Hoe een trage schildklier tot chronische pijn en fibromyalgieklachten kan leiden - www.goedgezond.info

Hoe een trage schildklier tot chronische pijn en fibromyalgieklachten kan leiden

OEDGEZOND.INFO
Zegt je intuïtie dat het je trage schildklier is die tot chronische pijn leidt? Dit kan inderdaad het geval zijn. Een weinig actieve schildklier kan musculoskeletale pijn veroorzaken, die verward wordt met fibromyalgie. Ook andere symptomen komen overeen.

Hypothyroidisme, chronische pijn en fibromyalgie

De connectie

Hypothyroidisme ​is een weinig actieve of trage schildklier, en dit kan chronische pijn veroorzaken. 1 2 3 4

Musculoskeletale pijn

Chronische pijn door een inactieve schildklier

De schildklierhormonen ondersteunen het metabolisme van het hele lichaam. Als de schildklier weinig actief is, komen mensen meestal aan en wordt de haardos dunner. Een trage schildklier geeft echter nog meer symptomen, en een hiervan is chronische musculoskeletale pijn. Het komt regelmatig voor dat mensen met een trage schildklier pijn in de rug, gewrichten en in de pijnpunten ervaren. Het is natuurlijk niet zo, dat fibromyalgie altijd te maken heeft met hypothyroidisme.

Schildklierhormonen

Het kan zijn dat je als pijnpatiënt normale spiegels van de schildklierhormonen hebt, maar dat de hormonen niet de cellen in komen om hun werk te doen. Dus blijft het schildklierhormoon buiten de cel, zit het wel in de bloedbaan en lijkt het of je schildklierfunctie in orde is. Terwijl de schildklierhormonen in werkelijkheid inactief zijn. Dit staat bekend als thyroïde resistentie. Het is in zo’n geval belangrijk om te meten of weefsels en cellen genoeg schildklierhormoon krijgen (d.m.v. het meten van reverse T3, TSH, vrij T3/FT3, ratio vrij T3/reverse T3, totaal T3, globuline en thyroïde antistoffen).

Overeenkomsten pijnklachten

De symptomen van fibromyalgie en hypothyroidisme zijn vrijwel gelijk. Een onderzoeker die dit verband legde is Dr. Lowe. Hij linkte hypothyroidisme op weefselniveau als een primaire oorzaak van fibromyalgie. Hij liet ook zien hoe dit behandeld kan worden aan de hand van diverse onderzoeken. Zijn onderzoek toonde dat T3, het actieve schildklierhormoon, nodig is om klachtenvrij te zijn. 5 Uit zijn gegevens blijkt dat de klachten bij ongeveer 2/3 van de patiënten verbeterde met medicatie zoals Armour thyroid, Westhroid en Naturethroid, en 1/3 had een hogere dosis T3-medicatie nodig (liothyronine).

​Hypothyroidisme geeft veel symptomen, maar dit zijn de klachten die overeenkomen met die van fibromyalgie:

Chronische vermoeidheid

De schildklierhormonen zijn betrokken bij de productie van dopamine. Dopamine bepaalt het energieniveau. Als de spiegels van de schildklierhormonen laag zijn, is de dopaminespiegel ook laag. Deze hormonen zetten tyrosine om in dopamine, norepinefrine en epinefrine.

Gewichtstoename, niet kunnen afvallen

Veel mensen met hypothyroidisme en fibromyalgie hebben moeite om gewicht te verliezen, ondanks calorierestrictie en regelmatige beweging. Normaal gesproken helpen de schildklierhormonen bij de vetverbranding.

Haarverlies

Ook sommige FM-patiënten ervaren haarverlies of dunner wordend haar. Goed functionerende schildklierhormonen zijn nodig voor haargroei en pigmentatie. Een trage schildklier is niet de enige oorzaak van haarverlies, maar wel een veel voorkomende. Een lage spiegel van de schildklierhormonen leidt ook tot een tekort aan maagzuur, en dit veroorzaakt weer voedingstekorten wat een nadelig effect op de haren heeft. Een tekort aan zink, B12 en ijzer veroorzaakt haarverlies en dit verergert door een trage schildklier. ​

Te hoge spierspanning, trigger points en musculaire pijn

Pijn in bindweefsel en spieren wordt veroorzaakt door een te hoge spierspanning. Om de pijn te verlichten moeten de spieren kunnen ontspannen. Een hoge spierspanning heeft te maken met een te lage energieproductie.

Vertraagde ontspanningsfase van diepe peesreflexen

​Als de schildklierhormonen op weefselniveau laag zijn, is het moeilijk om de spieren snel te ontspannen en vindt deze ontspanning vertraagd plaats. Het testen van de diepe peesreflexen gebeurt bijvoorbeeld door een klap op de knie met een reflexhamer, om te kijken of je onderbeen omhoog schiet. Bij mensen met een lage spiegel van schildklierhormonen is de reactie langzamer.

Aanpak van klachten

Wat kun je doen om de klachten op te lossen:

  • Laat je schildklierhormonen testen
  • Beweeg in de mate die je aankunt
  • Eet onbewerkte voeding, met veel variatie
  • Pak voedingstekorten aan. Vooral de vitaminen B, zink, ijzer en omega-3 (bijvoorbeeld uit krillolie) zijn belangrijk

De volgende artikelen staan boordevol bruikbare tips, die bewezen werken:

Natuurlijke krachtige pijnstillers Natuurlijke spierontspanners

Vitamine D en magnesium tekort

Een nieuwe studie in Modern Rheumatology laat weten dat balansproblemen, een van de symptomen van fibromyalgie, in verband staan met een vorm van vitamine D.

De relatie tussen de vitamine 25(OH) D spiegel en de link met pijn, balans en moeilijkheden met dagelijkse activiteiten werd bekeken. Vitamine 25-hydroxiy vitamine D is de niet-werkzame vorm van vitamine D, die als voorraad fungeert voor de werkzame vorm.

Deelnemers aan de studie waren FM-patiënten tussen de 35-65 jaar, plus een gezonde controlegroep. De deelnemers werden in 2 groepen verdeeld: met een vitamine 25 (OH) D spiegel boven/en onder de 30 ng/ml.

Er werd een positieve relatie gevonden tussen balansproblemen en een lage vitamine 25 (OH) D spiegel.

Magnesium is de vitamine D onder de mineralen. Er is een uitgesproken correlatie tussen fibromyalgiesymptomen en een lage magnesiumspiegel. Lage magnesiumspiegels in de spiercellen zijn mogelijk een factor bij de ontwikkeling van de ziekte. In een studie testte men magnesium spray aan de hand van de lage magnesiumspiegels. Het effect van de spray werd bekeken op de volgende klachten: migraines, hoofdpijnen, beenkrampen, gewrichtspijnen, vermoeidheid en spierpijnen. Patiënten die de spray verdroegen, zagen binnen 2 weken verbeteringen in deze symptomen. Deze voordelen hielden gedurende de 4 weken van de studieperiode aan. De studie is veelbelovend voor het plaatselijk gebruik van een magnesiumspray als behandeling. Een spray met magnesiumoxide hoeft niet duur te zijn en is al vanaf 3,95 te koop. Je kunt zo’n spray ook vrij eenvoudig zelf maken.

Magnesium helpt ook om beter te slapen: hiervoor gebruik je een dosis van 400-500 mg voor het slapen gaan. Deze dosis lost 90% van de slaapproblemen op. (5) Meer verrassende slaaptips

Meer over magnesium en de verschillende vormen lees je in : Magnesium getest, welke vorm kies je het beste?

Artikelbron

Share