Als je om anderen geeft, leef je langer

Als je anderen helpt doe je niet alleen die ander een plezier, maar ook jezelf. Want mensen die anderen helpen en ondersteunen leven langer, meldt een studie in Evolution and Human Behavior.

De studie betreft oudere mensen; grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen leven gemiddeld langer dan grootouders die dit niet doen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 500 mensen in de leeftijd van 70-103 jaar en betrof data van een periode van 19 jaar. Grootouders die tegelijkertijd pleegouders waren, werden niet betrokken bij het onderzoek.

Incidentele zorg voor kleinkinderen heeft een positieve uitwerking op de levensduur. Grootouders dit deden waren tien jaar na het eerste interview nog in leven. Dit gold ook voor deelnemers zonder kleinkinderen, en die hun kinderen ondersteunden. Deze ondersteuning bestond onder andere uit helpen bij het huishouden. Wie anderen niet hielp, stierf binnen 5 jaar.

De onderzoekers toonden ook aan dat dit effect op de levensduur niet alleen de hulp binnen de eigen familie betrof. Ook kinderloze mensen die anderen bijvoorbeeld emotionele steun gaven, hadden hier profijt van. Deze helpers leefden gemiddeld nog 7 jaar, terwijl niet-helpers gemiddeld nog maar 4 jaar leefden.

Te vaak hulp bieden zijn heeft echter nadelen.

Studieauteur Ralph Hertwig (Center for Adaptive Rationality, Max Planck Institute for Human Development):

“Een gemiddeld niveau van betrokkenheid bij zorg heeft positieve effecten. Maar eerdere studies lieten zien dat een meer intense betrokkenheid stress veroorzaakt en dat dit negatieve effecten op de lichamelijke en mentale gezondheid heeft.”

De onderzoekers meldden ook dat pro sociaal gedrag zijn oorsprong in de familie heeft.

“Het lijkt aannemelijk dat de ontwikkeling van het sociale gedrag van ouders en grootouders een afdruk achterlaat op het menselijk lichaam wat betreft het neurale en hormonale systeem.”