6X Kruidenthee die pijnklachten bewezen verlicht

Tegen pijnklachten bestaan natuurlijke remedies die krachtig werken. Er is ook bewijs dat bepaalde typen thee de pijn en ontsteking verlichten, de symptomen die onder andere bij reumatoïde artritis voorkomen. Lees hoe verschillende theeën werken; theetijd zou weleens je favoriete tijd van de dag kunnen worden!

Kruidenthee tegen pijn

Gewrichtspijn en ontsteking leggen een donkere wolk over het dagelijks normale functioneren. Bij een aandoening als reumatoïde artritis helpt het drinken van groene thee, omdat dit beide symptomen aanpakt. Rozenbottelthee kan gunstig zijn bij pijn die met zowel reumatoïde artritis als osteoartritis in verband staat.

Hoewel kruiden een natuurlijke remedie bieden, kunnen ze onwelkome interacties geven met medicatie. Het is in dit geval verstandig om overleg te plegen met je arts, voordat je een kruid of supplement gaat gebruiken.


Hoe krachtig natuurlijke middelen tegen pijn kunnen zijn, lees je in ‘Top 16 Natuurlijke Pijnstillers’, die inmiddels een Top 18 is geworden.


De mogelijkheid van thee tegen pijn, lijkt zo kinderlijk eenvoudig dat we hier misschien niet eens aan denken (of in geloven). Maar als pijn en stijfheid normaal zijn geworden in je leven, begin dan toch eens thee te introduceren. Theetijd zou weleens je favoriete tijd van de dag kunnen worden. Het is een eenvoudige en milde manier om je beter te voelen.

Zo zegt reumatoloog M. Tehrani (Vienna Virginia):

“Ik geloof dat alle thee gunstig kan zijn. Thee heeft geweldige ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij de onderliggende ontsteking.”

Bij natuurlijke spierontspanners en top 7 natuurlijke spierontspanners, vind je nog de natuurlijke middelen die bewezen werken bij spierpijnen. Vaak heb je ze al in je keukenkastje staan!

Gember thee

Gember heeft zichzelf in zeer ruime mate bewezen bij misselijkheid, overgangsklachten, duizeligheid, een vastlopende stofwisseling, een buik en maag die van streek zijn en ook bij ontstekings- en pijnklachten. 1  In Azië wordt gember gebruikt om diabetes, astma en ook misselijkheid en pijn te behandelen. Met name de gingerolen en shogaolen, paradolen en zingeronen remmen ontstekingsprocessen 2 3  en blokkeren de synthese van leukotriënen. 4 5  Deze eigenschappen onderscheiden gember van non-steroïde ontstekingsremmende medicatie. 6


Extra pluspunt: de sterkste pijnstillende eigenschappen, onderscheidt zich positief van NSAID’s


Gember in combinatie met kaneel

Natural Product Research meldde onlangs dat 25 mg gember voor de duur van 30 dagen de kwaliteit van het leven aanzienlijk verbeterde, dankzij een vermindering van pijn. De gember werd in combinatie met 5 gram echinacea gebruikt. Gemberwortel vind je bij de supermarkt en natuurwinkels. Snijdt het simpelweg fijn en laat het 10 minuten trekken. Het geeft je thee een aangenaam pittige smaak, zonder dat het te scherp is. Ook andere onderzoeken laten de krachtige werking van gember zien op ontsteking, kanker in het gastro-intestinale kanaal, spierpijnen en andere pijnen. 7 8 9 10

De combinatie van gember met kaneel is een hele goede. Kaneel wordt gebruikt als smaakmaker en kruid in veel voeding. Het werd van oudsher ook als medicijn gebruikt. 11 12  Het is niet heel bekend dat veel nutriënten in kaneel voorkomen, zoals mangaan, vezels, ijzer en calcium. Ook bevat het cinnamaldehyde, cinnamyl acetaat en cinnamyl alcohol.  13 14 En dat zijn de stoffen die het hem doen.

Meerdere studies laten zien hoe kaneelextract de mRNA expressie van ontstekingsfactoren (interleukine, macrofagen) vermindert. 15  Orale inname van kaneelextract remt ook de progressie van ontsteking, doordat het de expressie van COX-2 (dit is kort gezegd de ontsteking) samen met de ontsteking veroorzakende cytokinen verhindert. 16  Toen de combinatie van 3 gram gember of kaneel op spierpijnen getest werd onder sportende vrouwen, voor de duur van 8 weken bleek bij tussentijdse metingen dat de concentratie van ontstekingsmarkers verbeterd waren. Gember had wel een sterker effect op de pijnen dan kaneel. Let wel op: gember kan bloed verdunnend werken, dus is niet de ideale specerij als je bloedverdunners gebruikt.


