Kruiden en voeding voor herstel van de vette lever

goji.jpg
Een ingrediënt uit kiwi’s kan een non-alcoholic vette lever voorkomen, meldt een nieuwe studie. Een vette lever is wereldwijd de hoofdoorzaak van leverschade en staat sterk in verband met tal van andere ziekten. Behalve het ingrediënt uit kiwi, zijn er nog andere voeding en kruiden die de conditie voorkomen en/of omkeren. We hebben vaak (bijna) alles in huis om dit belangrijke orgaan gezond te houden.

Kruiden en voeding voor herstel van vette lever

vette-lever1.jpgEen non-alcoholic vette lever relateert sterk aan andere condities, waaronder obesitas, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. De kiwi kan helpen om een vette lever te voorkomen. Het gaat om het ingrediënt pyrroloquinoline quinone, of PQQ, een natuurlijke antioxidant die behalve in de kiwi ook voorkomt in peterselie, selderij, papaya en moedermelk. Dit blijkt uit een publicatie in Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.

Behalve dit ingrediënt zijn er nog meer stoffen uit voeding en kruiden die de conditie van een non-alcoholic vette lever voorkomen en omkeren. Vaak hebben we (bijna) alles in huis.


Recente studies tonen dat


Kurkuma een aanzienlijk effect heeft op leververvetting. Binnen 8 weken keert deze specerij deze conditie om. Info


Tomatensap het vetprofiel verbetert, als prebiotica fungeert en de conditie van een vette lever sterk verbetert. Deze effecten zijn er al bij 1 glas per dag. Info


Probiotica en yoghurt een uitgesproken sterk resultaat op de lever hebben, en preventief werken bij leverkanker. Ze zijn inzetbaar bij een vette lever en verlagen het BMI en visceraal vet. Info


Goji bessen

goji3.jpgDe goji bes is een overbekend supplement voor de gezondheid van de lever en ogen, in de Chinese geneeskunde. Deze bes kennen wij inmiddels ook. Het polysaccharide gedeelte (LBP) van de bes doet het belangrijkste gedeelte. LBP beschikt over een breed scala aan biologische werkingen, waaronder een antioxidant effect, regulatie van het immuunsysteem, bescherming van het brein, regulatie van de glucosestofwisseling en antitumor activiteit. 1 2 3 4 De goji bes is heel geschikt om de vette lever te behandelen, omdat de samenstelling ontsteking en oxidatieve stress tegengaat. 5 6 7

Orale inname van 1 mg/kg kan al voor vermindering zorgen van de vetopslag, schade, oxidatieve stress, en ontsteking in de lever.

Knoflook

knoflook2.jpgKnoflook kent een lange medicinale en culinaire geschiedenis (van meer dan 6000 jaar), in Azië, Egypte en het Mediterraan gebied. Wat betreft de vette lever heeft orale consumptie een beschermend effect tegen allerlei leveraandoeningen. Dit effect is er ook wanneer de vette lever is ontstaan door de consumptie van vetrijke voeding, en er een abnormaal vetprofiel is ontstaan. 8 Bij ratten die fructose gevoerd kregen, verbeterde knoflookconsumptie de insulineweerstand, oxidatieve stress en de vetstofwisseling. 9 Zwarte knoflook is nog gezonder en vermindert eveneens de oxidatieve stress in de lever, doordat het de activiteit van antioxidant enzymen verbetert en zorgt voor een afname van cytochroom P450 (een enzym dat organische stoffen oxideert). Diallyl trisulfide uit knoflook beschermt bij acute leverschade. 10 11

Groene thee

groenethee-1.jpgGroene thee heeft net als de goji bes een behoorlijke opmars gemaakt, vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Bij ons staat deze thee sinds ongeveer 20 jaar in de belangstelling. Groene thee is gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis en komt oorspronkelijk uit China. Vanuit China werd het verspreid naar andere Aziatische landen en later ook naar de Westerse landen. Studies tonen dat groene thee niet alleen gunstig voor de lever is, maar ook dat het de leverfunctie kan herstellen. EGCG (epigallocatechine-3-gallaat), het belangrijkste ingrediënt uit de thee, brengt een duidelijke verbetering bij leverschade, oxidatieve stress en ontsteking zowel op biochemisch als op weefsel niveau. 12 EGCG remt ook de intrede van hepatitis C. 13 Bij een alcoholic vette lever bestrijdt EGCG eveneens succesvol oxidatieve stress. 14 Alle kenmerken van een vette lever worden aangepakt door groene thee (oxidatieve en nitratieve stress, ontstekingsrespons). 15 Groene thee extract met 85% EGCG’s is hierin het beste.

