Darmbacteriën van grote invloed op serotonineniveau

darmflora2.jpg
Darmbacteriën hebben invloed op de regulatie van serotonine en veranderen zo de lichamelijke en mentale conditie, meldt journal PLOS ONE.  Het darm microbioom kan functies drastisch veranderen.

Darmbacteriën, serotonine en gezondheid

Als mens hebben we grote hoeveelheden microben in ons lichaam. Het grootste deel zit in de darmen, en eerder onderzoek heeft deze microben gelinkt aan allerlei aandoeningen: van gewichtstoename en Parkinson’s tot angst en depressie. Darmbacteriën kunnen ons metabolisme veranderen en volgens dit nieuwe onderzoek ook de beschikbaarheid van neurotransmitters. Dat de conditie van onze darmflora een grote impact op het serotonineniveau heeft is niet vreemd, gezien het feit dat zo’n 90% van de serotonine zich in de darmen bevindt.

Immuunsysteem

Onderzoekers van de University of Exeter Medical School en de University of Zaragoza bestudeerden de manier waarop darmbacteriën de intestinale fysiologie kunnen veranderen. Het team onderzocht vooral een receptor met de naam TLR2 . Deze receptor, die deel uitmaakt van de toll-like receptoren, wordt geactiveerd door moleculen. Deze moleculen worden dan weer geproduceerd door microben. TLR2 ondersteunt het immuunsysteem van het lichaam en helpt bij de herkenning van pathogenen. Abnormale TLR2 activiteit is eerder in verband gebracht met het prikkelbare darmsyndroom, maar het exacte mechanisme was nog onbekend.

Beschikbaarheid van serotonine

Het team onderzocht tevens een mogelijke connectie tussen TLR2 en serotonine transporters in de darmen, en hoe de TLR2 activiteit het serotonineniveau beïnvloedt bij menselijke cellen en bij levende muizen. Gevonden werd dat TLR2 de activiteit van deze intestinale serotonine transporters verandert en zo een impact heeft op de beschikbaarheid van serotonine. Abnormale TLR2 activiteit kan leiden tot ontstekingsziekten van de darmen door het serotonineniveau te verlagen of verhogen en veranderen de intestinale fysiologie.

Ontstekingsziekten darmen

De studie laat zien hoe belangrijk studies m.b.t. de darmbacteriën zijn. Ze beïnvloeden onze fysiologie meer dan voor enige tijd geleden altijd gedacht werd. De wetenschap van vandaag de dag blijft de darm microben linken aan ziekten en mentale stoornissen. TLR2 receptoren, die geactiveerd worden door microbiële activiteit, hebben de controle over serotonine transporters en beïnvloeden het gehele serotonineniveau in de darmen. Dit kan de link verklaren tussen TLR2 en ontstekingsziekten in de darmen. Dit soort studies maakt het makkelijker om behandelingen te ontwikkelingen voor allerlei medische problemen.