Yoghurt verandert hardnekkige darmflora die zich verzetten tegen gewichtsverlies

Ongezonde veranderingen in de darmflora die ontstaan zijn door verkeerde voedingskeuzes dwarsbomen afvalpogingen, meldt nieuw onderzoek. Het onderzoek plaveit de weg voor yoghurt. Yoghurt doet de ongewenste veranderingen in de darmflora namelijk ongedaan, waardoor er toch verlaging van het BMI plaatsvindt. Darmbacteriën onthouden namelijk je eetgeschiedenis, en yoghurt helpt deze uit te wissen.

Yoghurt pakt hardnekkige darmbacteriën aan

Yoghurt, en dan de probiotische, helpt mensen die regelmatig ongezond eten om meer af te vallen als ze op de gezonde toer gaan. Dit bleek bij muizen die een transplantatie met menselijke darmbacteriën kregen. Het onderzoek is gepubliceerd in journal Cell Host & Microbe. 1 2

Senior auteur dr. Jeffrey Gordon:

“Als we een dieet voorschrijven ter verbetering van de gezondheid, is het belangrijk om te weten welke microben hierbij helpen.”

“We hebben de organismen geïdentificeerd die de voordelen van een gezond dieet bevorderen.”

Afvallen: het besluit is er, nu de darmbacteriën nog

  Uit eerdere studies blijkt dat ongezonde westerse voeding de circa diversiteit van de darmbacteriën vermindert. Normaal gesproken hebben we ongeveer 1000 verschillende soorten darm microben. Het eten van te weinig fruit en groenten heeft ook effect op hoe ze werken. Dit is van belang omdat deze bacteriën een enorme invloed op de menselijke fysieke en geestelijke gezondheid hebben. Ze zijn aan allerlei ziekten gelinkt, onder andere aan Crohn’s, dementie, depressie en angst. Ze bepalen dus ook het verloop van je gewicht, als je besloten hebt gezond te eten om af te vallen. Als je veel bewerkte voeding gegeten hebt kunnen ze het gewichtsverlies verhinderen, ook al ben je inmiddels overgegaan op gezonde voeding. Je valt weliswaar af, maar minder succesvol en een stuk langzamer. Volgens deze studie moet je dan dus yoghurt implementeren om de hardnekkige nadelige effecten van de ‘oude’ voeding ongedaan te maken.

Nieuw gezond dieet wel/geen effect

Tijdens de studie namen de onderzoekers bacterie monsters van mensen die gezond aten (regelmatige calorierestrictie, en voornamelijk plantaardige voeding) en mensen die typisch Westers aten (veel bewerkte voeding). Ze zagen een grotere diversiteit van darm microben bij de gezonde eters en transplanteerden ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ microbiomen bij muizen. Deze muizen kregen een gezond dieet dat vooral plantaardig was. De muizen die de bacteriën van ongezonde eters hadden gekregen, reageerden minder op de gezonde voeding. Het nieuwe dieet had geen direct effect op hen. Bepaalde darmbacteriën die ze hadden gekregen, moesten ze eerst zien kwijt te raken voordat het gezonde dieet aansloeg.

Het komt er op neer dat mensen met verkeerde darmbacteriën door ongezonde voedingsgewoonten, net als muizen, minder efficiënt gewicht verliezen als ze gezond beginnen te eten. Maar probiotische yoghurt helpt over dit obstakel heen. Het verklaart in ieder geval waarom het soms lastig is om gewicht kwijt te raken, terwijl de inspanningen en intenties er wel zijn.

Studieauteur en hoogleraar pathologie en immunologie Gordon onderzoekt de uitwerking van darmbacteriën en yoghurt bij metabole stoornissen al langer. Eerder meldde hij dat de probiotica in yoghurt niet de darmen herkoloniseren, maar dat ze wel veranderen wat er anders mis zou gaan bij de vertering van voeding. 

Metabolisme van complexe suikers

Aan Science Friday legde hij uit:

(samengevat)

Normale bacteriën in yoghurt zijn streptococcus thermophilus en lactobacillus. Zowel bij muizen als bij mensen blijkt de consumptie van deze bacteriën niet de representatie van de bestaande bacteriën de verstoren, maar beïnvloedt het wel de manier waarop deze kolonies handelen. Met name het expressiepatroon van microbiële genen die betrokken zijn bij de diverse aspecten van het metabolisme. En dan met name het metabolisme van complexe suikers, polysacchariden.

