niet in de hersenen of ruggengraat-. Het zenuwstelsel van de darmen staat in direct verband met het centrale zenuwstelsel via de nervus vagus. Omdat GI-problemen vaak jarenlang voorafgaan aan de motorische symptomen, en omdat de meeste Parkinsons’s-gevallen veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, stelden we dat de darmbacteriën mogelijk bijdragen aan de ziekte.”

Prima motorische vaardigheden na verwijdering darmbacteriën

 Het onderzoeksteam kwam tot deze conclusie nadat ze muizen geprogrammeerd hadden om grote hoeveelheden alfa-synucleïne te produceren (een proteïne, αSyn). Deze proteïne is gekoppeld aan schade in het brein van Parkinson’s patiënten. De muizen werden in twee groepen gedeeld. Een groep had een serie darmbacteriën in het systeem, de andere waren bacterievrij en hadden geen darmbacteriën. Toen de motorische vaardigheden van beide groepen werden vergeleken, bleek de bacterievrije groep beter te presteren.

Co-auteur Timothy Sampson:

“Dit was een eureka-moment. De muizen waren genetisch identiek, en beide groepen maakten te veel αSyn aan. Het enige verschil was de aanwezigheid of afwezigheid van een darm microbioom. Toen het darm microbioom verwijderd was, hadden de muizen prima motorische vaardigheden. Zelfs met de overproductie van αSyn.

“Alledrie de kenmerken van Parkinson’s waren verdwenen bij de bacterievrije modellen. Nu was het vrij duidelijk dat deze microben de symptomen van Parkinson’s reguleren.”

Korte keten vetzuren

Het team denkt dat wanneer darmbacteriën de voedingsvezels afbreken, ze moleculen produceren die korte keten vetzuren heten (SCFA’s). Eerder onderzoek laat zien dat SCFA’s immuun responses in het brein kunnen activeren, wat schade veroorzaakt aan de neuronen.

Mazmanian:

“Nu was het zo klaar als een klontje voor ons. De data suggereren dat veranderingen in het darm microbioom meer zijn dan slechts een gevolg van Parkinson’s. Het is een provocatieve bevinding die verder onderzocht moet worden. Maar het feit dat je het menselijke darm microbioom kunt transplanteren in muizen en zo symptomen kan overbrengen, wijst er op dat bacteriën een grote bijdrager aan de ziekte zijn.”

De bevindingen moeten bevestigd worden op mensen, maar aangezien we vele miljarden darmbacteriën hebben, is de verwijdering ervan moeilijk uitvoerbaar.

“Bij veel neurologische aandoeningen is het de reguliere aanpak om een medicijn in het brein te krijgen. Parkinson’s wordt niet alleen veroorzaakt door veranderingen in de hersenen, maar ook door de veranderingen in de darm microboom. Dan kun je beter een medicijn in de darmen zien te krijgen, dat is een stuk makkelijker. Zo’n medicijn zou de SCFA-spiegel moten moduleren, moeten voorzien in gunstige probiotica en schadelijke micro-organismen moeten verwijderen. Zo’n concept leidt tot veiligere behandelingen met minder bijwerkingen, ” aldus Mazmanian.

 

 

Share