Een hoger serotonineniveau verhoogt motivatie

OEDGEZOND.INFO
Een toegenomen serotonineniveau in het brein verhoogt de motivatie, doordat dit de manier waarop mensen een inspanning inschatten verandert. Mensen met een hoger serotonineniveau spannen zich meer in om een beloning te krijgen, en zien minder als een berg ergens tegen op. Deze rol van serotonine op dit belangrijke sleutelaspect in ons dagelijks leven, blijkt uit een nieuwe studie.

Meer serotonine, meer motivatie

Deelnemers aan de studie kregen Escitalopram, een antidepressivum (SSRI) die het serotonineniveau verhoogt. Het bleek dat een verhoogd niveau van deze neurotransmitter ervoor zorgt dat men iets als minder moeite beschouwt. De deelnemers wonnen meer geld in een experiment, doordat ze meer moeite deden om een handgreep te blijven indrukken.

Motivatie is een sleutelaspect in ons dagelijks leven: waarom doen we wat we doen? We maken hierbij een kosten-baten analyse (of te wel; de afweging wat een inspanning oplevert, en of het zodoende de moeite waard is). Als de motivatie hapert, is het niet altijd duidelijk wat de oorzaak is. Een depressie geeft een interessant voorbeeld. Het is een conditie waarbij mensen afstand doen van hun gebruikelijke dagelijkse activiteiten. De reden kan zijn dat er bij gedeprimeerde mensen een verlies van interesse is: ze schatten in dat het voordeel van hun activiteit abnormaal weinig oplevert.

Serotonine, neuromodulator

Serotonine is een neuromodulator, die bij een type moleculen hoort die automatisch vrijgezet wordt en invloed heeft op de informatieverwerking. Dit type molecuul moduleert de neurale routes  waarin het vrijkomt. Serotonine speelt een rol bij de stemming en impulsiviteit, maar ook bij angst en leren. De meeste medicatie tegen depressie richt zich op het serotonineniveau, zoals de SSRI’s die de heropname van serotonine selectief remmen.

In de studie spanden deelnemers die behandeling kregen zich meer in, en kregen meer uitbetaald bij een experimenteel spel. Samen met bevindingen uit andere studies suggereert dit dat serotonine een positieve rol speelt bij het maken van een kosten-baten analyse en de bereidheid om inspanning te leveren.

Ook is uit eerdere studies bekend dat serotonine samenwerkt met andere neuromodulators, en dan vooral met dopamine. Ook dopamine speelt een belangrijke rol bij de motivatie. Zowel het dopamineniveau als het serotonineniveau zijn eenvoudig te verhogen.

Kruiden die net zo effectief zijn als SSRI’s


Kurkuma

Het is interessant dat kurkuma net zo goed blijkt te werken bij het verminderen van symptomen van depressie als sommige andere bekende SSRI’s, zoals Fluoxetine (Prozac) en Imipramine (Tofranil). Impramine remt zowel de heropname van serotonine als noradrenaline en Fluoxetine remt de heropname van serotonine. Kurkuma is neuroprotectief en verbetert de neurotrofe factor en plasticiteit van de hypothalamus. 1, 2 3  De geelwortel zou zelfs net iets meer voordelen hebben dan deze antidepressiva. 4, 5, 6, 7

Meer informatie: Kurkuma net zo effectief als deze medicatie (15x, bewezen)


Saffraan

Ook saffraan is net zo effectief als een SSRI; dit bleek toen de specerij vergeleken werd met Citalopram (Celexa).

Meer informatie: Saffraan net zo effectief als antidepressivum Citalopram


Dit zijn de 8 duidelijke symptomen van een serotoninetekort

Foto: Fernando Brasil

Aanbevolen artikelen