Samen met kaneel nog krachtiger, ook bij spierpijnen.


Groene thee

Groene thee bevat veel polyfenolen (EGCG, epigallocachine-3-gallaat); een krachtigere antioxidant dan vitamine C. We kennen het omdat het gewichtsverlies (licht) ondersteunt, de breinfunctie stimuleert het en het hart gezond houdt. Deze ster onder de theeën kan ook gewrichtspijn en ontsteking verminderen. EGCG blokkeert de effecten van bijvoorbeeld reumatoïde artritis zonder andere cellulaire functies aan te tasten. Dit bleek uit een studie op diermodellen. En hoewel de studie op dieren werd uitgevoerd, concludeerden de onderzoekers dat EGCG als een alternatief voor medicatie kan fungeren. 17 Let wel op: groene thee kan een nadelige interactie hebben met acetaminofen (Tylenol), codeïne en andere medicatie.


Extra pluspunt: Sterkere antioxidant dan vitamine C.


Rozenbottel thee

Het mooie oranjerode vruchtje die aan de rozenplant verschijnt is een geconcentreerde bron van vitamine C en wordt eveneens van oudsher als kruidenremedie gebruikt. Een van de fytostoffen, galactolipide, heeft dusdanige ontstekingsremmende eigenschappen dat mensen met zowel osteoartritis als reumatoïde artritis hier veel baat bij hebben. De conclusie uit een onderzoek uit 2012 was dat rozenbottelpoeder “pijnscores aanzienlijk afnemen.” 18 Rozenbottel kan wel een negatieve wisselwerking hebben met antacida en oestrogenen. Antacida zijn maagzuur binders. (ook brandend maagzuur is natuurlijk op te lossen)


Extra pluspunt: Sterk ontstekingsremmend bij osteoartritis en reumatoïde artritis.


Zwarte thee

Voor echte theeliefhebbers is deze theesoort een genot, vanwege de rijke theesmaak. Wat heeft zwarte thee gemeen met de appel en de ui? Het is de quercetine, een bioflavanoïde die ontsteking remt. Ook zwarte thee is hier een rijke bron van. Quercetine remt niet alleen ontsteking, maar verbetert ook de algehele antioxidant verdediging (bij diermodellen). 19 Zwarte thee kan soms veel cafeïne bevatten.


Extra pluspunt: rijke bron van quercetine.


Wilgenbast thee

Een hele sterke pijnstiller, en chemisch vergelijkbaar met aspirine, is wilgenbast. (wilgenbast kom je ook tegen in ‘Top 16 Natuurlijke Pijnstillers’) Het is van oorsprong een Chinese kruidenremedie tegen allerlei soorten pijn. Er zijn een handvol medische studies die de pijn verlichtende rol van wilgenbast bij gewrichtspijn en osteoartritis bevestigen. De bast van de wilg remt niet alleen ontsteking, maar heeft ook een kalmerend effect die bewerkstelligt wordt door de polyfenolen en flavonoïden die het bevat. 20 Helaas is dit niet altijd de juiste remedie voor mensen die veel medicatie gebruiken. Zo gaat wilgenbast niet goed in combinatie met methotrexaat (Trexall, Rheumatrex), NSAIDs, beta-blockers en bloedverdunners. Ook mag wilgenbast extract niet gebruikt worden onder de 16 jaar en tijdens zwangerschap.


Extra pluspunt: zeer sterk, vergelijkbaar met aspirine én kalmerend.


Brandnetel thee

Brandnetels en brandnetelthee zijn zo gewoon, dat we ons misschien nauwelijks enige medicinale kracht kunnen voor stellen. Toch wordt de plant al eeuwen gebruikt tegen jicht, spier- en gewrichtspijn, vooral in Europa. Ook extract van brandnetelbladeren beschikt over antioxidant activiteit en begrenst een van de sleutelenzymen die verantwoordelijk is voor het ontstekingsproces. 21 De thee bevat niet de authentieke heerlijke theesmaak, maar je kunt hem natuurlijk combineren met je favoriete thee. Brandnetelthee is niet gunstig tijdens zwangerschap of bij nier- en blaasproblemen. Van het blad wordt ook wel een zalf gemaakt om gewrichtsproblemen uitwendig te behandelen (kijk voor recepten bij “Top 16….”)


Extra pluspunt: Begrenst sleutelenzymen die ontsteking tot stand brengen.


Foto: Alishar Sharip