Kruiden (meer dan 30!) die de bloeddruk bewezen verlagen

In een vorig artikel stond te lezen welke voeding gebruikt kan worden om een hoge bloeddruk met succes te verlagen. Deze keer komen, zoals beloofd, de kruiden aan bod. Ook van kruiden is bewezen dat het de bloeddruk op een gezond niveau houdt, en veel hiervan behoren gewoon standaard tot de keukenvoorraad!  Met deze kruiden werk je aan een gezonde bloeddruk, zonder nare bijwerkingen.

Kruiden die de bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk, omdat het hart hierdoor te hard moet werken en het bijdraagt aan een ander gevaar: artherosclerose (aderverkalking). Verder verhoogt het nog het risico op een beroerte en hartaandoening. Een bloeddruk die niet op normaal niveau zit, kan dan ook nog leiden tot hartfalen, nierproblemen en zelfs blindheid. Middelen tegen een hoge bloeddruk hebben vaak –eveneens gevaarlijke- bijwerkingen. Er zijn onnoemlijke veel kruiden die wereldwijd gebruikt worden voor een gezonde bloeddruk. Hieronder volgt een overzicht van hele bekende en minder bekende  kruiden.

Bij zo’n 90%-95% van de gevallen van een hoge bloeddruk kan er geen medische oorzaak gevonden worden. Bij ongeveer 5%-10% wordt de aandoening veroorzaakt door andere condities en beïnvloedt dit de nieren, vaten, hart en endocriene systeem. 1 2 Als de hoge bloeddruk aanhoudt loopt men het risico op bovengenoemde problemen. De bloeddruk is de druk die het bloed op de vaatwanden uitoefent. De systolische bloeddruk is de druk tijdens een hartslag en de diastolische bloeddruk is de druk tussen twee hartslagen door. Wist je trouwens dat fructosesiroop ook een te hoge bloeddruk kan veroorzaken? 3

Factoren die invloed hebben op de bloeddruk

 • Zittende leefstijl
 • Stress
 • Buikvet
 • Kalium te kort (hypokalemie) 4
 • Obesitas (meer dan 85% van de gevallen komt voor bij een BMI die hoger dan 25 is) 5
 • Gevoeligheid voor zout6
 • Alcoholgebruik 7
 • Vitamine D tekort 8
 • Insuline resistentie
 • Voeding met fructosesiroop 3
 • Verder: leeftijd, genen en verhoogde uitscheiding van renine (een enzym dat door de nieren wordt uitgescheiden) 9

Krachtigste kruid tegen hoge bloeddruk

Rauwolfia serpentina/ Indische slangenwortel

Deze houtachtige plant wordt ook wel slangenhout genoemd. Extracten werden in de Hindoestaanse geneeskunst altijd gebruikt tegen slangenbeten, slapeloosheid, krankzinnigheid en veel andere klachten. Het is de krachtigste hypotensieve plant. Reserpine, een alkaloïde uit de plant, was het eerste medicijn dat voor de lange termijn behandeling van een hoge bloeddruk gebruikt werd. Er is slechts een kleine dosis nodig voor effect en om bijwerkingen te voorkomen (waarvan een verstopte neus de meest voorkomende is). In 1952 werd resperine geïntroduceerd onder de naam Serpasil, voor de behandeling van de bloeddruk, tachycardie (een te hoge hartslag) en thyrotoxicosis (overmatige hoeveelheid schilklierhormoon in het lichaam). In combinatie met dihydroergocristine is het nog steeds op de markt. 10

De meest bekende kruiden

Allium sativum /Knoflook

Allium sativum is gewoon knoflook. Knoflook wordt ook voor allerlei aandoeningen gebruikt, waaronder cardiovasculaire (zoals hyperlipidemie; een hoog bloedcholesterol). Het reguleert de bloeddruk, doordat het voor een toename van het nitraat salpeterzuur zorgt en dit is belangrijk voor spierontspanning en een soepele verwijding van de bloedvaten. Een goed verloop van deze verwijding is nodig om de bloeddruk te verlagen. Een primair bestand in knoflook is allicine, deze geeft de knoflook zijn karakteristieke geur. Knoflook werkt bij mensen met een verhoogde systolische bloeddruk. 11 12 Een inname van meerdere weken leidt al tot resultaten, en beschermt het hart. 13

Apium graveolens /Selderij

En dit is gewoon de selderij. Volgens de Chinese theorie is selderij effectief, omdat het zich richt op de lever. Een hoge bloeddruk is ook gerelateerd aan de lever. Bij een studie werd selderij sap gemengd met honing (gelijke delen) en drie keer per dag werd hier ongeveer 225 ml van gedronken, voor de duur van een week. Dit zorgde voor een significante verlaging. 14 15 Verse selderij sap kan gemengd worden met een beetje azijn om de duizeligheid, hoofdpijn en schouderpijn te verminderen die met de hoge bloeddruk in verband staan 16 Gebruik liever wel biologische selderij, omdat bij niet-biologische veel pesticiden gebruikt zijn.

