Antioxidanten, vitamines, mineralen brein Vetverbranding

Eet eens vaker een appel; voor een betere vetstofwisseling én breinfunctie

De appel: daar zit absoluut wat in! Dat de appel goed is voor de stofwisseling, en met name voor de vetstofwisseling, blijkt uit diverse studies. Wat er onder andere inzit is een bioactieve flavonol die niet alleen het lichaam, maar ook de hersenen beschermt. De stof beschermt actief tegen o.a. artherosclerose, kanker en verbetert de breinfunctie.

Appel, betere vetstofwisseling en beter brein

Wij gebruiken de appel meestal om tussendoor de honger te stillen. Wie had gedacht dat dit stuk fruit meer is dan alleen een handig hongerstillend tussendoortje? De stof die de appel een extra plus geeft voor brein en lichaam geeft, is fisetine. Fisetine is een bioactieve flavonol met bijzondere eigenschappen, die krachtig werkt tegen oxidatie 1 , ontsteking 2,  kanker 3 4 en een te hoge bloedsuiker 5.

Fisetine zit ook in komkommers, aardbeien, druiven, uien en kaki’s, in verschillende concentraties. De aardbeien en appels bevatten de meeste fisetine. De kaki staat op nummer 3.

 

afbeeldingsbron

De appel en overgewicht

De appel doet daadwerkelijk iets met lichaamsvet

De appel is plain and simple en moet het zonder de exotische aantrekkingskracht stellen die sommige andere vruchten wel hebben. Hij wordt verorbert als gezonde snack. Behalve dat de vrucht gegeten wordt omdat er weinig calorieën inzitten en het de honger tussendoor stilt, doet de vrucht ook daadwerkelijk wat met het lichaamsvet. De focus bij overgewicht en obesitas zou moeten liggen op het remmen van de toename van vetcellen. 6  En dit is wat fisetine doet. The Journal of Nutritional Biochemistry 7 publiceerde in 2013 een studie waaruit bleek dat fisetine obesitas tegengaat door zich te richten op de mTORCI signalering. mTORCI is de centrale regulator van de vetsynthese, cellulaire groei en proliferatie. (Een heldere uitleg over mTorci en de werking op vetcellen staat op Leefbewust ) Bij te dikke muizen onderdrukte fisetine de vetophoping in het vetweefsel. De onderzoekers concludeerde dat fisetine kan worden ingezet als effectief antiobesitas-middel. 7

De bioactieve flavonol tegen aderverkalking

Ook tegen aderverkalking valt fisetine in te zetten. Artherosclerose ontstaat door verhoogde concentraties van lipiden: LDL, bloed cholesterol en triglyceriden. 8 Macrofagen spelen een zeer belangrijke rol bij het dichtslibben van de aderen door de ophoping van cholesterol in schuimcellen. 9  Uit testen bleek dat fisetine de LDL oxidatie via macrofagen afremt 10.  De letterlijke betekenis van macrofaag is ‘veelvraat’, en dit omschrijft de functie van dit type cel: hij eet de resten van dode of beschadigde lichaamseigen cellen en turnt ze vervolgens om in intercellulair materiaal en lichaamsvreemde cellen.

Een andere rijke bron van fisetine is kurkuma 11

Appel en het behoud van een goede breinfunctie

Fisetine ondersteunt de zenuwcellen, en dit is een belangrijk gegeven. Het is wijd en zijt bekend dat neurodegeneratieve en cerebrovasculaire ziekten een voorname doodsoorzaak zijn. Oxidatieve stress kan leiden tot de dood van zenuwcellen, bijvoorbeeld via een beroerte. De belangrijkste oorzaak van een beroerte is artherosclerose (en de appel pakt deze laatste dus ook aan). Fisetine blijkt de meest effectieve flavonoïde in deze bescherming te zijn. 12 Onderzoekers noemen de stof een nuttige behandeling voor geheugenproblemen. 13 14 Verder heeft de flavonol een sterk ontstekingsremmend effect op de microglia (‘opruimingscellen’) in het brein. 15

Breinfunctie en ouder worden

Toename serotonine en noradrenaline in het brein

Een dagelijks appeltje verhoogt het serotonineniveau

Ook speelt fisetine een beschermende rol bij de neuronale functie tijdens het ouder worden. Het zorgt voor het behoud van de mitochondriale functie als er oxidatieve stress speelt en heeft zoals gezegd ontsteking werende eigenschappen bij microgliale cellen. De stof vermindert de leeftijd gerelateerde achteruitgang van de breinfunctie. 16 17. Ook speelt de flavonol een rol bij de noradrenergische en serotonergische systemen.

Een hogere dosis fisetine zorgt voor een toename van serotonine en noradrenaline in de frontale cortex en hippocampus, en laten zo het antidepressieve effect van de stof zien. 18

Appel als antioxidant

Fisetine heeft de eigenschap dat het sterk bindt op een locatie die gelegen is in de fosfolipiden. 19 Deze locatie is makkelijk beschikbaar voor vrije radicalen en dient als locatie voor antioxidant activiteit van het fisetine molecuul en remt de lipide peroxidatie. 20  Fisetine komt makkelijk de celmembranen binnen en activeert de antioxidant respons. 21 Ook remt het LDL-oxidatie. 22 

Als bescherming tegen kanker

Zowel in vitro als in vivo studies indiceren dat fisetine antiproliferatieve eigenschappen heeft tegen verschillende vormen van kanker. 23 De stof remt de matrix metalloproteïnasen (MMP)-I activiteit. MMP-I is een sleutelenzym bij de degradatie van de extracellulaire matrix, met een belangrijke rol in de ontwikkeling van kanker. 24 De flavonol beschermt het DNA met succes 25  26 en wekt apoptose op (zelfdood van kankercellen) bij verschillende kanker cellijnen, terwijl gezonde cellen onaangetast blijven. 27 28 29


Fisetine beschermt tegen longkanker 30 31 32 ,  darmkanker 33 34, prostaatkanker 35 36 37, alvleesklierkanker 38 39  huidkanker 40


Veel antioxidanten uit planten, groenten en fruit worden gezien als bevorderend voor de gezondheid. Fisetine is er een van, en krijgt de laatste tijd meer aandacht vanwege deze gunstige effecten. Fisetine vermindert ook de hersenschade die ontstaat door een tekort aan doorbloeding (ischemie). De stof beschermt tegen meerdere vormen van kanker. Een appel is dus in alle opzichten een gezond tussendoortje!

Foto’s: eigen bestand

 

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)