Waarom goede probiotica belangrijk zijn bij fibromyalgie

OEDGEZOND.INFO

Probiotica ondersteunen de opname van nutriënten en gaan lichamelijk en mentale ziekten tegen. Diverse studies hebben ook fibromyalgie in verband gebracht met de conditie binnen de darmen. Wat kunnen probiotica betekenen bij fibromyalgie?

Probiotica en fibromyalgie

Fibromyalgie is herhaaldelijk in verband gebracht met een bacterie overgroei in de dunne darm. Als er een overgroei is van slechte bacteriën, moet je daar zo snel mogelijk vanaf. Dit veroorzaakt allerlei nare dingen zoals ontsteking, pijn, spijsverteringsproblemen, auto immuunziekten en zelfs angst en depressie. Het herstellen van de balans in de samenstelling van de micro-organismen in de darmflora is dus erg belangrijk.

Studies over de darmflora en fibromyalgie:


Er is een sterke correlatie tussen fibromyalgie en bacterie overgroei in de dunne darm (SIBO) . Een studie meldt een bacterie overgroei bij 100% van de onderzochte FM-patiënten. 1


Darmflora bij FM-patiënten zijn veranderd   2


SIBO relateert meestal aan een lekkende darm, en een lekkende darm komt eveneens voor bij veel FM-patiënten. 3


De meeste FM-patiënten hebben een darm- of maagprobleem. Bij een studie bleek dit bij 98% van de onderzochte patiënten het geval te zijn. 4


Naast FM staan ook andere aandoeningen in verband met de darmgezondheid, zoals het prikkelbare darmsyndroom, colitis, diabetes, auto immuniteit, astma, het chronische vermoeidheidssyndroom, hartaandoeningen, depressie, angst, eczeem, multiple sclerose, reumatoïde artritis en lupus.

Wat kunnen probiotica doen bij fibromyalgie en chronische pijn?

Dr. Mitchel Prywes van Center for Pain Rehabilitation zegt dat probiotica een positief effect hebben bij fibromyalgie.

“Er is veel chronische pijn, maar kijken we naar de omgeving, de lucht die we inademen, de voeding die we eten? Wanneer er probiotica gebruikt worden om gastrointestinale problemen te behandelen, zie ik de pijn van fibromyalgie verbeteren.”

Hierbij komt, dat wetenschappers onderzoeken of er bij fibromyalgiepatiënten sprake is van een slechte opname van nutriënten, zoals ijzer en vitamine d. (5) Bij fibromyalgie is er een verminderde immuniteit op cellulair niveau, en dus ook een doorlaatbaarheid van de darmwand en bacterie overgroei in de dunne darm: drie factoren die in ieder geval aangepakt worden door probiotica.

In de wereld van probiotica zie je vaak door de bomen het bos niet meer. De meest belangrijke en prominente bacteriën komen van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Elke groep probiotica heeft verschillende soorten en elke soort heeft weer verschillende strengen, allemaal met verschillende functies. Probiotica supplementen die meerdere strengen bevatten lijken effectiever te zijn dan een product met een hoge concentratie van één á twee strengen. Voor effect zou je dagelijks in zijn totaliteit minimaal een paar (honderd) miljard van deze micro-organismen binnen moeten krijgen. Neem ook eens een kijkje bij: Probiotica getest

In een studie werd gekeken of Bifidobacterium infantis verlichting kon brengen van ontstekingspijn. De patiënten namen deze bacteriesoort 8 weken in, terwijl steeds de cytokinespiegel gemeten werd. B. infantis bleek de spiegels van drie ontstekingsmarkers te verlagen, alsmede ontsteking. B. Infantis is ook effectief bij het prikkelbare darmsyndroom. De bacteriestreng produceert hogere niveaus van thiamine, nicotinezuur en foliumzuur. Ook verhoogt het de tryptofaanspiegel wat een positief effect op depressies heeft. (6)


Een kleine greep van bacteriën en hun functie:

  • L. acidofilus: ondersteunt de algehele vertering, opname van nutriënten, het immuunsysteem, de gezondheid van de blaas en cardiovasculaire gezondheid
  • L. plantarum: ondersteunt de algehele vertering, immuunsysteem en compenseren de schadelijke effecten van anti-biotica
  • L. paracasei: ondersteunt de gezondheid van de lever, het energieniveau en bestrijdt infecties
  • B. lactis: ondersteunt de algehele vertering, immuunsysteem, darmgezondheid en lipiden waarden

Fibromyalgie: richt je ook op de lekkende darm

Door de lekkende darm aan te pakken, verminder je de symptomen. Documentatie geeft aan dat probiotica:

  • Ontsteking in de darmen opheffen (Lactobacillus salivarius, L. reuteri, L. casei)
  • Functie van het darmslijmvlies normaliseren (Lactobacillus casei, VSL#3; Bifido- en melkzuurbacteriën)
  • Overgevoelige reacties verminderen (Bifidobacteria)
  • Kans op infecties verkleinen en ontwikkeling van immuunsysteem ondersteunen (Bifidobacteria en Lactobacilli)
  • Bacteriën en virussen inefficiënt maken (L. ramnhosus)
  • Blokkade van de galwegen voorkomen. Een blokkade van de galwegen staat in verband met het falen van de darmwand functie (Lactobaccilus plantarum)

 

 

 

Share