Uitgesproken effect van lavendelolie op stemming, pijn en centrale zenuwstelsel -studie

Dit is niet het eerste bericht op deze blog dat verschijnt over lavendelolie. Olie van dit kruid doet echt meer dan lekker ruiken. Lavendelolie werkt positief op het centrale zenuwstelsel, en zorgt zo voor een betere stemming en minder pijn, meldt een studie. Lavendel olie is zelfs net zo effectief als Lorazepam. De olie kent veel gebruiken, en is de moeite waard om standaard een plekje in het medicijnkastje (of het nachtkastje) te hebben.

Lavendelolie en het centrale zenuwstelsel

Soms kan het zo eenvoudig zijn. De olie heeft effect op het centrale zenuwstelsel, autonoom zenuwstelsel en humeur gerelateerde responses, en dan hoeft de geur alleen maar geïnhaleerd te worden. Dit meldt Journal of the Medical Association of Thailand.

De uitwerking van de geur werd bepaald door de bloeddruk, hartslag, ademhalingssnelheid en huidtemperatuur te meten. Vervolgens werd een EEG (elektro-encefalografie) gemaakt. De data werden geanalyseerd door de effecten van lavendelolie te vergelijken met die van zoete amandelolie.

Actiever en meer positieve breinactiviteit

De uitslag: lavendelolie veroorzaakte een significante vermindering van de bloeddruk, hartslag en huidtemperatuur. Wat betreft het humeur: de deelnemers beoordeelden zichzelf als een stuk actiever, en er was een toename van theta (4-8 Hz) en alfa (8-13 Hz) breinactiviteit. Krachtigere alfagolven waren duidelijk zichtbaar, met name in het bilaterale temporale en centrale gedeelte van het brein. Dit bewijst het ontspannende effect van de inhalatie van lavendelolie.

Snelle opname

Lavendel is een populaire etherische olie, die wereldwijd het beste verkoopt. De lavendelplant behoort tot de mintfamilie, Lamiaceae, die oorspronkelijk uit het Mediterraan gebied komt. In etherische lavendelolie (Lavendula angustifolia) zit linalyl acetaat, beta-linalool, en beta-caryofyleen. De eigenschappen van lavendel zijn antibiotisch (anti-schimmel en antibacterieel), anti-depressief, rustgevend en spierontspannend. De kalmerende eigenschappen van lavendelolie komen vooral door de bestanddelen linalyl acetaat en beta-linalool. Deze bestanddelen worden razendsnel geabsorbeerd. 14

Hart-brein connectie

Eén kalmerende uitwerking van lavendel is op het hart. Het kalmerende effect van lavendelolie en andere etherische oliën op het hart vindt plaats via de hart-brein connectie. 15

De hartactiviteit wordt gereguleerd door het centrale zenuwstelsel. Als mensen een geur ruiken bespeuren olfactory neuronen (receptor cellen) de geurmoleculen en transporteren informatie over de geur naar het brein,  via een proces dat sensorische transductie heet. Dit proces werkt op het waarnemingsvermogen. 16 Geuren met een hoge complexiteit activeren meer olfactory receptoren dan geuren met een lage complexiteit.17 Geuren die structureel complexer in elkaar zitten geven meer breinactiviteit, wat zichtbaar is op een ECG.  18  19 20 Niet alleen lavendel, 21 22 ook de oliën citroen en ylang ylang (of een mix van deze drie) zijn hierin noemenswaardig. 23

Eerder onderzoek liet zien dat lavendelolie de symptomen verlicht van een pijnlijke menstruatie. De deelneemsters hoefden alleen maar 3 druppels etherische lavendelolie in de handen te wrijven, en dit 5 minuten te inhaleren. De olie vermindert de samentrekkingen van de baarmoeder. 1 .


Een kruidenolie van lavendel kan je zelf maken (dit is geen etherische)


Lavendelolie bevordert een goede nachtrust. Inhalatie van de olie zorgt voor een toename van de diepe slaap. Deelnemers aan een studie ademden de olie 4×2 minuten in voor het slapen gaan, met een tussenpose van 10 minuten. Dit zorgde voor een toename van de slow wave sleep. De onderzoekers concludeerden dat de olie een kalmerend middel is die de slaap bevordert bij mannen en vrouwen..2. (3 (Meer verrassende slaaptips)


Lavendelolie heeft factor 5.6 en beschermt tegen de zon. Andere oliën hebben ook een beschermingsfactor, bekijk hier de factor per natuurlijke olie.


Het meest verrassend is waarschijnlijk wel dat lavendelolie net zo effectief blijkt te zijn als het rustgevende middel Lorazepam (Ativan, Temesta), volgens een publicatie in journal Phytomedicine. In tegenstelling tot Lorazepam maakt de olie niet duf en werkt het niet verslavend. Ook andere studies melden dat lavendel kalmeert en angst vermindert: het helpt bij rusteloosheid, nervositeit en slapeloosheid. 4, 5 en bij depressieve symptomen. 6, 7 Het kruid kan gebruikt worden bij condities die invloed op je stemming hebben zoals gewrichtspijn, migraine 8,9 en ernstige menstruatieklachten, 10 indien geïnhaleerd. Zelfs bij dementie vermindert lavendelolie gevoelens van agitatie. 11


Lavendel olie blijkt de vrijzetting van zowel histamine als TNF-α (een andere ontstekingsmediator die een rol speelt bij acute allergische reactie) te verminderen. 12
Lavendel verlaagt ook de bloeddruk. Het kruid reguleert samen met de bloeddruk de hartslag. 13


Naast bovenstaande, zijn er nog 18 goede redenen om een flesje lavendelolie in huis te hebben.