Polysacchariden

Dat de micro-organismen in yoghurt de stofwisseling van polysaccariden veranderen is belangrijk, omdat deze complexe suikers –die veel in onze voeding voorkomen- grote moleculen zijn met complexe chemische verbanden, en we van nature niet de stoffen hebben om deze zelf af te breken. Het zijn de darmbacteriën die deze klus moeten doen, door enzymen te mobiliseren die de complexe suikers dusdanig afbreken dat ze gebruikt kunnen worden en nuttig kunnen zijn. Polysacchariden zijn bijvoorbeeld xylanen die in fruit, groenten, melk, honing en tarwe zitten. Ook pectine is een polysacchardie die veel voorkomt in pruimen, appels, wortels en sinaasappels. Xylanen worden ook in jams en toetjes gebruikt. Dan zijn er nog fructanen, die zitten in tarwe, gerst, knoflook, uien en asperges. Het zijn normale componenten van onze voeding, die door middel van darmbacteriën afgebroken moeten worden. Probiotische yoghurt helpt hierbij.

Eetgeschiedenis van darmbacteriën wissen

  Dat darmbacteriën een rol spelen bij aankomen en afvallen was al eerder duidelijk. Ze bepalen zelfs voor welke voeding we kiezen en ze blijken zelfs een geheugen te hebben voor onze eetgeschiedenis. Darmbacteriën veranderen de manier waarop we vet opslaan, bepalen hoe het met onze glucosespiegel gesteld is en hoe we reageren op hormonen die ons hongerig ofwel vol doen voelen, zoals leptine en ghreline. Slanke mensen hebben meer Bacteroidetes en dikkere mensen hebben meer Firmicutes. Bacteroidetes zijn gespecialiseerd in de afbraak van zetmelen en vezels tot kortere moleculen die het lichaam kan gebruiken als energiebron. De verkeerde mix van de minuscule beestjes zet de toon voor obesitas en diabetes, en dit al vanaf de geboorte. Of eigenlijk al eerder: het begint al met de darmflora van de moeder. Uit Gordon’s eerdere onderzoeken blijkt dat te dikke muizen hogere spiegels van vertakte-keten aminozuren en acylcarnitinen in hun spierweefsel en bloed. Deze chemicaliën zijn typerend voor mensen met diabetes 2 en obesitas. 3 Het is dus belangrijk om de eetgeschiedenis te wissen (dus stug doorgaan met gezond eten), en yoghurt helpt hierbij.


Andere onderzoeken over yoghurt


Heeft een ontstekingsremmend effect bij het prikkelbare darmsyndroom, bleek nadat muizen met PDS 10 dagen lang yoghurt hadden gekregen. 4


Verbetert en voorkomt allergieën bij mensen met hooikoorts en gevoelig neusslijmvlies 5


Consumptie staat in verband met een lager BMI, lichaamsgewicht, minder gewichtstoename, kleinere buikomvang en lager percentage lichaamsvet. 6


Kan een positieve rol spelen ter preventie van darmkanker. Het beschikt mogelijk over anti-tumor activiteit en een afname van ontstekingsreacties. Ook wekt het mogelijk apoptose op. Yoghurt remt de tumorprogressie. 8


Probiotica uit yoghurt verbeteren breinfuncties. Zo zorgt het voor cognitieve verbeteringen bij mensen met Alzheimer’s. 9


Probiotica uit yoghurt zijn inzetbaar tegen een vette lever, ander visceraal vet en werken preventief tegen leverkanker. 10


Vermindert de kans op diabetes 11 en verbetert het vetprofiel bij diabetes 2-patiënten. 12


Consumptie in de namiddag vermindert het hongergevoel en leidt tot een lagere calorieinname. (info)


Yoghurt verlaagt de bloeddruk. 13


Yoghurt verbetert het immuunsysteem. 14 15  


Foto’s: Pixabay, Eigen bestand