Saffraan net zo effectief als antidepressivum Citalopram (Celexa) - www.goedgezond.info

Saffraan net zo effectief als antidepressivum Citalopram (Celexa)

Saffraan heeft antidepressieve eigenschappen en werkt tegen angst, meldt Pharmacopsychiatry. De specerij is net zo effectief als antidepressivum Citalopram (Celexa, een SSRI). Ook gaat deze luxe specerij ontsteking tegen en werkt het als een antioxidant. Als bonus krijg je er nog tal van andere voordelen bij.

Saffraan net zo effectief als antidepressivum

Citalopram is een antidepressivum dat de klachten van een depressie helpt te verminderen. Het medicijn wordt gerekend tot de SSRI’s.

Uit de studie, die gepubliceerd is in Pharmacopsychiatry, blijkt dat de specerij saffraan net zo effectief is tegen angst en depressie als de bekende SSRI. Als extra bonus krijg je de antioxidant-, ontstekingsremmende, neuro-endocriene en neuroprotectieve werking erbij.

Saffraan vs. Citalopram

In deze studie kregen 66 patiënten ofwel saffraan, ofwel SSRI Citalopram (Celexa). De patiënten hadden alleen een ernstige depressie gecombineerd met een angststoornis. Ze werden in 2 groepen gedeeld: een saffraangroep (30 mg per dag) en een Citalopram groep (40 mg/dag). Citalopram of saffraan werd voor de duur van 6 weken ingenomen.

Om de effectiviteit van de behandelingen te bepalen werd gebruik gemaakt van de Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D) en de Hamilton Rating Scale for Anxiety (HAM-A).

Van de 66 patiënten maakten er 60 de studie af, en deze lieten een significante verbetering zien qua depressie- en angstscores. Er was geen duidelijk verschil in effectiviteit en bijwerkingen tussen saffraan en Citalopram.

De studieauteurs trokken de volgende conclusie:

Deze studie indiceert dat saffraan een effectieve behandeling is bij een ernstige depressie met angststress, die goed verdragen wordt.

In 2014 werd eveneens saffraan en de antidepressieve uitwerking onderzocht. Hieruit bleek:

De antidepressieve uitwerking van saffron is te wijten aan de serotonerge werking en de anti-oxidant, anti-ontstekings en neuro-endocriene, neuroprotectieve effecten.

Laag serotonineniveau

Dit kan betekenen dat saffraan gebruikt kan worden in plaats van tryptofaan of 5-HTP als je een laag serotonineniveau hebt en tryptofaan of 5-HTP niet lijken te werken. Met behulp van een aminozuren-questionairre 1 kun je inschatten hoe het gesteld is met angst, gepieker, obsessiviteit, negativiteit, depressie, geïrriteerdheid, PMS, hongergevoel, slapeloosheid.

In voeding is saffraan een smaakmaker, en geeft het de gele kleur aan paella en risotto. Het is een klassiek ingrediënt in Franse vissoep.

Andere gebruiken van saffraan

Saffraan wordt ook gebruikt om symptomen te verlichten van astma, hoesten en vastzittend slijm. Verder verbetert de specerij slaapproblemen, aderverkalking, flatulentie (winderigheid en opgezette buik), Alzheimer’s, pijn, brandend maagzuur en een droge huid. Vrouwen gebruiken het tegen menstruatiekrampen en PMS. Mannen gebruiken het tegen een vroegtijdige zaadlozing en onvruchtbaarheid. Saffraan wordt ook wel als afrodisiacum gebruikt en om overtollig transpireren te verminderen. Sommige mensen gebruiken de specerij direct op de schedel tegen kaalheid. 2

Veiligheid van saffraan

  • Saffraan is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen bij oraal gebruik, tot 6 weken. Bewerkingen zijn een droge mond, duizeligheid, misselijkheid, verandering in eetlust, hoofdpijn en mogelijk angst. Allergische reacties komen soms voor. De specerij is mogelijk onveilig bij hoge doses. Dit kan leiden tot vergiftiging, een gele verkleuring van huid, ogen en slijmvliezen, braken, duizeligheid, diarree, bloedingen van neus, lippen en oogleden, doofheid en andere bijwerkingen.
  • Doses van 12-20 gram kunnen dodelijk zijn. (in de studie werd 30 mg/dag gebruikt)
  • Borstvoeding en zwangerschap: meer saffraan gebruiken dan je normaal gesproken in de voeding gebruikt is waarschijnlijk onveilig, kan zorgen voor samentrekkingen van de baarmoeder en leiden tot een miskraam. Er is niet voldoende informatie over de veiligheid bij borstvoeding. Speel op veilig en vermijdt het gebruik.
  • Bipolaire stoornis: Saffraan beïnvloedt de stemming en zou prikkelbaarheid en impulsief gedrag kunnen triggeren bij mensen met een bipolaire stoornis.
  • Allergieën: wie allergisch is voor planten uit de Lolium-familie, de olea-familie (waaronder olijven) en de Salsola familie is waarschijnlijk allergisch voor saffraan
  • Hartaandoeningen: Saffraan kan de snelheid en kracht van het hartritme beïnvloeden. Grote doses saffraan kunnen sommige hartcondities verergeren.
  • Lage bloeddruk: Saffron kan de bloeddruk verlagen. Het gebruik van de specerij kan leiden tot een te lage bloeddruk bij mensen die een lage bloeddruk hebben.

3

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

Foto’s: Pixabay

Share