Avena sativa/Haver

Deze plant uit de grassenfamilie bevat oplosbare vezels en reguleert de bloeddruk. En niet alleen de bloeddruk, ook de lipiden waarden en glucosespiegel verbetert door haver. Havervlokken kunnen het cardiovasculaire risico ook significant verlagen. 17 18

 • Ook tarwekiemen verlagen de bloeddruk bij 3 tot 6 gram per dag 19

Psylliumvezels

De dagelijkse inname van 15 gram psyllium (plantago) zorgt voor een bescheiden verlaging van de bloeddruk. Uit een studie bleek dat hiermee de systolische druk met ongeveer 8 mmHg afneemt, en de diastolische met 2 mmHg. 20

Camellia sinenis/Zwarte thee

Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan het drinken van thee. Er is veel interesse in de wetenschap voor de effecten van thee op de cardiovasculaire gezondheid. Zwarte thee is meer geschikt om een hoge bloeddruk te voorkomen. 21

Hibiscus sabdariffa/Hibiscus

Dit is een van de meest bestudeerde planten om zijn bloeddruk verlagende kwaliteiten. Alle delen van deze plant worden in west Afrikaanse landen gebruikt voor medicinale doeleinden. Het extract verlaagt de bloeddruk met goed resultaat. Ook ontspant het de spieren van de aortawand. 22 23 24 Een dosis van 9.6 gram per dag kan al effect hebben. 25

Lavendel

De gewone Franse lavendel doet veel voor de gezondheid, en verlaagt ook de bloeddruk. Het kruid reguleert samen met de bloeddruk de hartslag. 26

Linum usitatissimum/Lijnzaad

Van dit kruid wordt gedacht dat het zijn oorsprong in Egypte heeft. Lijnzaad en –olie zijn rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA), wat gunstig is voor het hart, ontstekingsprocessen, artritis en andere problemen. ALA behoort tot de omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren verlagen de bloeddruk aanzienlijk bij mensen waarbij deze te hoog is. Lijnzaad beschermt tegen artherosclerose via meerdere mechanismen. Enkele van die mechanismen: verlaging van bloedcholesterol, bloedklontering en ontstekingsmarkers, verbetering van glucose tolerantie en functie als antioxidant. De dagelijkse consumptie van 15-50 gram lijnzaad per dag verlaagt de lipiden waarden en de bloeddruk. 27

Lycopersicon esculentum/Tomaat

Tomatenextract bevat carotenoïden zoals lycopeen, beta caroteen en vitamine E: allemaal effectieve antioxidanten die vrije radicalen deactiveren. Tomatenextract –en ook gewoon puree- beschermt huid en lichaam aanzienlijk tegen kanker. Extract van deze vruchtgroente verlaagt ook de bloeddruk. Er is een correlatie tussen de bloeddruk en lycopeen spiegel. 28 29

Vitex doniana/Romatomaat

Het extract van de Romatomaat, heeft net als puree of extract van de gewone tomaat, een hypotensief effect. Uit een studie bleek dat zowel de systolische als diastolische druk aanzienlijk verlaagde binnen 45 minuten na inname. 30

Zingiber officinale

Dit is gewoon gember. De gemberwortel bevordert de bloedcirculatie, ontspant de spieren die de bloedvaten omringen. Het extract zorgt voor een daling en kalmeert het hart. Ook gember werkt via de calcium kanalen. 31

Ocimum basilicum

Dit is de gewone basilicum. Extract van dit geurende kruid doet de systolische en diastolische bloeddruk dalen. De effectieve dosis is 30 mg/kg.

Het werkt vrijwel instant.

De gezonde cardiovasculaire uitwerking is dankzij eugenol, die de calcium kanalen blokkeert. 32

Punica Granatum/Granaatappel

We horen veel over de gunstige werking van granaatappelsap. Zo beschermt dit sap onder andere het brein zeer krachtig. Het sap remt ook de werking van angiotensine I converterend enzym (ACE) met 36%. De effectieve hoeveelheid is echter nog niet goed vastgesteld. Studies melden diverse dagelijkse hoeveelheden, variërend van 50 ml tot 240 ml per dag. 33

Raphanus sativus/Radijs

Het is ongelofelijk hoe geneeskrachtig de stoffen in het ‘ordinaire’ knolletje zijn: ze bevorderen de hartgezondheid, beschermen tegen kanker en remmen ontsteking. En dan beschikt de radijs ook nog over activiteiten die de te hoge bloeddruk naar beneden brengen.   34  Meer over de power van radijs

