2017 wordt het gezondste jaar ooit!

In deze laatste blog van dit jaar geeft voedingsdeskundige Anita Mulderij tips voor een gezond 2017! Maak je ook van 2017 het gezondste jaar ooit?

Een gezond 2017

Het is weer tijd voor goede voornemens. Ben je ook van plan om komend jaar gezonder te gaan leven? Denk je er bijvoorbeeld aan om te stoppen met roken of minder fastfood en snoep te eten? Kijk ook eens of je deze dingen uit je leven kunt bannen. Zo maak je van 2017 het gezondste jaar ooit!


Je weegschaal: Meetbare doelen zijn geweldig, maar de weegschaal kan je vijand zijn. Zeker als al geobsedeerd bent door je gewicht is het tijd om dat ding weg te doen. Vergeet niet dat een cijfer op een weegschaal niets zegt over de energie die jij erin stopt om af te vallen en al helemaal niets over wie jij bent.

 


Boerenkool (of eigenlijk al het eten dat je niet lust): Houd je niet van boerenkool, witlof of spruitjes? Eet deze groenten dan niet meer. Je hebt geen boerenkool, witlof of spruitjes nodig om gezond te zijn! Misschien gaat het jou niet om deze groenten, maar is het ander gezond voedsel dat je eet onder het voorwendsel dat het gezond is en je het nodig hebt om gezond te zijn. Dit is niet waar. Als je dieet bovendien bestaat uit eten dat je niet lekker vindt, is de kans groot dat je het vroegtijdig opgeeft. Ga liever op zoek naar gezonde voeding die je wél lust en waar je van geniet. Zo houd je gezond eten langer vol, en dat is veel beter voor je gezondheid!


Calorieën tellen: Stop dit jaar met je zorgen maken over de calorieën die je binnenkrijgt. Vooral als je hierdoor geen plezier meer hebt in eten. Eten is brandstof, en we hebben calorieën nodig voor sterke spieren, botten en een goed functionerend lichaam. Er zijn meerdere manieren om te controleren wat je binnenkrijgt. Als je de gegevens en cijfers nodig hebt om controle over je gewicht te houden, probeer dan te kijken of je dagelijks een gezonde balans van eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt.


Stress: Je mentale gezondheid kan een negatief effect hebben op je lichamelijke gezondheid. Of je nu last hebt van angsten of je het de afgelopen tijd veel te druk hebt gehad. Stress kan er niet alleen voor zorgen dat je aankomt. Ook een opgeblazen gevoel, pijn, huidproblemen, en nog veel meer gezondheidsproblemen kunnen komen door stress. Probeer te ontspannen door dagelijkse voldoende rustmomenten in te plannen. Doe daarnaast ontspanningsoefeningen en lach zoveel je kunt, want lachen verlaagt je stressniveau.


Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij auteur en gezondheidscoach Jasper Alblas .