Verzadigde vetten van goede kwaliteit verlagen gezondheidsrisico’s

We weten dat transvetten ongezond zijn, en dat kankercellen zich voeden met o.a. dit type vet, volgens recente studies. Maar ook met vetten van slechte kwaliteit, in combinatie met een te hoge calorie-inname. Wat betreft verzadigde kwaliteitsvetten, zijn er (weer) vraagtekens gekomen over de bewering dat deze slecht zijn. Hoe zit dit nu?

Verzadigde vetten en gezondheidsrisico’s

Hoe zit dit nu?

Volgens recente onderzoeken voeden kankercellen zich met vetten, zoals palmitinezuur en transvetten en dan bij een te hoge vetinname. Maar ook met verzadigde vetten, indien deze ongelimiteerd gegeten worden en van slechte kwaliteit zijn. Maar verzadigde vetten an sich zijn niet zo slecht voor ons, zoals de anti-vet hypothese dit decennia lang beweerde. En die hypothese regeerde stevig.

In een nieuwe Noorse studie (University of Bergen) laat opmerkelijke resultaten zien m.b.t. de consumptie van verzadigde vetten. In de studie at men licht bewerkte koolhydraten of vetten. Mannen (38 personen) met buikvet (centrale obesitas) werden in twee groepen verdeeld:

  • Een groep die licht bewerkte koolhydraten at: 30% van de energie kwam uit vet en 53% van de energie uit koolhydraten
  • Een groep de vetten at, waarvan ongeveer de helft verzadigd was: 73% van de energie kwam uit vet en 10% uit koolhydraten

Voor aanvang van, tijdens en na de studie werd de vetmassa rond de buik, lever en hart (visceraal vet) gemeten middels accurate analyses, samen met een aantal belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen.

Professor, en cardioloog Ottar Nygård, senior auteur van de studie:

“De hoge inname van de totale hoeveelheid vetten en de hoeveelheid verzadigd vet zorgde niet voor een verhoogd risico op hartaandoeningen. Deelnemers die vetrijk aten vertoonden verbeteringen op verschillende belangrijke cardiometabole risicofactoren, zoals ectopisch vet, bloeddruk, bloedlipiden (triglyceriden waarden), insuline en bloedsuiker.”

Voeding van hoge kwaliteit gezonder

Beide groepen hadden dezelfde inname van energie (calorieën), proteïne, meervoudig onverzadigde vetten. De voedingstypen waren hetzelfde en de inname van toegevoegde suikers was geminimaliseerd.

Co-auteur Vivian Veum:

“We keken naar de effecten van de totale vetinname en die van verzadigde vetten in de context van een gezond dieet waarbij de voeding vers, nauwelijks bewerkt was en veel voedingswaarde had. Hierbij waren grote hoeveelheden groente betrokken, en rijst in plaats van op meel gebaseerde producten.”

“De vetbronnen waren ook nauwelijks bewerkt; hoofdzakelijk boter, room en koudgeperste oliën.”

De totale energie inname zat binnen de normale grenzen. Voor sommige kandidaten was dit meer dan gebruikelijk, en ook zij lieten een afname van vetvoorraad en gezondheidsrisico zien.

Co-auteur Johnny Laupsa-Borge:

“De bevindingen indiceren dat de hoofdregel van een gezond dieet niet de kwantiteit van vetten of koolhydraten is, maar de kwaliteit van de voeding die we eten.”

Verzadigd vet en cholesterol

Tevens vonden de auteurs geen verband tussen een toename van het LDL-cholesterol (‘slechte’) en de inname van vetten. Het HDL-cholesterol (‘goede’) nam zelfs toe op het dieet.

Nygård:

“Deze resultaten indiceren dat de meeste gezonde mensen waarschijnlijk een hoge inname van verzadigde vetten tolereren, zolang de kwaliteit goed is en de totale energie-inname niet te hoog is. Het kan zelfs gezond zijn.”

“De gezondheidsrisico’s van vetten van goede kwaliteit zijn overdreven. Het kan belangrijker zijn voor de publieke gezondheid om vermindering van op meel gebaseerde producten, hoogst bewerkte vetten en voeding met toegevoegde suikers aan te moedigen.”

De studie is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Samengevat:

Punten van aandacht, om voordeel te hebben van vetten:


Het gaat om vetten die van goede kwaliteit en nauwelijks bewerkt zijn (geen gehydrogeneerde vetten en oliën bijvoorbeeld)


Het overige deel van de voeding is van goede kwaliteit: vers en nauwelijks bewerkt, met een grote hoeveelheid groenten


In de studie werden onverzadigde en verzadigde vetten gecombineerd


De totale energie inname mag niet te hoog zijn

Ondertussen duiken er momenteel weer onderzoeken op, die waarschuwen voor verzadigde (kwaliteits-) vetten. Zo zou reuzel ongezond zijn, is gehydrogeneerd vet beter dan reuzel, 1  en kan men beter omega-3 vetzuren nemen. 2 Maar bakken in reuzel is gezonder dan in zonnebloemolie, volgens professor Bioanalytical Chemistry and Chemical Pathology, Martin Grootveld (De Montfort University). Dus is reuzel zo ongezond? Daarover meer, in een volgend artikel.

Eigen foto

Hoe zit het met reuzel: gezond of ongezond?