Sesamum indicum/Sesam zaad

Alcoholextract van de zaden brengt de bloeddruk naar beneden, zowel systolisch als diastolisch Al bij een dosis van 10 mg/kg. Sesamine en sesaminol zijn de grootste fenol bestanddelen in sesamolie. Sesamolie blijkt oxidatieve stress op een opmerkelijke manier te verlagen, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een toegenomen glutathion peroxidase, superoxidase dismutase. Dagelijkse inname van sesamolie verbetert het antioxidant verdedigingssysteem en fungeert als nuttige behandeling bij een hoge bloeddruk en cardiovasculaire hypertrofie. 35

Theobroma cacao

Andere namen zijn chocolade, cacaoboon, cacaoboter. Cacaopoeder is rijk aan flavonoïde bestanddelen die gebruikt kunnen worden bij cardiovasculaire ziekten. De flavonoïden stimuleren de formatie van salpeterzuur, de verwijding van de bloedvaten en verminderen de endotheliale disfunctie. Dagelijkse consumptie van donkere chocolade van 46 tot 105 gram voorziet in 213 tot 500 mg cacao polyfenolen en kan voor een afname zorgen van de systolische en diastolische bloeddruk (resp. met 5 mmHg en 3 mmHg). 36

Curcuma Longa/Kurkuma

Kurkuma kan in dit rijtje niet ontbreken. De goudgele specerij doet ook met de hoge bloeddruk een gouden klus –altijd in combinatie met zwarte peper- en werkt bijna instant. Ook hoofdpijn die afkomstig is van de hoge bloeddruk, verbetert snel na inname van kurkuma met zwarte peper. 37 38

Minder bekende kruiden

Carum copticum/Ajwain

Ajwain is verkrijgbaar bij de Indiase toko en het ook wel koningskomijn. Het extract van dit kruid (1-30 gram/kg) zorgt voor een daling van de bloeddruk (en hartslag). Als de bloeddruk hierna verhoogt, is dit maar van korte duur: binnen een minuut gaat de druk weer terug naar het normale. Dit kruid kan dus een te lage hartslag veroorzaken (bradycardie) bij hogere doses (10-30 mg/kg). 39

Lepidium latifolium/Kruidkers

Deze plant is eveneens een oude volksremedie, het verlaagt de bloeddruk en heeft diuretische eigenschappen. Een dosis van 3 tot 5 gram per dag in de vorm van thee heeft al een gunstige uitwerking. 40

Agathosma betulina /Buchu

Dit is een Zuid Afrikaanse medicinale plant en wordt ook buchu genoemd. Het wordt door de inheemse mensen sinds eeuwen gebruikt voor allerlei aandoeningen. Het is een effectief diureticum en ontsteking remmende middel. De vroege Nederlandse kolonisten gebruikte buchu om een tinctuur te maken, en dit wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. 41

Cassia occidentalis/Coffee Senna

Heet ook wel stinking weed of –wood, negro coffee. Het blad van deze plant wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen en als diureticum. Het extract heeft een ontspannend effect op de spieren van de aortawand. 42

Aristolochia manshuriensis/Guan Mu Tong

Deze Chinese plant wordt gebruikt als diureticum om oedeem en reumatische pijn te behandelen. Het extract bevat artisto cholinezuur, oliezuur, hederagenine, magnoflorine en tannine. Deze combinatie reguleert de bloeddruk. 43

Annona muricata /Zuurzak

Of te wel: de zuurzak. De zuurzak kreeg enige tijd geleden bekendheid omdat deze tropische vrucht effectiever bleek te zijn dan chemotherapie.  De vrucht vermindert met name de perifere vasculaire weerstand. 44 Hier kun je meer informatie lezen over wat deze weerstand inhoudt.

Uncaria rhynchophylla/Katklauw

In de traditionele Oosterse geneeskundige wordt Katklauw gebruikt om de bloeddruk te verlagen en om diverse neurologische symptomen te verminderen. De hypotensieve activiteit komt door een indool alkaloïde met de naam hirsutine, die de Ca2+ kanalen blokkeert.45 46

Verder nog:

 • Cassia absus (1-30mg/kg) 47
 • Castanospermum australe (Black Bean) (1-100 mg/kg) 48
 • Coleus forskohlii/Kapurvali Verlaagt de bloeddruk, en kalmeert ook het centrale zenuwstelsel 49
 • Crataegus pinnatifida/Meidoorn 50 51 52 53
 • Cuscuta reflexa 54
 • Daucus carota/Wilde peen, ook wel vogelnestje genoemd. 55 56
 • Desmodium styracifolium 57
 • Fuchsia magellanica/Bellenplant (extract) 58 59
 • Rhaptopetalum coriaceum oliver, een krachtigere calcium kanaal blocker dan nifedipine 60

Sinds 20 jaar is er wereldwijd hernieuwde interesse naar medicatie uit natuurlijke bronnen.  Natuurlijke planten en kruiden kunnen ook als medicatie tegen een hoge bloeddruk gebruikt worden, maar met minder bijwerkingen en een met betere bio beschikbaarheid.

foto’s: eigen bestand, pixabay