Resveratrol

We horen de laatste tijd ook veel over resveratrol, een phytoalexine die in blauwe druiven zit. Behalve in blauwe druiven zit de stof ook in bessen, cacao en pinda’s. Phytoalexinen zijn natuurlijke antibiotische stoffen die bacteriën en schimmels tegen gaan. Het effect van resveratrol op oxidatie en ontsteking is zeer goed gedocumenteerd. 16 Ook is de stof veelbelovend voor de behandeling van de non-alcoholic vette lever. Het onderdrukt lipogene genen, 17 en in de tussentijd houdt het ontsteking en stress onder controle. 17 18 19 Dit maakt resveratrol een geschikte kandidaat voor de behandeling van de vette lever.

Mariadistel

De mariadistel (ook wel Silybum marianum of milk thistle genoemd) bevat silybine en silymarine. Alleen al in de afgelopen 10 jaar zijn er meer dan 10.000 studies gepubliceerd over de antioxidatieve, chemopreventieve en hepatoprotectieve eigenschappen van deze plant. In de levercellen laten de stoffen uit de plant deze indirecte en directe effecten zijn. Wat betreft oxidatieve en nitrosatieve stress remt silybine de formatie van vrije radicalen en stikstofoxide, en herstelt het de basale expressieniveaus van antioxidant enzymen zoals katalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx). 20,21 Silybine en silymarine zetten een reeks ontstekingsremmende activiteiten in gang via diverse mechanismen. 23 24

Kurkuma

Kurkumine, het belangrijkste bestanddeel in kurkuma, is verantwoordelijk voor de gele kleur van de specerij en de geneeskrachtige werking. De specerij en zijn effecten op de stofwisseling in de lever en metabole aandoeningen zijn veel bestudeerd. 25 Kurkumine verbetert 26 en verlaagt de productie van reactive oxygen species (ROS; een factor bij veroudering). 27

Diverse stoffen en uitwerking op de lever

Flavonoïden

Ontstekingsremmend, immuun regulerend en antioxidant 28 Hebben een uitgesproken effect op de vetopslag, ontsteking, insulineweerstand en nitrosatieve en oxidatieve stress bij een vette lever. 29 Quercetine is zo’n flavonoïde, die vetopslag in de lever vermindert. Deze flavonoïde zit onder andere in uien en appels. 30 31

Polyfenolen

Deze groep fenol bestanddelen is in ruime mate aanwezig in granen, fruit, koffie en thee.

Terpinoïden

Komen veel in de natuur voor en zijn de primaire bestanddelen van planten. 32 Ze werken als slijmoplossend middel, verlichten hoest en gaan overtollige gasvorming en transpiratie te lijf. Ze verminderen ook pijn. 33 Terpinoïden vind je in veel etherische oliën, en in de berk en cannabis.

Saponinen

Deze secundaire plantenstoffen die tot de glycosiden behoren zitten onder andere in ingrediënten die veel in de Chinese geneeskunde gebruikt worden, zoals: Chinese ginseng, vleugeltjesbloem (Polygala tenufolia, yuan zhi), zoethoutwortel (Glycyrrhiza uralensis) en ballonklokje (Platycodon grandiflorus). Sommige saponinen beschikken over antibacteriële en antikanker kwaliteiten. 34 35 Saponinen spelen ook een positieve rol bij de vette lever. 36 37

Alkaloïden

Ook deze organische bestanddelen hebben een significant effect op de non-alcoholic vette lever. Een bekende alkaloïde is berberine. Recente onderzoeken laten zien dat berberine metabole stoornissen succesvol behandelt. 38 39 Berberine kan ook ingezet worden ter preventie van de vette lever. 40 41

Fructosesiroop: garantie voor vette lever

Fructosesiroop is een van de meest bewerkte voedingsstoffen ter wereld. Ook light frisdrank is een garantie voor een vette lever. Fructosesiroop wordt gemaakt van GM-maïs en bevat veel kwik, een neurotoxine. De stof garandeert een vette lever, en hoe dit zit lees je in het vervolg van dit artikel:

Fructosesiroop garantie voor leververvetting

Foto’s: Sambazon, Pixabay, eigen foto’s

28: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4974587/